To kratere er stadig aktive
Høje SO2-niveauer bliver fortsat sporadisk påvist omkring udbruddet og i kommuner på Reykjanes-halvøen
Opdateret 4. april kl. 17:00 UTC
Udbruddet ved Sundhnúkur-kraterrækken fortsætter, og to kratere er stadig aktive som de seneste dage. Det nordlige krater er større, og det meste af lavastrømmen ser ud til at være udbrudt fra det, som det kan ses på billedet nedenfor, som blev taget i nat, den 3. april. Lava fortsætter med at strømme sydpå fra kraterne på toppen af lavafeltet dannet i de første par dage af dette udbrud. I aftes var der ingen tydelige tegn på lavastrømning langs lavabarriererne nord for Grindavík, Southcoast road eller Melhólsnáma-minen.
Luftbillede fra en droneflyvning opereret af Civil Protection i aftes den 3. april. Billedet viser de to kratere og lavaen, der strømmer fra dem mod syd.
Et interferogram, der dækker perioden 18. marts – 3. april, viser, at landet har hævet sig omkring 3 cm i Svartsengi i den tid. Dette er en betydeligt langsommere deformation, der blev målt forud for de udbrud og digeudbredelser, der har fundet sted i de sidste måneder. Data fra GPS-målinger i samme periode tyder på, at hastigheden af landhævningen har varieret, men det er vanskeligt at estimere dag-til-dag deformation baseret på disse data. I betragtning af GPS-dataene for samme tidsperiode som interferogrammet (18. marts – 3. april), er de to datasæt konsistente. Landhævning påvises i Svartsengi under udbruddet, hvilket ikke er set i de begivenheder, der tidligere har fundet sted på Sundhnúkur-kraterrækken. Dette indikerer, at systemet er åbent, og magma fortsætter med at strømme fra betydelig dybde under Svartsengi til overfladen i Sundhnúkur-kraterrækken.
Interferogram (InSAR) viser deformation fra 18. marts – 3. april. Gule og orange farver viser områder omkring Svartsengi, hvor landhævning registreres.
Gasmålinger gennemført sidste tirsdag den 2. april anslår, at ca. 37-41 kg/s SO 2 udsendes fra kraterne. Midlertidigt høje svovldioxidniveauer bliver fortsat målt omkring udbrudsstedet og i kommuner på Reykjanes-halvøen. Gas fra udbruddet vil sandsynligvis forårsage forurening på Reykjanes-halvøen, og vi råder folk i området til at overvåge luftkvaliteten på loftgaedi.is og sætte sig ind i reaktionen på luftforurening fra vulkanudbrud.
Vejrudsigten i dag (torsdag) er sydøstlige og sydlige vinde på 8-13 m/s på udbrudsstedet, hvilket medfører, at gas spredes mod nordvest og nord, hvilket betyder, at der kunne detekteres gas i Vogar, Reykjanesbær og Suðurnesjabær. Østlig vind 5-10 m/s i morgen (fredag), hvilket forårsager gasspredning mod vest, for eksempel til Svartsengi. Nordvestlig vind, 5-10 m/s sent i morgen forårsager gasforurening i sydvest og muligvis i Grindavík.
Gasdistributionsprognose er her .
Farevurdering offentliggjort den 2. april forbliver uændret og er gyldig indtil 9. april med forbehold for udvikling.
Opdateret 2. april kl. 17:30 UTC
-
Udbruddet fortsætter, og to kratere er nu aktive. Inflation er ikke blevet opdaget i de sidste par dage.
-
På det seneste er der opstået vegetationsbrande omkring lavafeltet, og det er en løbende risiko, mens vejret er tørt.
-
Gasforurening er spredt mod sydvest og senere mod vest og vil sandsynligvis blive opdaget lejlighedsvis i Grindavík og muligvis i Hafnir. Gasdistributionsprognose og luftkvalitet kan overvåges.
-
Lavakanterne har nået betydelige højder og kan være ustabile.
-
Farevurdering uændret.
Udbruddet ved Sundhnúkur-kraterrækken fortsætter, og to kratere er nu aktive. Det tredje krater, som var meget mindre end de to andre, blev slukket i påsken. Vulkansk tremor forbliver stabil.
Inflation i Svartsengi er ikke blevet opdaget i de seneste dage, hvilket indikerer, at mindre magma ophobes i magma-reservoiret under Svartsengi, og i stedet strømmer mod kraterne, hvor det bryder ud. Der kan opnås en balance mellem tilstrømningen af magma til Svartsengi-reservoiret og udbrudskratere, men geokemiske undersøgelser kan bekræfte dette i fremtiden.
Eksperter fra National Land Survey of Iceland har behandlet satellitdata fra 27. marts, der viser, at lavafeltet dengang var 5,99 km2 og lavavolumenet siden begyndelsen af udbruddet var 25,7 ± 1,9 millioner m3. Den gennemsnitlige ekstruderingshastighed af lava fra kraterne blev estimeret til 7,8 ± 0,7 m3/s, hvilket er meget sammenligneligt med ekstruderingshastigheden under den første fase af Geldingadalir-udbruddet i 2021. Målet er at tage luftfotos af området i kommende dage for at få opdaterede ekstruderingsrater siden 27. marts, hvilket vil give yderligere indsigt i udviklingen af den eruptive aktivitet. Det følgende kort viser lavastrømningsfeltet og dets tykkelse, som det var den 27. marts.