Tusinder på flugt

Denne artikel er trykt i Berlingske Tidende af Lars Henrik Aagaard.

Hårdt ramt ø Over 26.000 panikslagne mennesker er flygtet fra en rygende vulkan på det jordskælvs- og tsunamihærgede Sumatra. Dansk vulkanekspert har forventet vulkanudbrud i området i kølvandet på de mange efterskælv.

Indonesiens heksekedel

Kraftige udbrud af røg og aske fra den store vulkan Talang i det vestlige Sumatra fik i går mindst 26.000 mennesker til at flygte fra vulkanens fod.

»Vi har hævet vores alarmberedskab for Mount Talang til højeste niveau. Aktiviteten er bestemt steget, og vi har advaret luftfartsmyndighederne om at holde et vågent øje med røgudvikling,« siger en vulkanolog fra det indonesiske direktorat for vulkanologi og geofysik til nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig hævede myndighederne trusselsniveauet for en anden indonesisk vulkan, Mount Tangkuban Perahu, der ligger på den indonesiske hovedø Java omkring 1.000 km fra Mount Talang. I denne vulkan var der i går endnu ikke forekommet udbrud, men gentagne serier af rystelser fra vulkanens indre har fået myndighederne til at overveje også at evakuere lokalbefolkningen derfra.

Mount Talang ligger imidlertid i et tætbefolket område bare 35 km fra millionbyen Padang på Sumatras vestkyst. Da vulkanen i går for alvor begyndte at røre på sig, skabte det panik blandt de lokale, der siden megajordskælvet på 9,3 Richter anden juledag i fjor har måttet gennemleve hundredvis af både små og enkelte gange uhyre voldsomme efterskælv.

Som den 65-årige landmand Syafrudin, der arbejdede ved vulkanens fod, udtrykker det over for nyhedsbureauet Reuters:

»Først hørte jeg en rumlen, og så begyndte jorden at ryste… så var der mere røg og gnister. Vi løb alle bort i frygt.«

Direkte sammenhæng

For jordskælvs- og vulkaneksperter er der ingen tvivl om, at den forhøjede aktivitet i de to indonesiske vulkaner har direkte sammenhæng med de aktuelle og kraftige jordskælv i området.

»Det er lige før, at jeg har undret mig over, at ingen vulkaner var gået i gang i Indonesien efter jordskælvet anden juledag. Kraftige jordskælv er meget ofte dråben, der får bægeret til at flyde over,« siger vulkaneksperten Paul Martin Holm, lektor på Geologisk Institut ved Københavns Universitet.

Paul Martin Holm nævner som eksempel det kraftigst registrerede jordskælv nogensinde, jordskælvet i Chile i 1960 på hele 9,5 på Richterskalaen.

»Umiddelbart derefter gik en lang række vulkaner i udbrud i de sydlige Andesbjerge,« siger han.

Han forklarer yderligere, at de indonesiske vulkaner er kendetegnet ved deres yderst eksplosive og dermed livsfarlige potentiale:

»De kan skabe de meget farlige såkaldte pliniske udbrud, der f.eks. begravede Pompeji efter et udbrud i Vesuv i romertiden. De er bl.a. kendetegnet ved, at de udløser glødende laviner, altså skyer af varm, smeltet aske, der vælter ned over vulkanens sider med hastigheder fra 30 km/t og op til eksprestogsfart. De er med andre ord umulige at løbe fra.«

Vulkaner på rad og række

Med hele 151 virksomme vulkaner er Indonesien verdens mest vulkanaktive nation. Alle de ca. 17.000 øer, der udgør det indonesiske rige, er vulkanskabte, og gennem hele det indonesiske område løber den voldsomt aktive jordskælvs- og vulkanzone, der er døbt Ring of Fire eller Ildringen.

Den voldsomme seismiske aktivitet i området har givet anledning til flere af de kraftigste vulkanudbrud, menneskeheden har vidnesbyrd om.

I 1815 eksploderede vulkanen Tambora i det største udbrud, videnskaben har kendskab til på denne side af Jesu fødsel.

I flere år efter udbruddet var Jordens atmosfære formørket af aerosoler, små svovlholdige askepartikler, og både 1816 og 1817 blev i Europa og Nordamerika omtalt som »årene uden sommer«.

Dertil kommer det berømte udbrud i vulkanøen Krakatau mellem Sumatra og Java i 1883. Eksplosionerne var så kolossale, at de udløste den største lydbølge, man har kendskab til. Så langt borte som på øen Rodrigues 4.800 km borte hørte man tydeligt bragene. Dertil kom, at udbruddet udløste tsunamier på op mod 40 meters højde, og de altfortærende bølger druknede mindst 36.000 mennesker, da de væltede ind over nærliggende kyster.

Ingen af de to aktuelt rumlende vulkaner i Indonesien har været i større udbrud siden 1800-tallet. www.volcano.si.edu

image_print