Bulletin 22. januar fra Taal

Bulletin fra The Phillipine Instutute of Volcanology and Seismologie:

For de sidste 24 timer, har Taal Volcano Network, som kan registrere små jordskælv, der ikke kunne påvises ved PSN, registreret 481 (481) vulkanske jordskælv, herunder otte (8) lavfrekvente jordskælv. En sådan intens aktivitet betyder kontinuerlig magmatisk indtrængen under Taal vulkanen, som kan føre til yderligere udbruds aktivitet.

Alarmniveau 4 er stadig i kraft over Taal Volcano. Det betyder, at farlig eksplosiv udbrud er mulig inden for timer til dage. Dost-Phivolcs gentager kraftigt den totale evakuering af Taal Volcano Island og højrisikoområder som identificeret i fare kortene inden for 14-km radius fra Taal Main Crater og langs Pansipit River Valley, hvor opsprækning er blevet observeret. Baseret på PAGASA vind prognose, hvis udbruddet Plume forbliver under tre (3) km, aske vil blive drevet til kommunerne vest og sydvest for hovedkrateret; men hvis en større udbrud sker i løbet af dagen og udbruddet kolonne overstiger 5 km, aske vil også blive drevet over den østlige del af Laguna, og nogle dele af Rizal og Marinduque. Beboere omkring vulkanen rådes til at beskytte mod virkningerne af tunge og forlænget ashfall. De civile luftfartsmyndigheder skal rådgive piloterne om at undgå luftrummet omkring Taal Volcano, da luftbåren aske og ballistiske fragmenter fra udbruddet udgør farer for luftfartøjet. DOST-PHIVOLCS overvåger løbende udbruddet og vil ajourføre alle interessenter om den videre udvikling.

Kilde: DOST PHIVOLCS

Bulletin fra Rtizau/dpa

 

Jeg gentager deres korrekte tekst:

Beboere nær en aktiv vulkan i Filippinerne har onsdag fået 24 timer til at forlade deres hjem, der ligger i en højrisikozone.
Myndighederne advarer samtidig om, at beboere, som ignorerer opfordringen om at lade sig evakuere, ikke skal forvente at få hjælp, hvis de bliver fanget i et farligt udbrud.
Flere end 235.000 mennesker er allerede flygtet fra Taal-vulkanen i provinsen Batangas knap 70 kilometer syd for hovedstaden Manila. Det er sket siden 12. januar, hvor vulkanen begyndte at spy aske, damp og lava.
Nogle af de fordrevne indbyggere vender dog tilbage en gang i mellem for at tjekke deres huse og redde dyr.
Den regionale politidirektør Vicente Danao er irriteret over, at flere beboere bliver ved med at vende tilbage, og at nogle nægter at lade sig evakuere.
– Til de stædige beboere, der sniger sig tilbage til deres hjem, vil jeg sige, at det ikke længere vil være myndighedernes ansvar, hvis I befinder jer i farezonen, når udbruddet sker, siger Vicente Danao til den lokale radiostation DZMM.
– Senest torsdag morgen vil vi tvinge alle til at forlade stedet – selv hvis vi skal trække dem ud.
– Hvis de insisterer på at blive, må de hellere binde sig fast til en lygtepæl, tilføjer han.
Filippinernes Institut for Vulkanologi og Seismologi har opretholdt alarmniveauet for vulkanen Taal på niveau fire. Det er det næsthøjeste niveau.
Taal er den næstmest aktive vulkan i Filippinerne. Den har været i udbrud flere end 30 gange i løbet af de sidste 500 år.
I 1965 dræbte et af Taals udbrud omkring 200 mennesker. Derfor tager myndighederne, som også husker et andet udbrud i landet i 1991, der kostede flere end 800 mennesker livet, ingen chancer.
/ritzau/dpa

 

 

NB: I 1991 kom Pinatubo i udbrud og de 800 mennesker, der døde havde nægtet at forlade deres hjem. naturen leger man ikke med:

Citat Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk

Tlf. 20764247.

 

image_print