Vulkanen Litli – Hruturs udbrud i Island fortsætter.

Dato: 19. juli 2023

Kilde: det islandske public service-medie Ríkisútvarpið

Vulkanen Litli-Hrútur i udbrud på Island ca. 30 km sydvest for hovedstaden Reykjavik og 30 km fra luftavnen i Keflavik gik i udbrud den 10. juli. Udbruddet er forlængelse af det udbrudsforløb, der begyndte i 2021 – gik så i dvale for at vågne op igen i 2022. Så faldt vulkanektiviteten til ro igen og er nu vågnet op. 

Nu er dele af krateret på vulkanen kollapset, hvilket sender lavaen ned ad vulkanens skråninger.

Det er ikke nogen dårlig nyhed. Før kollapset havde lavaen nemlig retning mod en kystvej, der ville oversvømme den med lava. Nu er den trussel midlertidigt afværget, skriver Ríkisútvarpið.

Herunder kilde: 

Danmark i Island Nyheder Retningslinjer for besøg ved vulkanudbruddet ved Litli-Hrútur nær Fagradalsfjall

Retningslinjer for besøg ved vulkanudbruddet ved Litli-Hrútur nær Fagradalsfjall

Opdateret: 19-07-2023

Vær opmærksom på, at myndighederne lukker og åbner området for adgang efter forholdene. Hold derfor øje med retningslinjerne for at se, om området er åbnet eller lukket.

Hvis du vil besøge vulkanudbruddet på Reykjanes, er det meget vigtigt, at du er godt forberedt. Alene gåturen fra p-pladsen til udbruddet er 20 km tur-retur. Området er yderligere ikke sikkert at færdes i. Derfor er det vigtigt, at besøgende holder sig opdateret på situationen og følger islandske myndigheders retningslinjer:

Myndighedernes retningslinjer finder du her: https://safetravel.is/eruption-in-reykjanes/

Du kan holde dig opdateret på situationen her: https://www.ruv.is/english/2023-07-11-litli-hrutur-eruption-live-news-387570

At færdes i området er på eget ansvar. Udbruddet kan udvikle sig og nye sprækker og lavastrømme kan opstå uden varsel. Der har det seneste døgn været stor røgudvikling i området som følge af brande nær udbruddet. Hvis der opstår problemer, så tøv ikke med at kontakte personer fra beredskabet, der er tilstede.

 Danmarks Ambassade i Island

 13.07.2023

NB: Se også mine 2 indlæg fra den 11. juli om dette udbrud på Reykjanæshalvøen. Her er den vulkanske udbrudscyklus og historie forklaret,

www.vulkaneksperten,dk

Henning Andersen

Tlf. 20764247 og mail: info@vulkaneksperten.dk

image_print