Taal truer stadig men Mayon truer også.

Alarmniveau 4 er stadig gældende over Taal Volcano. Dette betyder, at farligt eksplosivt udbrud er muligt inden for timer til dage. DOST-PHIVOLCS gentager kraftigt den totale evakuering af Taal Volcano Island og områder med høj risiko som identificeret på farekortene inden for 14 km radius fra Taals hovedkrater Crater og langs Pansipit River Valley, hvor der er observeret spaltning. Baseret på PAGASA-vindprognose, hvis udbruddsrøret forbliver under fem (5) km, vil aske blive drevet til kommunerne vest og nordvest for Main Crater; Hvis der imidlertid forekommer et større udbrud i løbet af dagen, og udbrudssøjlen overstiger 7 km, vil aske også blive drevet over nogle dele af Laguna og Quezon-provinserne. Beboere omkring vulkanen rådes til at beskytte sig mod virkningen af ​​tung og langvarig aske. Civile luftfartsmyndigheder skal bede piloter om at undgå luftrummet omkring Taal Volcano, da luftbåren aske og småsten fra udbrudssøjlen udgør en fare for fly. DOST-PHIVOLCS overvåger løbende udbruddet og vil opdatere alle interessenter for videre udvikling.

Kilde: Dost – Phivolcs The Fillipine institute for Volcanology og Seismologie.

Mayon vulkanen, der ligger 300 kilometer syd for Manila truer med udbrud.  (VNA) De -filippinske myndigheder har hævet advarselsniveauet for Mayon Volcano fra niveau tre til niveau fire, hvilket betyder, at et “farlitg udbrud er nært forestående.”

I en erklæring den januar 22, har det filippinske Institut for vulkanologi og seismologi (Phivolcs) har advaret om, at Mayon Vulkanen i Albay-provinsen har haft meget seismisk uro, eksplsioner af lava og gasser i vulkanens topkrater. Derfor udvidede instituttet farezonen til 8 km radius fra vulkanen, mens man opfordrede piloter til ikke at flyve i nærheden af vulkanen.

Phivolcs opgraderede vulkanen for at advare niveau fire blot et par minutter efter den sendte lava ud ved middagstid den 22.januar.

Flere timer før placeringen af vulkanen under alarmniveau fire, viste Phivolcs, at 500-meter og 200 meter høje røde lava springvand blev dannet flere gange. 

Ifølge Albay guvernør al Francis Bichara, bliver alle skoler lukket i provinsen den 23 januar.

Den 2, 462 meter høje vulkan Mayon, er den mest aktive vulkan på Filippinerne. 

I et  udbrud i 1814 omkom mere end 1.200 mennesker  og tre byer blev begravet under mudder og sten. Denne vulkan har haft udbrud 51 gange i de sidste 400 år.-VNA
Vna

 

Kilde: VNA

 

 

Mere information om Mayon:

Mayon

Mayon på Filippinerne, som har ca. 50 vulkaner, ligger på 13.3 N og 123.7E og er 2460 meter høj og en typisk keglevulkan, producerer andesitisk(sur kiselsyreholdig)lava, og regnes for den mest aktive vulkan på Filippinerne. Siden 1616 har man noteret 50 udbrud.
Vulkanen består af en såkaldt lavadome eller prop i krateret, bestående af tyktflydende lava, som sidder fast som proppen i toppen af en vinflaske, og denne vulkan producerer askelaviner i sine udbrud. Et udbrud i 1993, som varede i 30 minutter, sendte aske og sten til vejrs og dræbte 68 mennesker, der ikke nåede at komme væk i tide. 60.000 indbyggere blev dog evakueret forinden. I august 2006 blev 48.000 mennesker evakueret fra vulkanens nærmeste bebyggelser, og mange mennesker er nu igen i farezonen efter en ny tyfon i disse dage bevæger sig ind over Filippinerne. Gang på gang er mange mennesker døde ved de aske- og mudderfloder, som tyfoner har sat igang og overskyllet adskillige landsbyer. Sådanne aske mudderstrømme kaldes for “lahars”(se under mini-leksikon på denne hjemmeside). I 1985 druknede 23.000 mennesker i Columbia, da en sådan lahar pludselig oversvømmede byen Amero.
En sagnlegende fortæller, at en meget smuk prinsesse, der boede hos sin onkel fik en tilbeder, der bortførte hende. I vrede slyngede onklen sten og ild efter dem, og han symboliseres derfor som vulkanen.

Mayon på øen Luzon i Filippinerne er en 242 meter høj og meget smuk keglevulkan med en tyk dome(lavaprop) i dens krater i vulkantoppen. Imellem 1800 og 1969 var der 40 eksplosive udbrud med glødende askeskyer og lahars.

Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen. Se ordet subduktion i minileksikon.

Mayon, Philippinerne, ligger på 13.3 N og 123.7E og er 2460 meter høj og en typisk stratovulkan, producerer andesitisk lava, og regnes for den mest aktive vulkan på Philippinerne. Siden 1616 har man noteret 50 udbrud.
Den består af en lavadome, d.v.s. tyktflydende lavaprop, i toppen som producerer askelaviner, Et udbrud i 1993, der varede i 30 minutter sendte aske og sten til vejrs og dræbte 68 mennesker, der ikke nåede at komme væk i tide. 60.000 indbyggere blev dog evakueret forinden.
En sagnlegende fortæller, at en meget smuk prinsesse, der boede hos sin onkel fik en tilbeder, der bortførte hende. I vrede slyngede onklen sten og ild efter dem, og han symboliseres derfor som vulkanen…..

Copyright: Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk

 

image_print