Manua Loa

Mauna Loa rører på sig igen.

På Hawaii i Stillehavet er Mauna Loa begyndt at vise tegn på uro…

Mauna Loa er en virksom skjoldvulkan(se minileksikon) på Hawaii, 4170 meter høj. På denne ø “The big Island” med de aktive vulkaner Mauna Loa og Kilauea, kan vulkanudbrud forudsiges ret så nøje. Månedsvis i forvejen ryster jorden fra et område i 55 kiometers dybde under Mauna loa, og det betyder, at lavaen er på vej op gennem vulkanen. Mauna Loa havde udbrud i 1975 og 1984.

Fra havbunden og op til toppen er Mauna Loa ca. 9000 meter høj og dermed højere end Mount Everest, hvis vi regner den undersøeiske del af bjerget med. Det betyder igen, at Mauna Loa er den højeste vulkan i hele verden.

Alle Hawaii – øernes bjertoppe er af vulkansk oprindelse, og deres dannelse skyldes, at de alle lægger ovenpå en enorm ”hot-spot”, d.v.s. en opstrøm af varme smeltemasser fra dybere dele af jordens kappe. Alle vulkanerne har altså fået næring fra den samme hot-spot igennem millioner af år, fordi Stillehavets havbundsplade skubber sig 11 cm i nord-vestlig retning på samme måde som et transportbånd flytter sig henover den samme opstrømmende vandhane nedefra.

Vulkanologerne kalder også Mauna Loa for en venlig vulkan eller med rette en såkaldt rød, d.v.s. blød vulkan, hvor lavaen flyder ud uden de kæmpestore eksplosioner. Både vulkanforskere og turister kan i passende afstand se de glødende lavafontæner, mens smeltede floder af lava strømmer henover de lave skråninger.

Det seneste udbrud var i 1984 og sendte lavastrømme 6 kilometer ned til Hilo, øens største by…

Mauna Loa har udbrud dels fra calderaen(se minileksikon)i toppen af vulkanen og dels fra flanken.

image_print