Forside

       
       

Book et foredrag

Henning Andersen bookes direkte hos Henning Andersen på telefon 20764247 og email: info@vulkaneksperten.dk

Folk skriver…

“Vulkaner er skabende såvel som udslettende”…
”Lever vi på lånt tid og nåde fra Jordens glødende kerne”…
”Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner som vores fjender. Så vulkanerne repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde”

Uden den varme jordkerne ville jorden være en ubeboelig planet. Jorden gør bare, som den altid har gjort. Den reagerer med kontintalforskydninger på grund af varmen i sit indre, som bl.a. giver sig udslag i jordskælv og vulkanudbrud. Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og man flytter ind i de farlige risikozoner, hvor vulkaner, jordskælv og tsunamier kan udslette alt levende.

Lever vi på lånt tid og nåde fra jordens glødende kerne? Er vi på vej ind i en mere ustabil periode med flere og flere jordskælv – vulkanudbrud – ligesåvel som klimaændringerne finder sted? Noget kunne tyde på det…

Dette spørgsmål diskuteres livligt af forskere over hele verden i disse år gennem medierne.

Enorme katastrofer med jordskælv og vulkaner har før fundet sted på jorden, men er vi nu igen på vej ind i en mere ustabil periode med flere jordskælv og vulkanudbrud fra gamle udslukte vulkaner. Siden 1946 og frem til nu synes jordskælvsaktiviteten at være tiltagende, men vi må heller ikke glemme, at den stigende befolkningvækst på vores jordklode er skyld i, at mennesker rykker nærmere ind i risikoområderne i dag end før. Ordet tsunami var et efterhånden glemt ord indtil 2004, hvor Sumatra blev løftet 15 meter i vejret langs en over 1000 kilometer lang undersøisk forkastningszone, der udløse et jordskælv med en energi på 36.000 atombomber og flere hundrede tusinde mennesker mistede livet.

”Den rasende tyr” hos de gamle grækere eller ”Den vrede Gud” hos japanerne kaldte man de underjordiske kontintalpladebevægelser, som blev opfattet som en kæmpedæmon eller et levende væsen dernede i undergrunden. Idag ved vi det er kontinentalpladernes bevægelser, der er skyld i både jordskælv og vulkanudbrud.

Japanerne har altid været gode til at udnytte varselsignalerne fra de voldsomme naturkræfters side og citerer: “Vi betragter naturens stærkeste kræfter som en trussel og behøver ikke gentagne beviser, som vi ser hos folkeslag i mange andre lande. Vi er nødt til at leve livet -selvom vi vidste hvornår vi skulle dø”…

Vulkanerne er skyld i store naturkatastrofer på jorden, men er altså også uundværlige for livet på jorden. Den første atmosfære er dannet af vanddampe fra vulkanerne og igen medvirkende til atmosfærens indhold af kuldioxid. Uden kuldioxid ingen drivhuseffekt og dermed en kold planet uden liv. Jordens vulkanske aktivitet er en afgørende betingelse for, at livet har kunnet udvikle sig på jorden.

Den indre jordvarme er igen årsag til dannelsen af det vand – ilt – luft hvilket giver betingelser for alle former for levende organismer på jorden og i sidste instans også mennesket. Vores indre jordvarme er livsgivende, men lever vi på lånt tid og nåde fra Jordens glødende kerne?…

Enorme kræfter ligger gemt i Jordens indre, men den der har kræfter til at give liv – kan også tage liv. Supervulkanen Tobas eksplosion for 74.000 år siden var skyld i, at kun ca. 50.000 eksemplarer af menneskeslægten overlevede de ekstremt stærke ændringer af klimaet. Ellers havde vi ikke været her i dag.

Vesuv – Etna – Stromboli – Hekla – Krakatoa – Mt. Pelee – Fujiyama – Mt. Saint Helens – Yellowstone – Santorini – vulkaner, der har sat store spor og ændringer i menneskehedens historie.

     
       

Klimaeffekt kontra vulkanudbrud
Er Co2 – udslip værre end et vulkanudbrud ?

De fleste mennesker vil nok sige, at de to naturfænomener ikke har noget med hinanden at gøre, men det er ikke rigtigt. Et eksplosivt vulkanudbrud kan i aller højeste grad påvirke klimaet lige såvel som de truende og menneskeskabte klimaændringer og nedbrydning af ozonlaget, som alle takler om i denne her valgtid. Læs mere…

     
       

Henning Andersen

”Lidt om Island”

Island er et af de mest spændende lande, hvis man vil se på vulkaner. I skolen lærte vi, at Island var modsætningernes land med på den ene side isen og på den anden siden ildens land på grund af de mange vulkaner. Vi finder her en fascinerende natur. Der er ikke noget at sige til, at Island blev døbt “Isens land” efter de mange isbræer og jøkler, som findes på bjergene, men i og for sig kunne man godt have kaldt Island for “Ildlandet” efter de mange vulkaner. Heklafjeldet, eller mere nøjagtigt “frøken Hekkenfeld”, gjorde Island berygtet ved det første store udbrud i året 1104, hvor Island kun havde været beboet i nogle få hundrede år. Glødende klippestykker på størrelse med huse, fluorgiftig aske, der forgiftede græsmarkerne, så al kvæget døde, giftige dampe og gasskyer kvalte alt levende. Sådan gik det til, at Hekla fik tilnavnet: “Djævelens bolig”. Islændingene selv var ikke i tvivl, og alligevel var deres opmærksomhed ikke rettet så meget mod deres vulkaner, som vi danskere, både under og efter danskertiden.

Læs mere her

     
       

Fagradalsfjall – vulkanens udbrud i Island

Den 19. marts 2021 begyndte et vulkanudbrud i Fagradalsfjall efter at 40.000 jordskælv havde rystet hele regionen, hvoraf flere skælv var oppe på 5,6 på Richterskalaen. Det er det første vulkanudbrud på Reykjaneshalvøen siden år 1240 eller rettere for 781 år siden. I Sturlunga Saga omtales ”Sandstormsvinter” i Island og dengang varede vulkanudbruddene her i næsten 300 år og kaldtes også for ”Reykjanesbranden”.

Selve navnet Fagradalsfjall (islandsk udtale: [faɣraˌtalsˌfjatl̥] ) betyder smuk bjergdal og det er 385 meter højt og er dannet under den sidste istid og ligger omkring 40 kilometer fra hovedstaden Reykjavik. Udbruddet er unikt blandt de vulkaner, der er overvåget på Island og det er den gængse vulkanologiske konklusion, at denne vulkanske virksomhed forventes at kunne danne og opbygge en skjoldvulkan som f.eks. Skjaldbreidur, der er dannet for omtrent 9000 år siden.

Læs mere her

     
       

BØGER OM VULKANER TIL SALG AF FORFATTEREN

Som ekstra godt tilbud kan man nu købe Hennings bog om “Vulkaner” fra Frydenlunds Forlag, der udkom i 2015 og handler om de italienske vulkaner, Vesuv, Etna og Stromboli ,  for kr. 100,00 og bogen kan bestilles via hans email: info@vulkaneksperten.dk. tlf. 20764247.

“Mod Vesuv jeg øjet vender” som handler om H.C. Andersens fascination af vulkanen Vesuv med tegninger er også til salg for kr. 50,00.

“Hekla Islands dronning”, der handler om vulkanen Hekla fra 2016 om Islands mest berømte vulkan og de gamle sagnlegender er til salg for kr. 100,00.

“Når vulkaner går amok” handler om de største og mest katastrofale vulkanudbrud i historisk tid er til salg for kr. 100,00.

“Sagn og myter om vulkaner”, der handler om vulkanernes sagn og  myter er til salg for kr. 100,00.

“Etna ildens bjerg” handler om vulkanen Etna og de gamle sagnlegender er til salg for kr. 50,00.

“Vesuv en udødelig vulkan” udkom i 2019 og handler om Vesuv, historien om Pompeji og Vesuvs udbrudsteknik er til salg for kr. 100,00.

 Hvis bøgerne skal sendes pr. post kommer der portogebyr på. Ellers kan de afhentes på adressen:

Tingskrivervej 20,4.th., 2400 København NV.

 

     
 

Bogen

”Vesuv en udødelig vulkan”

Af Henning Andersen

Hennings fjerde bog om vulkanen Vesuv hedder: ”Vesuv en udødelig vulkan”, som udkom den 20. maj 2019 og er en opdatering på historien om vulkanen Vesuv, dens udbrudshistorie og de mest berømte udbrud igennem årtusinder, bl.a. Pompejis undergang.

Vesuv er ikke alene den vulkan vi kender bedst grundet sit udbrud i år 79, men den er også gået hen og blevet vulkanen over alle andre vulkaner på grund af vulkanforskningen, der her begyndte i oldtiden med Plinius den Yngres to breve, der er den ældste beskrivelse af et vulkanudbrud på jorden.

Dernæst ligger verdens ældste vulkanologiske observationsinstitut på skråningen af denne vulkan og sidst og ikke mindst er det verdens mest beboede vulkan med over 3 millioner i dens skygge….Henning har her opdateret de seneste forskningsresultater om denne vulkan. Glæd dig til bogen, der vil kunne købes gennem boghandlerne…

Du kan også købe bogen hos forfatteren på info@vulkaneksperten.dk og tif. 20764247 for kr. 100,00.

Pressemeddelelse

     
           
0003s_vesuv_hamilton_www  

0060_vesuv_hamilton_www”Der er ikke noget så livsbekræftende som et godt vulkanudbrud…Vulkaner er skabende såvel som udslettende… Lever vi på lånt tid og nåde fra Jordens glødende kerne”…Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner som vores fjender. Så vulkanerne repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde”.

Copyright: vulkaneksperten Henning Andersen 

 

517405_vesuv_hamilton_www

     

 

Udvalgte artikler

 

image_print