Tvivl om navnet Caldera stammer fra Taburiente npå La Palma.

Hej Henning,

Jeg har, som du kan regne ud, besøgt din hjemmeside.

Ligesom du har besøgt Vesuv utallige gange, har jeg besøgt La Palma og Taburiente, foreløbig 7 gange, og jeg er ikke mæt endnu.

Du skriver, at begrebet en Caldera kommer fra Caldera Taburiente.

Det vil jeg ikke bestride, men til gengæld mener jeg, at det var en fejl at sætte Caldera sammen med Taburiente. En fejl begået af dem, som i sin tid har givet den navnet.

Jeg har læst José Manuel Navarros beskrivelse af, hvordan øen er dannet siden den første gang brød havoverfladen for godt 3 mio. år siden.

For godt 700.000 år siden var vulkanen vokset til over 3 km højde, og vægten af de enorme mængder aske, slagger og hvad en stratovulkan nu en gang består af, skulle have fået den sydvestlige del af vulkanen til at skride i havet.

Siden er det hesteskoformede krater blevet delvist lukket af den yngre vulkan Bejenado, og vulkanen har i dag et af verdens største erosionskratere.

Det svarer bestemt ikke til beskrivelsen af et indsynkningskrater som man ser det på bl.a. Teide.

Teorien om, at det skulle være vægten, der fik et stort stykke af vulkanen til at skride i havet, tror jeg heller ikke holder stik. Jeg mener der mangler en ‘detonator’ og hælder mere til en teori om, at det er foregået på samme måde som med Mount St. Helen i 1980. At en gigantisk eksplosion forårsaget af den opstigende Magmas møde med vulkanens store indhold af vand har afstedkommet de skred som har dannet Los Lanos Sletten.

Skulle du finde tid til at give mig et svar på hvad du mener, så vil jeg glæde mig til at modtage det.

Jeg er på ingen måde så velbevandret udi i vulkanologien som du, men jeg har altid været fascineret af naturens kræfter på det område, ikke mindst efter at jeg besøgte det lille vulkanmuseum i Reykjavik og så nogle af deres film.

M.v.h.
Johannes Lundstrøm

image_print