Jordskælv sætter gang i vulkaner

Jordskælv forstærker vulkanudbrud

Forskere har med data fra Nasa’s jordobservationssatellitter vist, at større jordskælv kan forstærke den vulkanske aktivitet i et område. Med tiden håber de på at kunne finde et mønster, der kan indgå i modeller for jordskælvs påvirkning af udbrud.

Af Thomas A. E. Andersen, onsdag 25. apr 2007.

Intensiteten af to aktive vulkanudbrud på den Indonesiske ø Java voksede kraftigt i tre dage i maj sidste år. Væksten skete lige efter et kraftfuldt jordskæl med en styrke svarende til 6,4 på Richter-skalen. Den forøgede aktivitet varede i ni dage.

Eksemplet viser, at skælven under jordens skorpe forplanter sig og forstærker den vulkanske aktivitet i et område. Bag den opdagelse står et hold forskere under ledelse af Andrew Harris fra Hawaii’s Universitet.

Deres resultater, der er offentliggjort tidsskriftet the American Geophysical Union’s Geophysical Research Letters, viser ifølge Harris, at jordskælvet fik begge vulkaner til at frigive store mængder varme og lava, som steg to til tre gange højere op end før udbruddet.

Seismiske bølger optrapper udbrud.

De to vulkaner, Merapi og Semeru, var overvåget af Nasa’s Terra- og Aqua-satellitter. De målte vulkanernes varme som den del af satellitternes program for overvågning af aktive områder på jorden.

Satellitternes Modis-instrument (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) bliver benyttet til at steder, hvor overfladetemperaturerne er meget højere end deres omgivelser.

De to vulkaner befinder sig 260 kilometer fra hinanden og henholdsvis 50 kilometer nord og 280 kilometer øst for jordskælvets centrum. Forskerne mener, at jordskælvets seismiske bølger har pumpet magmaen ind i revnerne fra vulkanerne og herved forøget deres udbrud.

Jordskælv har ofte tendens til at aktivere vulkaner ved åbning af nye sprækker og revner, der baner vej for opadstigende magma.

Taupo vulkanen er 760 meter høj og bestaår af en meget stor caldera(kraterindsynkning)med adskillige krateråbninger i bunden af den sø af vand, som befinder sig i calderaen.

I de fleste udbrud produceres rhyolitlava, (d.v.s. kiselsyrerig – se mit minileksikon), som omdannes til aske og pimpsten i selve vulkanens udbrud, når den er aktiv.

I år 186 e.v.t. fandt det femte største udbrud sted i historisk tid i denne vulkan på vores jordklode, som man har bedømt til at være. Endnu stærkere udbrud fandt sted for 26.500 år siden i denne vulkan.

image_print