Klimaeffekt kontra vulkanudbrud

Er CO2 – udslip værre end et vulkanudbrud?

 

 

De fleste mennesker vil nok sige, at de to naturfænomener ikke har noget med hinanden at gøre, men det er ikke rigtigt.

Et eksplosivt vulkanudbrud kan i aller højeste grad påvirke klimaet lige såvel som de truende og menneskeskabte klimaændringer og nedbrydning af ozonlaget, som alle takler om i denne her valgtid.

Når en vulkan eksploderer meget eksplosivt, udslynges der enorme mængder af svovlgasser, der igen sænker temperaturen på jorden og ofte ødelægger plantevækst og dyreliv. Vi har mange historiske beviser på dette, som f.eks. Lakis udbrud i island i 1783, hvis klimaændringer i Europa skabte hungersnød i Frankrig, hvilket igen nogle år senere blev startskuddet til den franske revolution.

Eller et andet eksempel på jorden blev Tamboras udbrud i Indonesien i 1816, der igen skabte året uden sommer her på den anden side af jorden i Europa på grund af de ekstremt kolde vejrforhold. Til sidst spiste befolkningen adskillige steder skadedyr til sidst, f.eks. rotter, hvilket igen skabte pestepedimier, der krævede i hundred tusindevis af dødsfald forskellige steder på jorden.

De to mest grelle eksempler på jorden er Supervulkanen Campi Flegrei i Syditalien, der for 39.000 år siden eksploderede og efterlod sig askelag over det meste af Europa og muligvis – mener mange forskere i dag – udryddede næsten alle vores egne forfædre neandertalerne ved de klimaændrringer i form af kulde og epidemier og sult hos al form for levende mennesker og dyr.

I øjeblikket hæver jorden sig langsomt ved byen Pozzuoli, der ligger lige midt i det vulkanske kraterkompleks på den nordlige kant af millionbyen Napoli. Under jorden presses magma i vejret fra jordens glødende indre, der skal af med sin overskudsvarme. En dag kommer udbruddet, og hvis vi tror vi i Danmark bor i sikkerhed, tror vi meget fejl. Klimaeffekten herfra vil ramme os langt mere voldsomt på én gang og med langt stærkere effekt end den nuværende trussel ved den menneskeskabte klimaændring.

Det andet eksempel er for 75.000 år siden, da Supervulkanen Toba eksploderede på den indonesiske ø Sumatra. Her overlevede efter mange mening kun 50.000 af vores egne forfædre af Homo Erectus og Homo Sapiens. Havde disse mennesker ikke samarbejdet, men bekriget hinanden, som vi mennesker gør i dag, så havde vi heller ikke været her.

Det værste ved det hele er, at italienerne er i dag bekymret for dels Vesuv, der ligger lige syd for Napoli og en af verdens farligste vulkaner – men man er ligeså bekymret for Campi Flegrei, hvor jorden siden 1982 har hævet sig 2 meter med huse og byerne ovenover. Magma presses op lige under byen og en dag sker der måske et ligeså eksplosivt udbrud som for 39.000 år siden.

Naturen gentager sig selv og spørger ikke os mennesker om lov.

Læs Hennings nye bog:

Vesuv en udødelig vulkan”, der lige er på banen og udkommet i sidste uge.

image_print