“Et liv på vulkaner”

SPÆNDENDE SELVBIOGRAFI AF VULKANEKSPERTEN HENNING ANDERSEN

Anmeldelser:

Bertel Haarder skrev: Kære Henning Andersen.

Tak for din bevægende skildring af din vej fra usikkerhed til vulkan-ekspert. Både beskrivelsen af Thiesgaard (der kan gå lige ind i “Matador”) og min far er gode tidsbilleder, som jeg gemmer til mine egne bogskriverier.

Nu skal du vel ned og se på Vesuv igen!

“Et liv på vulkaner” er en supergod bog.

Hjertelig hilsen,

Bertel Haarder

Hej Henning

Så er jeg blevet færdig med dine personlige oplevelser i rejsebranchen, gennem et langt liv, du har dog nok lidt mere til gode end mig.

God bog med mange rejseoplevelser samt et læse genskab, med mange af mine tidligere medarbejdere og konkurrenter.

Dit personlige epos sidst i bogen, var særdeles lærerigt , du var hudærlig og jeg læste det 2 gange,

Stor hilsen

Ole Jæger, tidlige Dane-Tours

Bogen kan bestilles hos: info@vulkaneksperten.dk og koster kr. 50,- plus forsendelse eller afhentes direkte hos vulkaneksperten..

3781_full

Supergod bog
Lise Rasmussen [art-lise@mail.com]
Du svarede den 12-08-2014 10:26.
Sendt: 10. august 2014 16:20
Til:
Vedhæftede filer:  
 
Hej Henning. Jeg får læst rigtig meget i din bog, og, – hold da op hvor er den god og velskrevet. Det er noget af en udfordring du gør med et job som rejseleder, og netop det at vende minus til plus – er netop en god ting at kunne. Det ved jeg du er rigtig god til. Jeg havde en oplevelse en gang i Grækenland. Unge mennesker var indlogeret på samme hotel som jeg var. Og værtsparret var søde mennesker. Altid parat til gæsterne med et smil. Men en aften havde de unge fået for meget indenbords og havde ødelagt noget inventar. Det bankede på døren, og udenfor stod vor guide og værtsdamen. Damen kunne hverken engelsk eller tysk, og guiden ikke græsk. Jeg havde da glædeligt lært mig sproget. Så, jeg stod der med guide, værtspar og de unge mennesker. Jeg skulle så oversætte, og de talte sammen gennem mig. De var kede af det. Men da vi fik snakket tingenes handlinger og det skete – igennem, stille og roligt – var alle glade igen. Der skulle skaffes glæde og ro. Det fik vi så gjort. En af de mange gode rejseoplevelser jeg som gæst og vor guide fik. Du har nemlig ret når du siger, at enten er man god til folk eller er man ikke. Og der har du en god evne til at have med mennesker at gøre. Dette viser din bog, på en spændende og god måde. Jer har den gode evne hvad angår dyrene, naturen og naturfag, superskønt at beskæftige sig med. Kære Henning Andersen. Jeg vil meget gerne vide hvornår her i efteråret din bog med Etna, Stromboli og Vesuv udkommer, da jeg den niende September drager til Norge igen? Jeg glæder mig til også at læse den når den kommer. Håber du og din kone har haft en rigtig god sommer og nogle gode ture som guides sydpå. Håber i fortsat må få en rigtig god sommer.
 
Mange gode vulkanhilsner fra Lise B. Rasmussen

 

Vulkanernes urkraft

Mange TV-seere og radiolyttere vil kende Henning P. Andersen, der er det menneske, som bliver
hidkaldt, når en vulkan et eller andet sted i Verden “går over gevind”, en begivenhed, der i radio og eller TV kræver kommentarer af en ekspert.

I 1985 vandt han i Otto Leisners: Kvit eller Dobbelt” i emnet vulkaner, hvilket fik stor betydning for ham og herefter læste han geologi.

Tillige er han forfatter og dommer ved fx “Kvit eller Dobbelt”-udsendelser.

Nu har Henning Andersen udgivet en bog om sig selv. Den har fået titlen “Et liv på vulkaner”.

Tidligere har han udgivet bøger om H.C.Andersen og digterens besøg ved vulkanen Vesuv “Mod Vesuv jeg øjet vender”, om Etna, om Stromboli og om Hekla. Han har indspillet “Verden brækker på Island” og var fagdommer i DR’ Ramasjangs nye Kvit eller Dobbelt. Gennem mange år har han arbejdet som rejseleder i Rumænien, Egypten og i Rusland.

Henning Andersens barndom var ikke nogen dans på vulkaner. Forældrene havde en landejendom i nærheden af Køge, og især faderen forventede, at sønnen skulle træde i hans plovfure. Til sidst løsrev sønnen sig og gik i lære inden for boghandel i Køge. En tid, som ikke var specielt behagelig, da indehaveren var ret så despotisk. Ikke blot fik de ansatte skældud. Også kunderne kunne blive udsat for det. Da Henning Andersens mor døde, ville boghandleren end ikke give ham fri til at deltage i begravelsen.

Men så skred den ene af de to ansatte kvindelige medhjælpere ind. Samme boghandler giftede sig
forøvrigt to gange – det ene ægteskab varede ikke 24 timer. Det andet holdt heller ikke.
Videre fortæller Henning Andersen om, at han blev elev på Rønshoved Højskole hos Bertel Haarders far, et ophold, som blev af stor betydning for ham. Her hørte han bl.a. om de islandske sagaer, som Island naturligvis skulle have tilbage, da islændingene ikke har andet fra deres fortid end disse skrifter, mens vi i Danmark har både borge og slotte og beretninger, som hidrører fra dengang, det var før. Efter endt højskoleophold fortsatte og fuldførte Henning Andersen sin uddannelse i som boghandler i Graasten Boghandel.

Man kan læse om Evelyn Pedersen, et rigtigt ug-barn fra Nakskov Realskole. Hun var bankuddannet og dygtig til mange sprog. Evelyn Pedersen begyndte som rejseleder hos Tjæreborg-præsten og etablerede senere eget rejsebureau, Dan-Expres. Henning Andersen fortæller om sine møder med en række kendte personligheder, bl.a. Elizabeth Taylor, der skænkede 10.000 dollars til den danske børnehjemsinstitution for aidsramte børn i Rumænien, “Teddybjørnen”, og man kan læse om hans møde med den ægyptiske præsident Sadats enke.

Men rejseri eller ej. I 1965 foretog han sin første rejse til Vesuv, og siden har den ene rejse afløst den næste, op gennem tiden, gennem årene. Den ene rejse efter den anden som rejseleder på forskellige destinationer. Man får fortalt om det store jordskælv i Bukarest i 1977, hvor mange menensker omkom. Men man får også beretningen om den unge mand, der overlevede i ruinerne i 252 timer
– altså mere end 10 døgn – uden mad eller drikke og er ved at blive begravet levende, men reddes i sidste øjeblik.

Ud over i dag at holde foredrag, hvor Henning Andersen bl.a. fortæller om de kendte og spændende mennesker, som han har mødt, har han medvirket i DR udsendelser med Anders Lund Madsen, og han var fagdommer i Ramasjangs nye “Kvit eller Dobbelt”, hvor en dreng på 11 år stiller op i emnet “Vulkaner”.

“Et liv på vulkaner” udkom den 5.marts 2013 på Forlaget Kahrius.
Journalist Hanne Følbæk.

Henning Andersen, i dag kendt som vulkanekspert i radio og TV, fortæller i denne erindringsbog
særdeles åbenhjertigt om sit liv. Efter en trist barndom og ungdom giver et højskoleophold Henning Andersen selvtillid og mod til at følge sin interesse, at blive rejseleder. Bogen giver et godt indblik i den tidlige charterturisme, når Henning Andersen fortæller om sine rejser i Sydeuropa og i Egypten. Hans store lidenskab er vulkaner, og dem får læseren også en del at vide om.

Torben Holm-Rasmussen
Egyptolog

Henning Andersen har levet et spændende liv i rejsebranchen og været rejseleder i charterturismens spæde start over små pioner og grupperejser til det tidligere Sovjet og de forskellige lande i østblokken. Man fornemmer, at netop de mange rejser bag jerntæppet har gjort Henning politisk og historisk interesseret. På sine talrige rejser har Henning mødt mange betydningsfulde personer, som
har gjort et stærkt indtryk på ham, lige såvel som han, med sin originale personlighed, uden tvivl har gjort indtryk på dem.

Man mærker tydeligt, at Henning er i sit es, når emnet falder på de ildsprudlende vulkaner. Her er han en af landets mest vidende eksperter. Henning interesserer sig ikke kun for den geologiske del af emnet, men også for, hvad der driver de mennesker, der lever i vulkanernes skygge. En viden han deler gavmildt ud af i “Et liv på vulkaner”.

Men vi begynder i Hennings tidlige opvækst lige efter 2. verdenskrig, hvor han stædigt bryder ud af faderens stramme tøjler. Faderen har store forventninger til, at Henning skal overtage driften på familiens gård, men Henning har helt andre tanker om sin fremtid. Det er denne stædighed der gør, at Henning har haft et liv, der har været mere farverigt end de flestes.

Kenneth Hvolbøl
Fredensborg, den 11. august 2013.

Jeg har netop læst din bog “Et liv på vulkaner” og fandt den mægtig interessant. Jeg arbejder selv med natursten i hverdagen, og har med årene fået en større og større interesse for geologi og særligt vulkaner – de er jo fantastiske!

Ole Grage

3781_full

Henrik Døcker fra “De Berejstes Klub” anmelder: “Et liv på vulkaner”.
En rejseleders erindringer

Henning Andersen: “Et liv på vulkaner”. Kahrius, 2013, 184 sider, med fotos, overvejende i sort/hvid.

Bogen er nu udsolgt men kan købes antikvarisk. Henning arbejder på en ny udgave i 2022.

Når en rejseleder skriver erindringer, påkalder det sig særlig interesse. For det ikke er så ofte, man støder på en person, der har gjort rejseriet til en egentlig levevej, sådan som den nu 68-årige Henning Andersen har gjort. Han er medlem af De Berejstes Klub og kendt for sin interesse for vulkaner, så det er ikke så mærkeligt, at han har kaldt bogen “Et liv på vulkaner”.

Det er omkring 30 sider, som direkte handler om vulkaner. Måske skal titlen både tages bogstaveligt og i overført betydning. For livet som rejseleder kræver i hvert fald megen omstillingsevne og er vel til tider så krævende, at det kan sammenlignes med et ”vulkanliv”.

Den gode Henning hører i hvert fald ikke til de pivede og tager læseren med hele vejen rundt i sit liv, der begyndte på en gård på Køge-egnen. Et “opgør” med familien indebar bl.a., at han ikke ville overtage den fædrene gård, ligesom hans indledende boghandleruddannelse ikke gik helt glat.

Som 20-årig indledtes Hennings fascination af rejselivet – øjenåbneren var en togtur med DSB til Rom og Sorrento – og samtidig holdt den første vulkan sit indtog i hans bevidsthed: Vesuv.

Her skal fremhæves lidt om en af de mindre kendte vulkaner, Henning beskriver nærmere. De færreste har nok besøgt Stromboli, en vulkan, der på det nærmeste fylder hele den lille ø, den ligger på i Middelhavet. Men en del mennesker har utvivlsomt hørt om den kærlighedsfilm fra 1948, som Ingrid Bergman medvirkede i, og som udspilledes på og simpelthen hed ”Stromboli”.

Vulkanen var ellers, da “Vulkan-Henning” besøgte den i 1972, mest kendt fra Jules Vernes fantasifulde roman ”Rejsen til Jordens indre”. Der var ingen hoteller dengang, så han indlogerede sig hos en lokal familie (i dag bor der 700 personer på øen). Han besluttede sig for at bestige vulkanen kl. 3 om natten. Efter ca. to timer nåede han toppen på den 926 meter høje vulkan og satte sig (man tør vel sige helt ”høj”) til at spise sin medbragte madpakke.

Det rumlede faretruende nede i et af de tre kratere ca. 200 meter længere nede. Så kom der røgskyer, samtidig med at rødglødende stenslagger slyngedes flere hundrede meter i vejet. Han var kommet ned i en kratergryde og nu kneb det for ham at trække vejret på grund af hede svovldampe. Man forstår, at hans værtsfolk skældte ham ud, da han kom tilbage. Dette her var lige lovlig dumdristigt.

Bogens øvrige vulkanbeskrivelser – fra Bali, Island, og USA giver god besked med de dramatiske omstændigheder ved flere vulkanudbrud. Ellers kan vulkan-videbegærlige læsere kaste sig over nogle af forfatterens andre bøger, såsom ”Vesuv den udødelige vulkan”,”Vesuv en meget farlig vulkan”, ”Øer født af ild” eller ”Hekla, Islands dronning.”.

Rejsebeskrivelser fra en svunden tid.
Rigtig mange indtryk formidles i bogen fra Rumænien, Egypten og Sovjetunionen, fordi forfatteren som rejseleder tilbragte betydelig tid her. Det er nærmest som at læse en logbog fra de rumænske kurbade, fra de egyptiske pyramider eller fra sovjetisk Centralasiens fremmedartede verden, tilsat lidt ekstra krydderi med bemærkelsesværdige møder med ingen ringere end Elizabeth Taylor i Rumænien og såmænd også den myrdede egyptiske præsident Anwar Sadats enke.

Henning Andersen får noget ud af sine bekendtskaber, men man kan måske spørge, hvilken udvidet indsigt i de besøgte lande, det nu lige er, disse bekendtskaber giver?

Vi får også nærbilleder af grupperejselivet, sådan som titusinder af danskere har haft glæde af. Og mange interessante sproglige og historiske informationer. Og vist er det en oplevelse at sejle ned ad Donau, som fx på det gode skib Oltenita (opkaldt efter en by ved dette navn i det sydlige Rumænien) – sådan som denne anmelder såmænd også har prøvet det. Denne bl.a. denne beskrivelse af diktatoren Ceaucescus yndlingsskib er et eksempel på en detaljeret rejsedagbog.

Selv om Henning Andersen fører læseren helt tæt ind på rejselederens tilværelse har alle gæster ikke været lige medgørlige? Og hvordan følger man med i, hvad der ellers sker i verden eller for den sags skyld Danmark, når man så ofte er på farten? Savner man ikke noget, når man nærmest bor i en kuffert? Vi taler om en tid, der i det væsentlige ligger forud for internettets udbredelse. En rejseleders liv er fuld af oplevelser, men det er også slidsomt, forstår man på Henning Andersens bog.

Henrik Døcker har medlemsnr. 38 og er journalist og forfatter.

Kære Henning Andersen

Mange tak for indleveringen af din spændende bog til Byarkivet.

Det er blevet et meget flot værk og jeg glæder mig til at læse den.

Jeg sender dig her en kvittering for indleveringen.

De bedste hilsener fra Lars Kjær og god weekend til jer begge.

Køge Arkiverne

Nederst foto af Elizabeth Taylor, som hun sendte til mig efter jeg havde sendt hende fotografier af de små Aidsramte dødsmærkede børn fra Rumænien.

Jeg mødte hende personligt i 1979 i Bukarest på et kursanatorium, hvor jeg var rejseleder for en gruppe danskere.

3781_3_full

image_print