Udbrud fortsætter

Vulkanudbrud ved Sundhnúkur 8. april 2024.

En måned siden starten af ​​udbruddet ved Sundhnúkur-kraterrækken

Næstlængste udbrud på Reykjanes-halvøen siden 2021

16.4.2024

I dag er det en måned siden begyndelsen af ​​det udbrud, der er i gang ved Sundhnúkur-kraterrækken. Udbruddet, der begyndte om aftenen den 16. marts, er det fjerde i en række af udbrud, der startede, da magma begyndte at samle sig under Svartsengi i slutningen af ​​oktober 2023.

De indledende tegn på dette udbrud var korte, med et lille jordskælvsværm, der startede omkring kl. 19.30 og forstærkedes omkring kl. 19.40. GPS-målinger udviste efterfølgende tegn på deformation, hvilket indikerer begyndelsen af ​​en digeindtrængning mod Sundhnúkur-kraterrækken. Den eruptive sprække, der åbnede kl. 20.23, var cirka 3 km lang og strakte sig fra Stóra-Skógfell til Sundhnúkur.

Ved udbruddets begyndelse strømmede lavaen primært mod syd og sydøst, langs de beskyttende barrierer mod Suðurstrandarvegur og nordvest mod Grindavíkurvegur. Cirka fire timer efter udbruddet begyndte, strømmede lava over Grindavíkurvegur, lige nord for Svartsengi. Hastigheden af ​​lavastrømmen, målt under overvågningsflyvninger udført af den islandske kystvagt, var cirka 1 km i timen.

LHG_BO_2140_2

Vulkanfanen over Svartsengi. Foto taget under kystvagtens første overvågningsflyvning over udbrudsstedet den 16. marts. (Foto: Civilbeskyttelse/Björn Oddsson).

Der opstod bekymring over det mulige scenarie, at hvis udbruddets intensitet forblev uændret, kunne lavaen nå havet lige øst for Þórkötlustaðahverfi i Grindavík,. I tilfælde af lava, der nåede havkysten, forventedes en lokal fare på grund af eksplosioner og gasforurening, primært saltsyre (HCl). Lavastrømmen stoppede dog cirka 250 m fra Suðurstrandarvegur og er ikke kommet længere frem.

Hraunjadar_Sudurstrand_17032023_1300

Progressionen af ​​lavastrømmen mod Suðurstrandarvegur-vejen blev nøje overvåget på grund af muligheden for lavastrømning over vejen og endda til havkysten. Foto taget den 17. marts.

Som natten skred frem, aftog eruptiv aktivitet langs sprækken og konsoliderede sig på tre steder. Denne indledende udvikling af udbruddet lignede meget tidligere udbrud ved Sundhnúkur-kraterrækken, men dens adfærd divergerede, da udbruddet aftog betydeligt. På udbruddets ellevte dag forblev kun tre åbninger aktive, og hver slukkede i rækkefølge, indtil kun én forblev aktiv den 5. april. Denne åbning, som i øjeblikket er aktiv, er placeret lige øst for Sundhnúkur, mod den sydlige ende af sprækken der åbnede den 16. marts om aftenen.

Foto taget fra Sundhnúkur den 10. april viser det aktive krater. (Foto: Islandsk Meteorologisk Kontor/Jón Bjarni Friðriksson).

Næstlængste udbrud på Reykjanes-halvøen siden 2021

Sammenlignet med nylige udbrud i Sundhnúkur-kraterrækken i denne fase af vulkansk uro, udviser det nuværende udbrud den længste varighed og er det næstlængste på Reykjanes-halvøen siden 2021. Kun det første udbrud ved Fagradalsfjall, som begyndte i marts 2021 og varede i omkring 6 måneder, overgår det. Til sammenligning varede Merardalir-udbruddet i august 2022 i 18 dage, mens udbruddet ved Litli Hrútur i juli 2023 varede i 26 dage. De foregående tre udbrud ved Sundhnúkur-kraterrækken i december 2023, januar 2024 og februar 2024 var kortvarige, som følgende tabel viser:

 

Udbrud Datoer

Længde

(dage)

Areal

(km 2 )

Bind

(millioner m 3)

Sundhnúksgígar I 18. – 21. Dec ~2,5 3,4 12,8±0,7
Hagafell 14. – 16. Jan ~ 2 0,71 2,5±0,2
Sundhnúksgígar II 8. – 9. Feb ~ 1 4,03 11,4±1,8
Sundhnúksgígar III 16. marts – ? >30

6,14

(8. april)

31,3±2,4

(8. april)

Tabeltekst: Tal om arealudvidelse og volumen er afledt af luftfotografiske flyvninger udført af eksperter fra Institut for Naturhistorie og National Land Survey of Island.

 

Lava_time_series

GIF Caption: det animerede billede viser de fire lavafelter, der er dannet siden december 2023, dvs. under udbruddene 18.-21. december 2023, 14.-16. januar 2024, 8.-9. februar 2024, og det aktuelle udbrud, som har været i gang siden 16. Marts. Baseret på målinger foretaget den 8. april dækker lavafeltet, der er dannet af det igangværende udbrud, omkring 6,14 km 2. 

Magmachambernr2

Som tiden gik og udbruddet skred frem, afslørede målinger, at landhævningen var bremset betydeligt og næsten ophørte, hvilket indikerede, at der var en ligevægt mellem indstrømningen af ​​magma til magma-reservoiret og ekstrusionen af ​​magma til overfladen. 

Magmachamber

Siden begyndelsen af ​​april indikerer stigningshastigheden, at størstedelen af ​​magmaen, der strømmer ind i reservoiret under Svartsengi, begyndte at akkumulere igen, hvilket forårsagede en stigning i tryk og jordløftning, mens en reduceret del af magmaen fortsætter med at strømme til overfladen ved Sundhnúkur-krateret række, som vist på det medfølgende billede.

En ny tendens til at se et signal om landhævning i Svartsengi, mens et udbrud er i gang på Sundhnúkur-kraterrækken

Begivenhedsforløbet ved Sundhnúkur-kraterrækken kan sammenlignes med begivenhederne ved Krafla, der begyndte i 1975. Over en 10-årig periode oplevede Krafla 20 digeindbrud, hvoraf ni resulterede i udbrud. Under urolighederne ved Krafla kom alle indtrængen ind i det samme magmakammer, men varierede i størrelse. Krafla-udbruddene fandt dog ikke sted med de regelmæssige intervaller, der blev observeret under de seneste udbrud ved Sundhnúkur-kraterrækken. Konsistensen af ​​aktiviteten er usædvanlig, med udbrud, der har fundet sted med ca. en måneds intervaller siden den 18. december 2023.

Siden december 2023 er der sket en hidtil uset rytme af begivenheder med gentagne digebegivenheder og efterfølgende vulkanudbrud. Mønstret for denne udbrudssekvens er blevet afbrudt på grund af digets indbrud den 2. marts, som ikke resulterede i et udbrud, og den lange varighed af det nuværende udbrud. Tiden vil afsløre, hvornår magmaophobningen ophører i Svartsengi, og dermed de gentagne digebegivenheder og vulkanudbrud i området.

Den relativt lange varighed af dette udbrud indikerer ikke, at denne sekvens af begivenheder, som begyndte i oktober 2023 med magma-akkumulering under Svartsengi, er ved at slutte; der er ingen tegn på, at magma-tilstrømningshastigheden fra dybden aftager. Til reference udviste den vulkanske uro på Reykjanes mellem 2020 og 2022 fire perioder med magmaakkumulering under Svartsengi, med varierende længder af pauser. Der gik derefter omkring 17 måneder, før magmaakkumulering, som stadig er i gang, begyndte igen i slutningen af ​​oktober 2023.

 

Den nuværende situation, der er karakteriseret ved konstant jordløft i Svartsengi, mens et udbrud fortsætter, er ualmindeligt. Det er vigtigt at overvåge området nøje og reagere hurtigt på eventuelle ændringer i aktiviteten for at opretholde sikkerheden for mennesker i området og afbøde yderligere skader.

 



image_print