Seneste bulletin fra vulkanen Taals udbrud søndag den 19. januar 2020.

Taal Volcano Bulletin: 19. januar 2020, kl. 8:00 lokal tid:

Aktiviteten i Hovedkrateret i det sidste døgn er kendetegnet ved konstant udsendelse af dampskyer og lidt svagere eksplosioner, der frembragte hvide og mørke askeskyer fra 500 til 1000 meters høje og spredte aske sydvest for Hovedkrateret med vinden. Udslippet af svovldioxidgasser (SO2) blev målt til gennemsnitligt på 1442 ton pr. dag.

Det filippinske seismiske netværk (PSN) har registreret 691 vulkanske jordskælv siden kl. 13.00, den 12. januar 2020. 175 af disse registrerede jordrystelser i størrelsesordenen fra M1.2 – M4 .1 og blev følt og målt i styrkegrad fra I – 5 på jordskælvsskalaen. Siden kl. 05:00 den 18. januar 2020 og indtil klokken 05:00 i dag blev der registreret 25 vulkanske jordskælv.

I det sidste døgn registrerede Taal Vulkanens Netværk, som kan registrere jordskælv, meget svagere hyppige jordrystelser 787 i alt plus plus 15 endnu mindre svage rystelser, der betyder, at  bevægelse af magma finder sted tæt på jordens overflade og under vulkanen, hvilket igen betyder, at vulkanen kan få yderligere udbrud og der bevæger sig magma op igennem vulkanens indvendige rørsystem. 

Alarmniveauet er stadig gældende på 4 over Taal Vulkanen. Dette betyder, at et farligt eksplosivt udbrud er muligt inden for timer til få dage. DOST-PHIVOLCS gentager kraftigt den totale evakuering af Taal Vulkanen og områder med høj risiko, som kan blive hårdt berørt inden for en 14 km radius fra Taals krater, men også langs Pansipit River Valley, hvor der er observeret spaltning og nye sprækker i jorden, hvorfra der også  kan ske udbrud.

Baseret på PAGASA-vindprognose, hvis udbruddet forbliver under fem kilometers højde, vil asken blive drevet syd og sydvest for hovedkrateret; men hvis der imidlertid forekommer et stort udbrud i løbet af dagen, og udbrudssøjlen overstiger 5 kilometers højde, vil aske også blive drevet til de østlige og nordøstlige egne såsom dele af Batangas, Laguna og Quezon. Beboere omkring vulkanen rådes til at beskytte sig mod virkningerne af tung og langvarig askenedfald.

Civile luftfartsmyndigheder beder piloter om at undgå luftrummet omkring Taal Vulkanen, da luftbårende aske og større småsten fra udbrudssøjlen udgør en fare for fly.

DOST-PHIVOLCS overvåger løbende udbruddet og vil opdatere vulkanens videre udbrudsforløb.

Kilde: DOST-PHIVOLCS
The Philippine Institute of Volcanology and Seismologie.

www.vulkaneksperten.dk

Tlf. 20764247.

image_print