Al information har Iceland Met Office fuld copyright til og for.
www.vulkaneksperten.dk
Seismisk aktivitet i Grjótarvatn er steget i de sidste måneder
Muligheden for magmaakkumulering i dybden overvejes
- M3,2 jordskælvet om aftenen den 18. december er det hidtil største
- Der er ikke påvist jorddeformation på GNSS-observationer
- Ingen indikation af, at magma bevæger sig i den øvre skorpe
- Små sprækkeudbrud er karakteristiske for vulkansk aktivitet i Ljósufjölls vulkanske system
Et jordskælv med størrelsesordenen M3,2 blev opdaget nær Grjótárvatn om aftenen den 18. december. IMO modtog rapporter om, at jordskælvet var blevet mærket omkring Borgarfjörður og Akranes. Seismisk aktivitet er blevet målt omkring Grjótarvatn regelmæssigt siden foråret 2021, men i de seneste måneder har den været stigende, som vist i figuren nedenfor. Jordskælvet, der blev opdaget den 18. december, er det største siden efteråret 2021, hvor to jordskælv af størrelsesordenen M3 indtraf. Forud for dette blev der sidst påvist betydelig seismisk aktivitet der i 1992, da to jordskælv af størrelsesordenen M3 fandt sted, et større end M3.2 og flere andre over M2.0. Jordskælvskataloget, som vi refererer til her, går tilbage til 1991 (SIL-system).
Skærmbillede fra Skjálfta-Lísa-systemet.
IMO har øget overvågningen af området med nye installationer af udstyr i Hítardalur både et seismometer (i slutningen af september) og en GNSS-station (i begyndelsen af november). Det nye seismometer har forbedret overvågningssystemets evne til at opdage små jordskælv. Inden den blev installeret, blev der faktisk registreret få jordskælv under M1,0, fordi det nærmeste seismometer var relativt langt væk, omkring 30 km fra det aktive område. Det øgede niveau af seismicitet er dog ikke en artefakt af et mere følsomt overvågningsnetværk. Hvis vi kun betragter de jordskælv over M1.0, er det tydeligt, at den seismiske aktivitet i området var stigende før installationen af den nye station.
Efter at den seismiske station blev installeret tættere på det aktive område, blev jordskælvets placering væsentligt forbedret. Dybden af størstedelen af jordskælvene i området er nu godt begrænset til at være i en dybde mellem 15-20 km. Da GNSS-stationen blev installeret i Hítardalur, viser dataene ikke nogen påviselig deformation ved overfladen. Analyse af satellitdata (InSAR) fra perioden 2019 til sommeren 2024 viser heller ingen tegn på overfladedeformation.
I går morges (19. december) fandt det regelmæssige videnskabelige møde sted for at vurdere situationen på Reykjanes-halvøen. Specialister fra IMO og geovidenskabsafdelingen ved Islands Universitet benyttede lejligheden til også at diskutere de nyeste data og igangværende aktivitet ved Grjótarvatn.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at fastslå årsagen til den igangværende seismiske aktivitet, men to muligheder overvejes: Magmaakkumulering i dybden eller tektoniske bevægelser inden for plade.
Flere analyser er nødvendige for med sikkerhed at vurdere, hvilken proces der er ansvarlig for den igangværende aktivitet ved Grjótarvatn. De nuværende overvågningsdata indikerer dog, at der ikke er tegn på, at magma migrerer til lave dybder. IMO vil planlægge indsættelsen af yderligere stationer (seismisk og GNSS) for bedre at begrænse de igangværende fænomener og overvåge deres udvikling.
I tilfælde af at magma begynder at forplante sig mod overfladen, er det højst sandsynligt, at større forstadier vil blive opdaget, såsom en hurtig stigning i seismisk aktivitet (med hensyn til antal og størrelse af jordskælv), en migration i deres dybde og/eller jord. deformation.
Eruptiv historie
Grjótarvatn er inden for det vulkanske system af Ljósufjöll i Snæfellsnes vulkanske zone. Det sidste udbrud af Ljósufjöll var et lille kraftigt udbrud, som fandt sted i det 10. århundrede e.Kr. og producerede Rauðhálsahraun-lavafeltet på omkring 13 km2 (ca. 15 km nordvest fra Grjótarvatn). I gennemsnit har dette vulkanske system i løbet af de sidste 10.000 år været i udbrud hvert 400. år. I tilfælde af et udbrud her er det mest sandsynlige scenarie et lille oversvømmet udbrud (< 0,1 km3), eller mildt eksplosivt, med lavaspring og lavastrømme. Hvis der opstod et udbrud, ville et lille område forventes at blive påvirket af de vigtigste associerede vulkanske farer, som er: lavastrømme, gasforurening og meget lokaliseret tephra-nedfald. Mere information om Ljósufjöll vulkansystem er tilgængelig her .
Ljósufjöll vulkansystem, holocæn lavastrømme og scoria aflejringer.