”Island burde have heddet Ildlandet”

Foredrag om Islands vulkaner
I dette spændende Islandsforedrag vil vulkaneksperten og vulkanguiden Henning Andersen give Dem et levende indtryk af vulkanøen Islands natur, som moder Jord så ud i skabelsens første dage.
Island er et af de mest spændende steder i verden, hvis man vil studere vulkaner. Island ville aldrig have eksisteret, hvis ikke vulkaner fra havbunden havde opbygget øen igennem mange millioner år.

Derfor kalder man med rette Island for Europas ”hotspot” og modsætningernes land is og ild.

Ild – vand – jord og luft er vulkanernes gave til menneskene.

Henning er rejseleder og guide for BP Travel på en vulkanrejse til Island og til Italien for Viktors Farmor med fokus på italienske vulkaner. Han fortæller levende om de brave islændinge og italieneres respekt for vulkanerne, men også om de enorme konsekvenser vulkanerne har betydet for dem.

Nordens Pompeji kalder vi nu Heimaey, hvor det store vulkanudbrud fandt sted i 1973 og begravede mange huse i aske og lava. Det seneste store udbrud i Eyjafjallajøkull i 2010 med askeskyernes konsekvens Europas lufttrafik og vulkanen Hekla, ”Islands dronningevulkan”, som Henning har skrevet en bog om, skal vi også høre om.
Om vulkaner siger han: ”Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner som vores fjender. Så vulkanerne repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde”.

 

Hvem er Henning?

Henning og vulkanerne – Hans vulkaninteresse begyndte, da han som dreng læste Jules Vernes: ”Rejsen til jordens indre”.
Efter skolen blev han uddannet som boghandler, besøgte i en ferie Italien med vulkanen Vesuv. Han begyndte i 1968 at arbejde som rejseleder med det hovedformål at komme ud i verden og studere vulkaner. Han har siden rejst kloden rundt og brugt formuer på at se på vulkaner både med rejsegrupper som rejseleder/vulkanguide men også privat.
Drivkraften er for ham en ukuelig interesse for vulkanernes hemmeligheder, hvorfor mennesker bor ved dem, men også om kontrasten ved disse ødelæggende og skabende kræfter, som vulkanerne repræsenterer.

Hans vulkaninteresse fik fornyet kraft, da han vandt i Otto Leisners ”Kvit eller dobbelt” i 1985. Det var et skulderklap for ham – en eksamen – for at vise hvor meget han kunne og læste herefter geologi. Nu fik rejsebureauerne stærkere tag i ham.

Henning har holdt et utal af foredrag rundt omkring. Han er en garvet foredragsholder, der gang på gang har tryllebundet publikum med sin store viden. Hans mission er at forklare disse naturens utæmmelige kræfter på en levende måde. Derfor ses han ofte i TV- nyhederne, fordi han kan forklare emnet på en forståelig måde.
Han har skrevet bøgerne: ”Vesuv en meget farlig vulkan ” og ”Hekla Islands dronning”, ”Øer født af ild” og ”Et liv på vulkaner”.

Anmeldelse af Hennings forerdrag om Islandske vulkaner i Svendborg den 11. oktober 2016:

Svendborg: “Island burde have heddet Ildlandet” er titlen på et foredrag tirsdag, hvor vulkaneksperten og vulkanguiden Henning Andersen giver et levende indtryk af vulkanøen Islands natur, som moder Jord så ud i skabelsens første dage. Det foregår i Spejlsalen i Kulturhus Borgerforeningen, og det er Foreningen Norden og FO Frit Oplysningsforbund, der arrangerer. Foredragsholderen mener, at Island er et af de mest spændende steder i verden, hvis man vil studere vulkaner. Landet ville aldrig have eksisteret, hvis ikke vulkaner fra havbunden havde opbygget øen igennem mange millioner år. Derfor kalder man Island for Europas “hotspot” og modsætningernes land af is og ild.

image_print