Årsag til tsunamien fra Anak Krakatau…

Vulkanen Anak Krakataus tiltagende virksomhed i de seneste par døgn med kulminationen af den tsunamibølge, der den 22. december kl. 21.30 ramte Javas vestkyst har man nu delvis analyseret. 

Allerede den 20 – 21. december pressedes ny magma op igennem vulkanens indvendige rørsystem og frigjordes i eksplosioner, der slyngede både lavablokke i vejret og udsendte glødende lavastrømme ned ad den 338 meter høje vulkans flanker. Man kunne fra Javas vestkyst se de ildrøde lavafontæner og røde ildstriber på vulkanøen, der ligger i midten af Sundastrædet. Kl. 21.00 kollapsede den sydvestlige flanke af øen ved dels ophobningen af nye mængder smeltede stenmasser på den stejle vulkans skråninger og dels undermineringen i vulkanens indvendige rørsystem.

De pludselige bevægelser ved vulkanens kraftige aktivitet var årsagen til tsunamisbølgerne, der ramte kyststrækningen overfor.

Copyright: Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk

20764247 

Mere information om Krakatau:

Vulkanøen Anak Krakatau(Anak betyder Krakataus barn), der ligger i Indonesien i Sundastrædet, har vist stigende aktivitetsrytme igen. Det er en ubeboet vulkanø midt i Sundastrædet imellem Java og Sumatra. Stærke eksplosioner af frigivne gasser fra den gasrige smeltede magma inde I vulkanen får sorte røg og askeskyer til at hæve sig flere kilometer I vejret og igår opstod en tsunamibølge, der druknede hundredvis af mennesker(hvor mange indtil nu er uvist?)
Området er også kendt for sine kraftige jordskælv, som gang på gang har fundet sted i regionen, og kan medvirke til at aktivere vulkanerne i området. Adskillige vulkaner er allerede mere urolige end normalt, og det gælder også Anak Krakatau i denne tid. Nye sprækker og revner ved kontinentalpladebevægelserne i området får magma nedefra som sirup til at strømme op i de oven over liggende vulkaners magmakamre – og sætter derved vulkanerne i gang.
Mindre kraftige jordskælv plus eksplosioner, der sender askeskyer adskillige kilometre i vejret er bevis på magmabevægelser under Krakatau – vulkanen. Glødende magma er som lava er også strømmet ud. Sandstranden på øen er hedere end normalt. Aktivitetsniveauet er stigende ud af det internationale vulkanaktivitetsniveau, og det betyder igen, at større udbrud kan forekomme når som helst(se VEI-skala på minileksikon på vulkaneksperten.dk).
Den magmatype – eller også kaldet for lava – som vulkanen Anak Krakatau producerer ved sine udbrud, er en mellemting mellem basalt og andesit, d.v.s. den indeholder et siliciumindhold på fra imellem 54 – 55 %, hvilket I sig selv gør vulkanens virksomhed mere eksplosiv, fordi gasserne har sværere ved at undvige. Krakatau er berygtet for sine voldsomme udbrud, specielt 1883. Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen.
Ordet subduktion betyder underskydning, og det er et område, hvor to af jordskorpens plader mødes og presses imod hinanden, og den letteste – ofte oceaniske – presser sig ned i kappen under den anden kontinentale – altså underskydning. Derved sker der en delvis opsmeltning af den neddykkende plade, og det nydannede magma har en mere sejtflydende konsistens. Dette medfører, at den opstigende magma vil danne mere eksplosive vulkaner på jordens overflade, da den sejtflydende lavas konsistens bevirker, at gasserne har sværere ved at undslippe i vulkanens udbrud. Man kalder det også for en destruktiv pladegrænse.
For at gøre Krakataus tilfælde mere indviklet, så ligger vulkanen ikke alene kun på underskydningen af den australske kontinentalplade ind under den euroasiske men også på en tværgående forkastning – en slags åbent sår – hvor igennem magma nedefra trænger op og er medvirkende til at sætte gang I vulkanens udbrudsrytme.
Mange gange er der i artikler nævnt, at en neddykkende havbundsplade er mere vandholdig end ellers, og det er da også rigtigt, at der er H2O med ned, men det anvendes hovedsageligt til mineraldannelsen, bl.a. amfibolens tilstedeværesle i andesitmagma, men det er ikke det, som giver den eksplosive vulkanisme, det er derimod SiO2 – indholdet(kiselsyre) og den deraf seje smeltemasse.
Krakatau er en 338 meter høje keglevulkan på den lille ø i midten af den store vandfyldte calderagryde(det betyder kraterindsynkning efter en større eksplosion) og som opstod efter det store udbrud i 1883. Anak Krakatau, d.v.s. Krakataus barn opstod som en undersøisk vulkan i 1927 oven i den gamle vulkans bortsprængte vandfyldte kratergryde efter de kraftige eksplosioner i 1883, der kostede mindst 36.417 mennesker livet alene ved de store tsunami – bølger, der væltede ind over Indonesiens tæt bebyggede kyster i farvandet. Ved dette udbrud udslyngedes 18 kubikkilometer af aske og pimpsten(lavaskum) til en højde afmindst 80 kilometer, og 295 byer blev udslettet af tsunami – bølgerne.
Selve braget, da vulkanen eksploderede den 26. august kunne høres 4653 kilometer væk, og vulkanske udbrudsprodukter som aske og svovldioxidgasser cirklede verden rundt i stratosfæren i lang tid bagefter og påbvirkede klimaet i store dele af verden. Eksplosionerne opstod dels på grund af magmakammerets sammenstyrtning og havvandets indtrængen i de rødglødende smeltede stenmasser under vulkanen, en dødelig coktailblanding. En liter vand kan pr. sekund omdannes til flere tusinde liter vanddamp pr. sekund.

Se artiklen om ”Krakatau – Krakatoa da verden gik amok”under artikler på min hjemmeside.

Henning har skrevet bogen: ”Øer født af ild”, der handler om Indonesiens vulkaner.

Copyright: www.vulkaneksperten.dk

 

 

 

 

image_print