Niels Steensen

Han berømteste citat blev, efter at han havde læst det op i en forelæsning i København 1673 og offentliggørelsen og dissektionen af et lig:

”Skønt er det vi ser…
skønnere er det vi ikke ser…
men langt det skønneste er det vi ikke fatter”…

I 1988 blev Steno saligkåret af Pave Johannes Paul den 2, forudsætningen for en senere helgenkåring. Kort og godt en stor naturvidenskabsmand og katolsk biskop.

Mange er ikke enige om hvordan det skal forstås, men den går nok på både videnskab og religion.

Jeg har tit undret mig over, hvordan Niels Seensen undgik døden på bålet med alle de tanker, som han kom frem med i sit liv imellem 1638 – 1686. Helt sikkert er, at havde han levet 100 forinden, havde han lidt båldøden.

Han var en pioner indenfor både anatomi og geologi. Han læste medicin i København fra 1656 – 1659 og rejste så rundt i Europa, hvor han kom i kontakt med mange berømte forskere.
Han påviste, at et menneskes hjerte er en muskel og ikke bosted for følelser, livskraft eller ånd.

Han forstod at se med egne øjne og revurderede mange gængse opfattelser bl.a. indenfor naturvidenskaben.

I geologiens verden ser han på de høje bjergtoppe hajtænder og fossiler og forklarede om deres oprindelse. ”En forstening er et bevis på, at en plante eller et dyr har levet for mange årtusinder eller længere siden”, hævdede han hårdnakket. Han var den første til at erkende forsteningers rette natur og fik andre til at interessere sig for livet i forhistioriske tider.

Ved at studere klipper og bjerge fik han en anden opfattelse af deres dannelse. Steensen troede ikke, at bjerge havde haft det samme udseende siden jordens skabelse.

Geologien er læren om jordens udvikling og de stoffer, som jorden består af. Vulkaner og jordskælv skaber nye landskaber, og vand og vind nedbryder dem igen i tidens løb. Man kan sige om Niels Steensen, at han var ”en af” grundlæggerne i det 17. århundrede af den moderne geologi. Steensen sagde: ”Der er tre slags bjerge, de som er dannet af vulkaner som Vesuv i Italien, de bjerge, som er opstået ved erosion ved, at jord løsnes og føres væk af vind og vejr og de bjerge, som er opstået ved forskydninger i jordens overflade, som f.eks. Alperne og Mount Everest.

I sine senere år gik Steensen over til Romerkirken og blev præst. Han latiniserede sit navn til Nicolaus Steno og døde som biskop i 1686.

image_print