Copyright og Kilde med fuld tekst – tegninger o.s.v. Icelandic Met Office.
Magmaophobning genoptages under Svartsengi
Lavastrømsfronten er stadig aktiv
Opdateret 17. september kl. 16:00 UTC
-
Udbrudsstedet er farligt at færdes på
-
Opdateret farevurdering
Farevurderingen fra IMO er blevet opdateret og forbliver uændret. Farevurderingen er gyldig indtil 19. september med forbehold for udvikling.
Opdateret 10. september kl. 17:00 UTC
-
Magmaophobning genoptages under Svartsengi
-
Forøgelseshastighed svarende til tidligere begivenheder
-
Lavastrømsfronten er stadig aktiv og dermed ustabil, og der er risiko for at kollapse fra den
-
Udbrudsstedet er farligt at færdes på
-
Opdateret farevurdering
Magmaophobning fortsætter under Svartsengi. Hastigheden af stigningen ser ud til at svare til tidligere begivenheder.
Mens magmaakkumulering fortsætter under Svartsengi, kan magmaudbredelse og endda et vulkanudbrud forventes i Sundhnúkur-kraterrækken. Det er for tidligt at forudsige, om eller hvornår den næste begivenhed kan indtræffe.
Lavastrømsfronten er stadig aktiv, selvom udbruddet er forbi. Lavaen kan forventes at fortsætte med at krybe frem i løbet af de næste par dage, og der er risiko for kollaps fra den. Udbrudsstedet er derfor farligt at færdes på.
Farevurderingen fra IMO er blevet opdateret og forbliver uændret. Farevurderingen er gyldig indtil 17. september med forbehold for udvikling.
Opdateret 6. september kl. 16:00 UTC
- Ingen synlig aktivitet ved kraterne siden i går aftes
- Jordløft er startet igen i Svartsengi-området
- Udbruddet varede i 14 dage
- Farevurderingen er opdateret
Udbruddet, der startede den 22. august, er nu erklæret for afsluttet, og farevurderingen er derfor blevet opdateret. De vigtigste ændringer påvirker Zone 3, hvor eruptivspalterne åbnede sig i begyndelsen af udbruddet. Zone 3 vurderes nu at være på højt fareniveau (rød), da sandsynligheden for udluftningsåbninger, gasforurening og nedfald af tefra vurderes at være lavere end tidligere. Zone 6 vurderes nu at være i betydelig fare, da sandsynligheden for gasforurening er reduceret. Inden for zone 1 (Svartsengi) vurderes farer at have enten lav eller meget lav sandsynlighed.
Jordhævningen er begyndt igen i Svartsengi-regionen, hvilket indikerer, at magma er begyndt at samle sig i magmakroppen på 4-5 km dybde. IMO vil fortsætte med at overvåge jordens deformationshastighed, men foreløbige resultater fra geodætisk modellering indikerer, at magmaen akkumuleres med en hastighed, der er som dem, der blev estimeret i perioder, der fulgte efter afslutningen af tidligere udbrud.
Skitsen viser det ”lukkede” system, når magmaen strømmer fra dybden (rød pil) ind i Svartsengi-reservoiret til et lavere niveau ved 4-5 km (orange domæne), hvilket forårsager en trykstigning og målbar jorddeformation ved overfladen.
Opdateret 5. september kl. 15:00 UTC
-
Intensiteten af udbruddet fortsætter med at svækkes
-
GPS-målinger indikerer, at stigningen ved Svartsengi er genoptaget
-
Der er sydvestlig vind på udbrudsstedet med en hastighed på 13-20 m/s. Luftforurening fra vulkansk gas kan påvises i Vatnsleysa og hovedstadsområdet
-
Farevurderingen forbliver stort set uændret
Aktiviteten af udbruddet er fortsat med at falde de seneste dage. To eruptive udluftninger ser dog stadig ud til at være aktive. Lavafeltet nord for udbrudsstedet fortsætter med at tykne og udvide sig langsomt mod nord. På dette tidspunkt truer den aktive lavastrøm ikke infrastrukturen nær udbrudsstedet. Ydermere tyder ændringer i vulkansk rystelse og gasemissioner på, at udbruddet er aftaget betydeligt de seneste dage.
Et kort, der viser den aktivt ekspanderende del af lavafeltet, der blev dannet under dette udbrud. Kortet er baseret på data fra Iceye-satellitten.
GPS-målinger tyder på, at jordløftningen er startet igen i Svartsengi. I mellemtiden er mængden af lava ekstruderet i udbruddet ved Sundhnúkur-kraterrækken faldet. Dette tyder på, at tilstrømningen af magma til reservoiret under Svartsengi er større end udstrømningen fra overfladeudbruddet. Denne udvikling svarer til, hvad der blev observeret efter det sidste udbrud begyndte den 29. maj. I det tilfælde blev stigningen ved Svartsengi mærkbar cirka to uger efter udbruddet startede.