Turrialba

Vulkanen Turrialba i Costa Rica truer.

Den 3340 meter høje stratovulkan(d.v.s. lagdelte keglevulkan) i Costa Rica sendte igår tykke hvide skyer af gasser ud fra krateret. Uro i denne vulkan begyndte i august 2007, da nye sprækker og revner åbnede sig i vulkanens flanker adskillige steder, og der opstod fumaroler, d.v.s. rygende svovldampeudslip.

Et udbrud i Turrialbavulkanen i 1886, dækkede det meste af landet med askelag. Det er Costa Ricas anden højeste vulkan, og den ligger i den østlige del af Cordillerabjergmassivet. Vulkanen er stor skovbevokset undtagen krateret. Siden 1996 har der været stigende svag jordskælvassaktivitet i vulkanens undergrund hvilket betyder, at magma bevæger sig neden under vulkanen.

Andre udbrud fandt sted i 1855 – og 1723. Costa Rica har 11 vulkaner, som alle vil kunne blive aktive, men sover delvist. De tilhører ”Ildringen” eller ”The Ring of Fire” – vulkankæden Stillehavet rundt og er alle så godt som underskydningsvulkaner, hvor en havbundsplade presses ned under en kontinentalplade og dermed giver dannelse til mere eksplosive vulkaner ovenover på jordens overflade grundet den opstigende varme og den vandmættede og gasrige magma, der dannes ved underskydningen(se pladetektonik i minileksikon)

image_print