Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed på Reykjanes-halvøen

 

Denne opdatering er fra Islands Meteorologiske Institut i Reykjavik, hvorfa de overvåger de vulkanske områder i landet og fra den 11. marts 2021.

Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed på Reykjanes-halvøen

11.3.2021

Se IMOs Twitter-konto for at få de seneste oplysninger om jordskælv. @Vedurstofan

Opdateret 11.03 kl. 16:00

Over 1700 jordskælv er blevet målt på Reykjanes-halvøen siden midnat, hvoraf få var over M3, hvoraf den største målte M4,6 kl. 08:53 GMT i morges. Som før er den magmatiske aktivitet centreret omkring Mt. Fagradalsfjall sydvest for Mt. Keilir. 

I går, 10. marts, blev der registreret 2500 jordskælv på Reykjanes-halvøen, hvoraf 40 var over M3, hvoraf den største målte M5,1 kl. 3:14 GMT.

I går mødtes det videnskabelige rådgivende råd for den islandske civilbeskyttelse for at diskutere de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes halvøen. De vigtigste fund fra mødet var:

 • Digeindtrængningen udvides med den mest aktive magma-strøm centreret i den sydlige del af den. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed, da magma stadig strømmer ind i korridoren. Med den igangværende aktivitet stiger sandsynligheden for et udbrud dag for dag. Det anses for meget usandsynligt, at lava fra et muligt udbrud ville nå befolkede områder.
 • Det er vigtigt at følge aktiviteten i den sydlige region Mt. Fagradalsfjall for at vurdere, om diget udvider sig mod syd. 
 • Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige ende af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er i øjeblikket det mest sandsynlige sted for en mulig udbrud. 
 • Hvis diget fortsætter med at ekspandere og øge belastningerne i området, forventes der fortsat jordskælvsaktivitet, der kan mærkes i befolkede områder. 

Muligt udbrud kunne begynde uden stærke forløbs signaler

I øjeblikket er magma lavt og ligger 1-1,5 km under skorpen. Derfor kan det forventes, at et udbrud kunne starte uden et stærkt forløbssignal, da magma let kan bremse gennem de sidste hundreder meter af skorpen, når det kritiske tryk er nået. Fra erfaring med lavastrømningsudbrud (som vi kunne forvente), er udbruddets tremor svag og har en lav amplitude. Af denne grund har IMO installeret webkameraer, der kan bruges til at overvåge området, i tilfælde af et udbrud, der starter uden klare forløbssignaler. 

 

Opdateret 09.03. kl. 12.30

Omkring 5:20 i morges var aktiviteten ved Mt. Fagradalsfjall, syd for korridoren, steg med en pludselig stigning i seismisk tremor. Imidlertid mindskedes uroen hurtigt. Magma-bevægelser er en sandsynlig årsag til denne aktivitet, som er meget lokaliseret syd for magma-indtrængen. Skælven er en indikation af, at indbruddet ekspanderer. 

Variable niveauer af seismisk tremor kan forventes i sådanne perioder med seismisk uro. Derfor er det sandsynligt, at der vil være perioder med intens rystelse, blandet med mindre intens aktivitet i de kommende dage. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed. Derfor er forskere og civilbeskyttelsespersonale på vagt, og de er klar til at reagere på en række situationer, herunder skadelig jordskælvsaktivitet eller et vulkanudbrud.   

Mulig udvikling er som følger: 

 • Den igangværende seismiske aktivitet reduceres i de kommende dage og uger. 
 • Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden 6 i området. 
 • Et jordskælv op til styrke 6,5 kunne udløses i et nærliggende vulkansk system, cirka 20 km øst for den aktuelle placering af aktiviteten. 
 • Magma-indtrængen fortsætter, hvilket resulterer i: 
  • Et eventuelt fald i magmaindstrømning, hvilket resulterer i, at magma størkner på plads uden et udbrud. 
  • Et voldsomt vulkanudbrud kunne forekomme, hvilket resulterede i lavastrømme, der ikke skulle true beboede områder på halvøen.

 

 

image_print