Betegnelse for det område af Jorden, der befinder sig mellem jordens skorpe og ydre kerne. Jordens kappe er ca. 2900 kilometer tyk og består af tunge mineraler og opdeles i en øvre og nedre kappe. Grænsen mellem jordens skorpe og kappen er forskellige og går fra få kilometers dybde under oceanerne men generelt under kontinenterne fra 75 kilometers dybde og flere hundrede kilometer nedefter.
Jordens kappe er opdelt i flere lag. Under den stive skal eller skorpe, asthenosfæren(d.v.s. med styrke)finder vi et bøldt lag, asthenosfæren(d.v.s. uden styrke), som kan betragtes som en slags blødt og delvis smeltet – måske 15 % – plastisk i det, og dette er stedet, hvor kontinentalpladerne glider og bevæger sig i, grundet varmeopstrøminger nede fra. Neden under, mesosfæren(fra ca. 350 til 2900 kilometers dybde, som er fast på grund af det enorme tryk fra de oven over liggende lag, men ikke destomindre er den varmere i det.
Magma dannes ofte ved opsmeltning i kappen eller på grænsen mellem jordskorpe og kappen. Hot-spotvulkanernes magma menes at stamme fra bunden af jordens kappe.
Hot-spotvulkanismen kan ikke sættes direkte i forbindelse med kontinentalforskydningerne af jordens tektoniske plader.