Taal

Taal vulkanen, Philippinerne, er 400 meter høj og ligger ca. 50 kilometer syd for Manila på øen Luzon. Vulkanen består af en 30 kilometer stor Caldera med en kratersø, hvori øen med Taalvulkanen befinder sig.
Vulkanen havde i 1965 et kraftigt udbrud, og suiden 1572 har der været 35 udbrud, og det er tuypis basaltisk magma, der kommer ud af vulkanen.

Siden 1991 har vulkanen været rastløs med mange små jordskælv, grundændringer med stigende og faldende temperaturer i det vandfyldte krater.

3136_full

Vulkankegler ligger indeni et stort calderaformet karter, som er fyldt med vand, med andre ord en ø i en stor sø i et vulkankrater. Eksplosive udbrud fandt sted i 1969, fra en sprække i jorden på øen i midten af søen, hvorind havvandet pludselig fossede ind, hvorefter store dampeksplosioner fandt sted og mere end 150 mennesker døde, som boede på den lille ø i midten af søen.

Taal er en subduktionsvulkan. Se minileksikon.

3136_2_full

Vulkanen er flot men farlig – Taal Lake. En af verdens mindste men mest aktive vulkaner der med sine udbrud bygger sin egen ø med en sø i søen, som blev dannet da den store vulkan i fortiden eksploderede og dannede en stor caldera(se minileksikon ordet caldera).

Altså en ø i en sø, der ligger på en ø i en sø, der igen ligger på en ø i Stillehavest som de siger på de kanter.

Se: thephillippineisland.com

3136_3_full

image_print