Tonga

Undersøisk vulkan i udbrud i Stillehavet.

Et undersøisk vulkanudbrud er begyndt i Stillehavet ved øen Hunga Tonga og kan ses fra Niuafouòu. Vanddam og askeskyer stiger til 1 kilometers højde og pimpsten driver rundt på bølger langt væk.

Hele området ligger på en subduktion – underskydning af Stillehavs – og Australienspladerne.(se pladetektonik i minileksikon). Der ligger henimod 20 vulkanske krateråbninger over og under vandet.

Niuafou`ou er en lille bevokset vulkanø i Stillehavet – ikke langt fra Fiji – Tonga og Samoa. Den er ca. 200 meter høj og kaldes også Tin – can fra den tid, da psoten til øen blev afhentet i en tilloddet kiksdåse, som en svømmer trak i land efter sig. Øen er godt 20 kilometer i omkreds og har en lagune i midten. I lagunen er der varme kilder.

Hele vulkanologien siger, at Niuafou`en udgør toppen af en stor undersøisk skjoldvulkan, samt at den vandfyldte lagune er en caldera, og ringvolden består af lava og askelag. Der sker bå¨de vulkanudbrud af den rolige slags og så de mere eksplosiuve fra bunden af lagunesøen. Her bor folk faktisk i selve vulkanen, og i 1929 opstod et ilspyende krater sig i midten af byen Angahas ved et køkken udenfor et hus og 20 meter fra et andet hus, der var beboet. Folk løb heldigvis væk med det samme. Huseene blev begravet under 100 meter høje lava og aske.

image_print