Vulkanudbrud startede ved Sundhnúks kraterrække kl. 21:26 UTC i aften den 22. august. Dette billede er taget en time efter udbruddet startede, og udbrudsbruddet er estimeret til at være cirka 4 km langt. Foto: Björn Oddsson/Civilbeskyttelse.

Aktiviteten i udbruddet nogenlunde stabil de sidste par dage

Nedsynkning stadig påvist ved Svartsengi. Udstrømningen af ​​magma fra reservoiret er større end indstrømningen af ​​magma

29.8.2024

Opdateret 29. august kl. 18:00 UTC

  • I de sidste par dage har aktiviteten i udbruddet holdt sig nogenlunde stabil

  • Lava flyder mest mod nordvest, men også mod øst

  • Større seismisk aktivitet efter udbrud end i tidligere udbrud. Omkring 20 jordskælv inden for de sidste 24 timer

  • Gasfordelingsprognosen i dag er nordvestlig vind, der leder gasforurening mod sydøst

  • Opdateret farevurdering

 

Udbruddet fortsætter i området nordøst for Stóra-Skógfell. Aktiviteten har holdt sig nogenlunde stabil de sidste par dage. Der er to primære lavafontæner aktive, som virker ret kraftige. Lava fortsætter med at strømme mest mod nordvest i en langsom hastighed, men også mod øst.

Produktion

Her ser vi udviklingen af ​​lavastrømmen baseret på ICEye satellitbilleder i perioden fra den 26. august kl. 22.17 til den 28. august kl. 23:23.

Der registreres større seismisk aktivitet siden udbruddets begyndelse den 22. august end ved tidligere udbrud i området. Det skyldes formentlig, at udbruddet nu finder sted længere mod nord, hvor der stadig er mere spænding i grundfjeldet, hvorimod spændinger er blevet frigivet betydeligt længere mod syd ved tidligere begivenheder. Der er registreret omkring 20 jordskælv i digeområdet det seneste døgn og 110 jordskælv siden mandag den 26. august. De er for det meste begrænset til det vulkansk aktive område.

Landsynkning er stadig påvist ved Svartsengi, men i et langsommere tempo. Denne udvikling ligner det sidste udbrud. Magma-reservoiret menes at tømmes med en højere hastighed end at blive fyldt op.

Likan_da_29082024

Grafen viser den estimerede mængde magma, der har ophobet sig under Svartsengi mellem de vulkanudbrud eller magma-indtrængninger, der har fundet sted siden november 2023.

Gasfordelingsprognosen for i dag , torsdag den 29. august, er nordvest 3-8 m/s og gasforureningen vil bevæge sig mod sydøst. Skifter til vestlig og sydvestlig vind i nat, hvilket gør, at gassen bliver rettet mod øst og nordøst over den sydvestlige del af landet. I morgen (fredag) vinder sydvestlig vind på 10-15 m/s, der får forureningen til at blive rettet mod nord over Vogar på Vatnsleysuströnd. Luftkvaliteten kan overvåges på Miljøstyrelsens luftkvalitetsdetektorer på deres hjemmeside.

Farevurdering

Farevurderingen er blevet opdateret. De vigtigste ændringer påvirker zone 1, som går fra betydelig (orange) til moderat (gul) fareniveau. Ændringen er foretaget under hensyntagen til en lavere risiko på grund af lavastrømsinvasion, gasforurening og nedfald af tephra. Et reduceret niveau af gasforurening, der stammer fra den aktive udluftning, vurderes også for zone 4 (Grindavík) og 7 i henhold til gasprognosens spredning i de kommende dage. Området inden for den stiplede linje i zone 5 repræsenterer en sandsynlig oversigt over udviklingen af ​​lavastrømsfronten i løbet af få dage.

Hazard_map_IMO_29.august_2024

 

(Klik på kortet for at gøre det større)

Opdateret 26. august kl. 17:30 UTC

 

  • Udbruddet fortsætter i området nordøst for Stóra Skógfell.
  • Estimeret ekstruderingshastighed ved begyndelsen af ​​udbruddet er omkring 1.500-2.000 m 3 /s, men er nu væsentligt mindre, flere titusinder af kubikmeter i sekundet.
  • Landet sank omkring 40 cm, da magma forplantede sig fra Svartsengi-reservoiret ind i Sundhnúkur-kraterrækken om aftenen den 22. august .
  • Alle data indikerer, at dette udbrud er det største siden efteråret 2023.
  • Lavafeltets areal er nået op på 15,1 km 2 .
  • Ifølge gasfordelingsprognosen vil der være forurening fra udbruddet og naturbrande i blandt andet Svartsengi, Reykjanesbær og Vogar.
  • Opdateret farevurdering.

Alle data tyder på, at dette udbrud er det største i området siden uroperioden begyndte i efteråret 2023. Denne antagelse er baseret på målinger af lavafeltet hidtil og modelberegninger, der estimerer mængden af ​​magma, der forplantede sig fra Svartsengi til Sundhnúkur-kraterrækken, da udbruddet startede.

Udbruddet fortsætter i området nordøst for Stóra-Skógfell. I løbet af det seneste døgn har aktiviteten begrænset sig noget til ét område i den nordlige del af sprækken, der åbnede sig om aftenen den 22. august. Lavaen strømmer nu for det meste mod nordvest i to hovedstrømme, og dens fremskridt er aftaget betydeligt.

image_print