Vulkanen Calbuco i udbrud i Chile

 

Den 2003 meter høje keglevulkan, Calbuco i det sydlige Chile begyndte den 22. april 2015 at sende aske og sten op i 40.000 fods højde. 1500 indbyggere er evakueret i en radius af 20 kilometer fra vulkanen. Udbruddet fortsætter.

Denne type vulkan tilhører den mere eksplosive type, som i sine udbrud udsender skyer af hede gasser og aske i form af laviner, der som ildtornado0er kan bevæge sig langs jordens overflade mange kilometer væk fra vulkanen. Sådanne “pyroklastiske askelaviner er derfor  øjeblikkeligt dræbende og udsletter alt på sin vej. Navnet pyroklast betyder båret af ild og er ret så almindelige ved såkaldte “sure vulkaner”, d.v.s. vulkaner, som har mere kiselsyreholdige lavatyper, hvor gasserne, der er opløst i den smeltede magma(lava) under vulkanen har sværere ved at komme ud i selve udbruddet.

Selve udbrudssøjlen af aske og slagger vil på net tidspunkt kollapse og herved opstår disse laviner. Det var sådanne laviner af hede aske og gasskyer, der dræbte indbyggerne i Pompeji for små 2000 år siden ved Vesuvs udbrud.

Det er noget af det farligste en vulkan kan præstere.

image_print