Vulkanolog

En vulkanolog er en geolog som har specialiseret sig i studiet af vulkaner. Det er ikke muligt at standse en vulkan i udbrud eller prøve at forhindre det. Derfor studerer forskerne vulkaner for at kunne forudsidge deres udbrud, men også for at forstå de processer, der foregår inde i vores jordklode. Vulkanerne bringer bud fra en del af jorden, der ikke er tilgængelig for os mennesker, nemlig vor klodes indre. Når lavaen vælter ud af en vulkan i udbrud har vi at gøre med en nyfødt form for jord, som vores jordklodes første skorpe så ud i tidernes morgen.

At undersøge en vulkan er en vulkanologs opgave, uanset om der er tale om aktive, sovende eller udslukte vulkaner, og prøve at bedømme vulkanens livscyklus – og finde ud af om et udbrud er nært forestående eller ej.

2955_full

Vulkanologiens vigtigste rolle er at få en forståelse af, hvordan vulkaner fungerer og at søge yderligere videnskabelige risikovurderinger ved vulkaner rundt om i verden.

Den største udfordring i vulkanologien er at kunne forudse farlige begivenheder, når en vulkan skruer bissen på, specielt i de ofte alt for tæt beboede områder ved og på vulkanerne således at man kan redde menneskeliv, når et udbrud finder sted.

2955_2_full

Når magmaet presses op inden i vulkanens kegle hæver vulkanbjerget sig, mens der kommer mange små jordskælv, som kan måles af en seismograf.

image_print