Vulkanen Tungurahua i Ecuador brager løs….

Vulkanen Tungurahua i udbrud..
Vulkanen er en af Ecuadors 20 vulkaner, hvoraf Cotopaxi – Reventador og Sangay tilhører de berømteste. Tungurahua – vulkanen har præsteret pludselige og eksplosive udbrud, bl.a. i 1916 – 1918 – 1944 – 1999 og i 2008. Vulkanen ligger ca. 125 kilometer fra hovedstaden Quito.

Ildringen – “The Ring of Fire” – er betegnelsen for den kæde eller bælte af vulkaner, der omkranser Stillehavets kyster langs de Asiatiske og Amerikanske Stillehavskyster. Forkastningerne i området er dannet ved underskydninger af havbundspladerne fra Stillehavet – subduktion – under kontintalpladerne oven over(i dette tilfælde Sydamerika), og bæltet er arnested for hovedparten af alverdens mest eksplosive vulkaner. Omtrent fire femtedele af alle jordskælv og vulkanudbrud på jorden finder sted i dette område.

Det er ikke underligt, at kulden i 5000 meters højde påvirker en vulkans aktivitetsrytme og kan medvirke til, at der opstår dels kraftige eksplosioner, men også dannes mudder ved blanding af sne og aske, som igen er en farlig coktail og ofte er ligeså stor en trussel som selve vulkanen.

I november 1985 omkom 23.000 mennesker, da vulkanen Nevado del Ruiz i Columbia sendte en mudderstrøm ned over byen Amero, der lå over 40 kilomter fra vulkanen. Desuden ligger der 10 vulkaner på Galapagosøerne i Stillehavet, som hører til Ecuador. Disse vulkaner tilhører som Hawaii-øerne “hot-spotvulkantypen”, en mere blød form for vulkanvirksomhed.

image_print