Kilauea er i udbrud.

 

Vulkanen Kilauea på Hawaii er i udbrud.

I tusindevis af indbyggere på Hawaii er ved at blive evakueret, efter at vulkanen Kilauea er  i udbrud.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udbruddet sker, efter adskillige jordskælv har ramt området den seneste tid. Det kraftigste af jordskælvene blev målt til en styrke på 5.

Ifølge nyhedsbureauet AP er lava strømmet ned i et beboet område i nærheden af vulkanen. Droneoptagelser fra området viser det brandvarme, spruttende lava, der strømmer ud af vulkanen.

Myndighederne i Hawaii opfordrer beboere i Puna-distriktet, hvor der bor cirka 10.000 mennesker, til at forlade området hurtigst muligt, skriver hawaiinewsnow. Puna-distriktet ligger på Big Island, der er Hawaiis største ø.

Det amerikanske Røde Kors har åbnet et nødcenter, hvor de evakuerede kan søge tilflugt.
Et vidne, som AP har tale med, fortæller, at lavaen blev skudt cirka 45 meter op i luften igennem en revne i vulkanen.
Vidnet Ikaika Marzo siger, at lavaen har spredt sig udover et område på cirka 180 meter. Han fortæller desuden, at udbruddet lød som en jetmotor.

Advare mod gasser og eksplosioner

Ifølge Janet Snyder, der er talsmand for myndighederne i staten, har rødglødende lava ramt gader i området tæt på vulkanen.
Beboere i området er i flere dage blevet advaret om risikoen for et vulkanudbrud. Der meldes hverken om tilskadekomne eller døde.

De lokale myndigheder siger, at farerne ved de igangværende udbrud blandt andet inkluderer “potentielt dødelige koncentrationer af svovldioxid-gas”.
Der kan også opstå eksplosioner, der sender store sten og andre vragrester mod de bebyggede områder, skriver AFP.

Har spredt sig udover 125 kvadratkilometer

Hawaii-guvernør David Ige opfordrer områdets indbyggere til at følge myndighedernes råd om at lade sig evakuere.
– Vær opmærksomme og forbered jer på at få jeres familier i sikkerhed, skriver guvernøren på Twitter.

Kilauea-vulkanen er jævnligt gået i udbrud i løbet af de seneste tre årtier.
Lava fra vulkanen, der er en ud af fem på øen, har ifølge USGS over tid spredt sig over et område på 125 kvadratkilometer, skriver nyhedsbureauet Reuter

 

Alle Hawaii – øernes bjergtoppe er af vulkansk oprindelse, og deres dannelse skyldes, at de alle ligger ovenpå en enorm ”hot-spot”, d.v.s. en opstrøm af varme smeltemasser fra dybere dele af jordens kappe. Alle vulkanerne har altså fået næring fra den samme hot-spot igennem millioner af år, fordi Stillehavets havbundsplade skubber sig 11 cm i nord-vestlig retning på samme måde som et transportbånd flytter sig henover den samme opstrømmende vandhane nedefra.

Kilauea har siden 1983 været i mere eller mindre konstant virksomhed og regnes i dag for at være verdens mest aktive vulkan. Vulkanologerne kalder Kilauea for en venlig vulkan eller med rette en såkaldt rød, d.v.s. blød vulkan, hvor lavaen flyder ud uden de kæmpestore eksplosioner. Både vulkanforskere og turister kan i passende afstand se de glødende lavafontæner, mens smeltede floder af lava strømmer henover de lave skråninger. I 1911 oprettedes et såkaldt vulkanologisk observatorium på Hawaii på randen af Kilaueas store Caldera eller kratergryde, Hawaiian Volcano Observatory, et af verdens berømteste og mest moderne vulkanforskningscentre, og herfra har man lært meget om en vulkans adfærdsmønster og om mulighederne for at forudsige kommende udbrud ved målinger af vulkanens hævninger og prøver af udsivende gasser i kraterbunden.

De gamle Hawaiianere påstod, at gudinden ”Madame Pelee” havde sin faste bolig i Kilaueas Caldera, og når hun blev vred, gik vulkanen i udbrud. For at formilde hende ofrede man unge smukke kvinder til hende, og med bind for øjnene blev de ført op til kraterets rand og så kastet den i den godt 1300 grader rødglødende lavasø som et offer til gudinden. Noget som Hollywood-filmproducenter i 1950-erne har lavet adskillige film om. Det forbød kristne missionærer i begyndelsen af 1800-tallet, da de kom til øerne. Nu nøjes man heldigvis med Gin – flasker. Ifølge sagnet var Pelee datter af Jorden, hendes mor, og hun ville som lille pige helst lege i sin mors ildsted. Derfor blev hun vulkangudinde.

I øvrigt dannes der i denne type tyndtflydende gasrige lava ofte totter af tyndt spindelvævsagtigt støv, hvilket kaldes Pelee`s hår, som er en form for stenuld, der spredes af vinden, og dette stenuld blev af Finn Henriksen i 1930-erne indført til Danmark, og han startede en form for stenuldsfabrik i Hedehusene, Rockwool, der udnyttede det som isoleringsmiddel. Basaltlavasten fra Skandinavien bringes til fabrikken, og man omsmelter den i højovne samtidig med, at man presser luft ind i højovnen, og stenulden dannes.
Hawaii-øerne består af flade skjoldvulkaner(se minileksikon) og de fire betragtes som aktive.
Det er bl.a. Mauna Loa – Kilauea og Haleakala.

Copyright: Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk 

image_print