Islands undergrund ved at vågne op?

Hvad sker der i Islands undergrund – er et vulkanudbrud på vej?

I de seneste døgn har jordskælvsaktiviteten i form af svage rystelser været i gang i Islands undergrund en del steder. Den 26. juli rystede jorden i størrelsesorden 4 på Richterskalaen i det sydvestlige Island kl. 11.40 og kunne mærkes i de østlige dele af Reykjavik. Sværme af små jordskælv på omkring 3 har rystet det meste af Reykjanæshalvøen med epicenter omkring Fagradalsbjerget, der ligger i det østslige af Reykjanæshalvøen. Desuden har der været registreret svage jordskælv i det midterste Island og i den nordlige del af Island.

Mange små jordskælv betyder for Islands vedkommende, at der sker magmabevægelser under jordens overflade i forbindelse med pladeforskydningen imellem den euroasiske plade i øst og den amerikanske plade i vest. Disse pladebevægelser danner magma i forbindelse med opstrømmende varme og for Islands vedkommen et såkaldt hotspot, der føder og opbygger vulkanerne oven over på jordens overflade.

Der kan godt komme mange jordskælv i vulkanske egne uden at det behøver at føre til udbrud.

Skulle der komme et udbrud nu på selve Reykjanæshavlvøen vil det ikke komme som nogen overraskelse, men det er for tidligt i dag at sige mere sikkert om udviklingen, hvilket alle følger spændt.

Copyright: Henning Andersen
www.vulkaneksperten.dk
Tlf. 20-764247 og 38-193411

 

 

 

image_print