Vulkanen Turrialba udspyr aske i Costa Rica.

I Costa Rica er den 3340 meter høje keglevulkan, Turrialba, i udbrud.

Vulkanen ligger 30 kilometer fra hovedstaden San Jose.

Den 3340 meter høje stratovulkan(d.v.s. lagdelte keglevulkan) i Costa Rica sender askeskyer og gasser ud fra krateret. Uro i denne vulkan begyndte i allerede i august 2007, da nye sprækker og revner åbnede sig flere steder i vulkanens flanker, og der opstod fumaroler, d.v.s. rygende udslip af svovldamp. So2 eller også kaldet svovldioxid er en af de vigtigste vulkanske gasser, der frigives i et vulkanudbrud. Et vulkanudbrud er en afgasningsproces fra jordens indre. Hvor kraftigt vulkanudbruddet bliver, afhænger af magmaets(d.v.s. lavaens) kemiske sammensætning.

Vulkansk aske dannes ved, at gasser blæser igennem den flydende smelte i krateret. Det udslyngede materiale størkner på sin vej gennem luften og er mindre end 2 mm. Vulkansk aske består ofte af glas, som er en chokafkølet smelte. Det er det mest finkornede vulkanske udbrudsprodukt.

Et udbrud i Turrialbavulkanen i 1886, dækkede det meste af landet med askelag. Det er Costa Ricas anden højeste vulkan, og den ligger i den østlige del af Cordillerabjergmassivet. Vulkanen er skovbevokset undtagen i krateret. Siden 1996 har der været stigende svag jordskælvsaktivitet i vulkanens undergrund hvilket betyder, at magma(smeltet lava) bevæger sig under vulkanen.

Andre udbrud fandt sted i 1855 – og 1723. Costa Rica har 10 sovende vulkaner, som alle vil kunne blive aktive. De tilhører ”Ildringen” eller ”The Ring of Fire” – vulkankæden Stillehavet rundt og er alle så godt som underskydningsvulkaner, hvor en havbundsplade presses ned under en kontinentalplade og dermed giver dannelse til mere eksplosive vulkaner ovenover på jordens overflade grundet den opstigende varme og den vandmættede og gasrige magma, der dannes ved underskydningen(se pladetektonik i minileksikon). Her er det Cocospladen, der skyder sig ned og ind under den Caribiske Plade.

Turrialba var inaktiv i 130 år, før den i 1990’erne igen begyndte at sprutte, og nu lukker den lufthavn igen.

I dag har myndighederne i Costa Rica lukket lufthavnen i hovedstaden, San Jose.

Det oplyser luftfartsmyndighederne ifølge avisen La Nacion.

Udbruddet i Turrialba, der ligger i den østlige del af det lille latinamerikanske land, sker dagen efter to udbrud i en chilensk vulkan, som havde ligget stille i et halvt århundrede.

Landingsbanen har været dækket af aske, og man har aflyst flere fly fra USA og latinamerikanske lande.

I Chile gik vulkanen Calbuco onsdag i udbrud og sendte aske og røg op i adskillige kilometers højde.

Lokale myndigheder har ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyst, at 1500 mennesker blev evakueret efter udbruddet.

Den to kilometer høje vulkan ligger nær havnebyen Puerto Montt og turistbyen Puerto Varas cirka 1000 kilometer fra Chiles hovedstad, Santiago.

Det frygtedes fredag morgen, at et tredje udbrud er på vej fra Calbuco.

Copyright: Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk

Tlf. 20-764247

Fredag den 21. maj:

Aktiviteten på vulkanen er steget i de seneste dage og aske udbrud fra det aktive krater med stærkere eksplosioner har næsten konstant fundet sted uafbrudt siden i går.
I dag den 21. maj begyndte i morges på 7:29 lokal tid udslyngede eksplosionerne askeskyer omkring 3000 m over krateret – helt op til 6 kilometers højde.
En sky af lys aske drev mod øst 60 – 70 kilometer og forårsagede stærk lugt af svovl og blev rapporteret af øjenvidner fra forskellige byer, herunder San Rafael og San Francisco.
Efter tilsvarende stærke eksplosioner i går eftermiddag (ved 15:47, 16:09), blev den forebyggende udelukkelse zone udvides til en radius af 5 km omkring krateret. Skolen i den lille landsby La Central ved foden af vulkanen forblev lukket.

Efter en kraftig eksplosion den 12. maj, havde vulkanen været relativt roligt i flere dage. Om aftenen den 17. maj steg den seismisk aktivitet, d.v.s. med mange svage jordrystelser, der tog til i styrke. Svage aske emissioner startede om morgenen den 18. maj. Aktivitet steg markant 11:48 og en lille eksplosion, som varede 10 sekunder og skubbet ballistiske blokke mod kraterkanten, fandt sted ved 12:56.

En anden udbrudsfase forekom i går morges ved 7:27 og varede ca. 6 minutter og dannede pyroklastiske strømme, d.v.s. askelaviner og hede gasskyer, der rejste sig fra det centrale krater. Siden har aktiviteten i vulkanen været på svingende niveauer, men konstant.

Ifølge RSN, den nuværende adfærd Turrialba er det”helt normalt” for en vulkan, der går ind i et nyt udbrud. De hidtidige overvågningsdata tyder på, at det indebærer en sandsynligvis lille parti af frisk magma, der er steget til opad inden i selve vulkanens rørsystem, men nu befinder sig i ca. 1 km`s dybde under jordens overflade. De nuværende eksplosioner er sandsynligvis et resultat af mødet mellem denne glødende smeltemasse, altså magma (og dens gasser) med de vandholdige jordlag.

Hvordan udbruddet vil udvikle sig er ukendt, men to scenarier anses for mest sandsynligt:

1. Aktiviteten fortsætter på samme niveau, og udvikler sig til et stadie, hvor kanalen er åben(vulkanen rørkanal), som muliggør en hurtig afgasning og stigningen af den nye magma. Dette kan danne nye kraftige eksplosioner af stærkere størrelse end nu og producere askeskyer, der når endnu højere i vejret, hvilket blev observeret under den sidste historiske vulkanudbruddet i det 19. århundrede.
Denne type aktivitet vil sandsynligvis kun alvorligt true områder op til 2 km væk . Nedfald som aske vil sandsynligvis  påvirke de fleste områder syd og vest for vulkanen grundet de fremherskende nordlige og østlige vindretninger.

2. Et andet scenarie er, at vulkanens aktivitet falder, hvis den smeltemasse af glødende magma ikke er stor nok eller gas-rige nok til at nå jordens overflade igennem vulkanen. Aktivitet måske gradvist falde til ro og vulkanen kunne falde til ro.

Kilde: Vulkanologiske data fra Costa Rica.

image_print