Vulkanerne i Ecuador

Når man nævner ordet Ecuador så tænker man nok først og fremmest på et højt beliggende bjergrigt område med en befolkning i tykke uldne klæder, og intet er mere forkert. Ecuador er ganske vist et lille land – men alligevel har det en stor og rig variation af klimatiske zoner og et rigt fugle – og dyreliv. Uden at forlade landet kan en rejsende på få timer bevæge sig fra regnskovens tætte jungle til højderne i Andesbjergene med de mange vulkaner og samtidig opleve fascinerende landskaber. Ecuadorianerne kan være stolte af deres land. Regnskove – Andesbjergene – kysten ved Stillehavet – Galapagosøerne for blot at nævne nogle af de skønneste naturskabte scenerier.

Ecuador har 55 virksomme vulkaner, der i dag betragtes som aktive. Det skal i den forbindelse nævnes, at ordet ”virksom vulkan” ikke nødvendigvis kun er en vulkan, der viser livstegn i øjeblikket, men en vulkan, som man måske for 100 eller 500 år siden har set være i udbrud eller vist en eller anden form for aktivitet i det hele taget. I dag betragtes selv tilsyneladene uddøde kratere i gamle vulkaner som sovende eller virksomme, hvis en eller anden nærliggende vulkan i nærheden viser form for livstegn. Stærkt eksplosive vulkanudbrud er ofte fundet sted i gamle vulkaner, der af vulkanologerne ofte blev bedømt til at være uddøde for årtusinder siden. Sidst har vi set vulkanen Chaiten i det sydlige Chile i år 2008 vågne op efter over 9000 år lang hvileperiode.

Når der er så mange vulkaner så skyldes det, at Ecuador ligger i Ildringen – “The Ring of Fire” – der er betegnelsen for den kæde eller bælte af vulkaner, der omkranser Stillehavets kyster. Forkastningerne i området er opstået ved forskydninger af Stillehavsbundpladen og den Sydamerikanske kontinentalplade. Resultatet af disse sammenstødninger danner arnestederne for nogle af verdens mest eksplosive vulkaner. Omtrent fire femtedele af alle vulkanudbrud på hele jorden finder sted i denne region. Den tyske naturvidenskabs mand Alexander von Humboldt besteg mange af vulkanerne i Ecuador og gav navn til vejruten ”vulkanernes gade eller alle” ned igennem den centrale del af Andesbjerkæden.

Ecuadors vulkaner har magiske navne – ofte med både indianer og spanske navne. Den 4248 meter høje Ilinizza – vulkan har et kvindenavn lige såvel som også ordet ”las montanas” er det i det spanske sprog. Ilinizza er kun een gang besteget i 1908. Siden spanierne i den kristne kirkes navn kom til landet, har utallige rygter verseret om en guldskat, som inkaindinanerne skulle have gemt på et ukendt sted ved toppen af denne vulkan så ingen skulle kunne finde skatten.

Sagnet beretter, at da spanierne drog hærgende gennem landet, slæbte 200 indinaere skatten op på toppen af vulkanen lagde skatten et hemmeligt sted for derefter at blive bundet sammen og alle blev de skubbet ud over randen og dræbt i faldet for ikke at røbe det sted , hvor de havde gemt skatten. Måske kommer vulkanen i udbrud den dag nogen finder skatten. Det fortælles også, at en del af skattene fra hele Inkariget i Sydamerika blev indsamelt og sendt til Ecuador for at blive gemt i bunden af bjerghuler og dybe søer.

Vulkanerne Cotopaxi – Chimborazo – Pichinchals og Ilinizza blot noglæe af de vulkaner, som omkranser Ecuadors hovedstad Quito og længst mod syd ligger Sangayvulkanen omkranset af en vældig naturpark, og her i denne ufremkommelige egn bor Jivaroindianerne, der ikke ønsker omgang med andre mennesker end deres egne. De betragter vulkanen så hellig som Japans Fujiyama og smuk er dens 5250 meter høje symmetriske kegle. Glødende lavastenblokke slynges adskillige gange i tim en mange hundrede meter til vejrs, mens sorte røgskyer hæver sig over vulkantoppen. Sangay betyder ”Stedet hvor sjælene går hen” og ”Åndernes bolig”. Denes buldren og bragen kan høres mange kilometer væk, så er der noget at sige til, at jivaroindianerne nærer en ærefrygt for Sangay. Når bjerget tordnede sin vrede ud måte det vel være fordi at guderne var utilfredse med de offergaver, som man havde givet til dem. Kort og godt så var gaverne ikke nok tilstrækkelige.

”Sangay uovervindelige er dine tinder,
Er det af vrede du raser?
Foragter du menneskekrybet?
Er det for at holde dig fri for det,
At du udslynger klippebloke, ild og lava?
Din tordenrøst høres milevidt,
Mens jordens skælver.’
Mægtige Sangay!
Dorungua, du jivaroernes hellige bjerg. Du ”Stedet hvor sjælene går hen”.
Dorungua, jeg forstår din vrede”. Sangayvulkanen er fra vulkanologernes side bedømt til at være en af verdens mest virksomme vulkaner. Den har siden 1934 så godt som været i konstant virksomhed med udslyngning af aske og lavabomber(vulkanske sten på over 12 cm`s størrelse). I 1976 var en ekspedition i fare for at blive udslettet, da en kraftigere eksplosion slyngede stenblokke og ned over gruppen. To af deltagerne døde af skaderne. På grund af den afsides beliggenhed tæt ved grænsesn til Peru anses Sangay ikke for at være nogen større trussel for mennesker.

Siden i 1988 forsøgte en ny ekspedition at bestige vulkanen flanken men måtte opgive, og i 1993 skal to bjergbestigere have nået den øverste kraterrand netop, da en pludselig eksplosion i vulkanen fandt sted og gloende hede damp og skyer fyldt med askekorn blændede begge bjergbestigerne, som dog nåede leveende ned derfra, men med tabet af synet.

Sangay havde kraftigere udbrud i både 2008 og 2009.

Så Dorungua jeg forstår godt din vrede.

Tungurahua – vulkanen også kaldet ”den sorte kæmpe” er en 5023 meter høj smuk symmetrisk keglevulkan, som har præsteret eksplosive udbrud, bl.a. i 1916 – 1944 – 1999 og i 2008.

Den sorte kæmpe ligger 125 kilometer fra hovedstaden Quito
Studier af afsætninger i vulkankeglen viser, at der er en ganske bestemt rytme i den vulkanske aktivitet således at slutfasen i hver udbrudsperiode er eksplosiv. To gange har vulkanen bygget sig op af sit eget udslyngede materiale, men kun for til sidst at eksplodere voldsomt, og så begynder en ny udbrudsperiode.

Det sureste – det meste kiselholdige – materiale af smeltet lava i lavahulrummet under vulkanen – også kaldet magmakammeret(magma er det samme som lava, når den er inde i jorden med opløste gasser i sig), bliver tilbage og resultatet bliver et eksplosivt vulkanudbrud.
Hvor stort eller stærkt udbrddet bliver afhænger af den smeltede lavas indhold af gasser og surhedsgrad.

Byen Banos ligger smukt og idyllisk i 1800 meters højde ved foden af vulkanen Tungurahua. Der har siden 1999 været stærke udbrud i denne vulkan senest i 2008, hvor dele af Banos blev ødelagt. Vulkanen ligger kun 8 kilometer fra byen. Banos nyder godt af den vulkanske jordvarme og har varme helsebringende kilder. Til gengæld har den lidt under de seneste tre års gentagne udbrud fra den sorte kæmpe.

En anden vulkan Guagua Pichincha ligger kun 10 kilometer fra hovedstaden Quito men rager 4800 meter i vejret. Quito er omgivet af ikke mindre end ni vulkaner. Selve navnet Guagua Pichincha er et indianernavn, som betyder ”den gode som får dig til at græde”. Imellem den aktive vulkan og byen Quito, ligger en bjergtop som er over 400 meter højere end krateret i vulkantoppen, og man regner det derfor som mindre sandsynligt, at Quito skal kunne blive berørt af lavastrømme.
Udbrud i denne vulkan har været ret så eksplosive og sendt brændende askelaviner og askebyger i mængdevis ud over de omkringliggende dale og landskaber. Siden 1981 har denne vulkan vist tegn på uro efter at have været i ro mindst 100 år, og den holdes nu under nøje opsyn af vulkanologerne. Pichincha består af en gammel delvis bortsprængt vulkan I hvis bund en ny og aktiv vulkan er bygget op af sine egne udslyngede udbrudsprodukter. I denne artikel har jeg givet en udredning i beskrivelse af hvilke konsekvenser et udbrud i denne vulkan vil sige for hovedstaden Quito.

Cotopaxi ”vulkanernes fader i Equador – er den højeste vulkan i Ecuador, der er bedømt som sovende på 5.911 meter over havets overflade. Det ældste kendte udbrud skal have fundet sted i 1532, og Cotopaxi har haft 50 udbrud siden 1738. Udbruddet i 1744 kunne høres 800 kilometer væk. Cotopaxi er den ene af to store vulkaner, der ligger nærmest ved hovedstaden Quito, nemlig ca. 50 kilometer syd for byen.
I 1877 smeltede sneen og isen på grund af et større udbrud, og en mudderstrøm flød hele 100 kilometer væk fra vulkanen. Det seneste udbrud fandt sted i 1904 Damp steg op fra vulkanen i 1975-76, og sneen smeltede mens der blev registreret flere små jordskælv.

Cotopaxi vil i tilfælde af udbrud kunne berøre et meget stort antal indyggere. Ifølge Institute Geologico vil det største problem ved et udbrud være de efterfølgende mudderstrømme.Vulkantoppen er omgivet af is og sne, og indenfor idet dybe krater foregår der en livlig fumaroleaktivitet.
12.november 1999
Som følge af udbruddene på Guagua Pichincha ved Quito, og Tungurahua ved Ambato og Banos,
som nu har varet i over en måned, skrev flere aviser i går, at Cotopaxi var i færd med at
vågne op igen. Fakta var at Direktøren for Det Geofysiske Institut, gik ud og advarede befolkningen om at hvis Cotopaxi skulle vågne til live igen, ja så ville det indebære en større fare for alle byer end f.eks. hvis både Guagua Pichincha og Tungurahua tilsammen’ gik i udbrud. Han bad derfor befolkningen om ikke at glemme Cotopaxi, og at man nu mens vulkanen var rolig, forberedte en overvågnings – og evakueringsplan, således at man ikke ville blive nødt til at handle under pres, fordi man var uforberedt når den begyndte at røre på sig igen.

Tirsdag de 25. august 1999 vågnede Pichincha vulkanen nær Quito, til live og sendte en 6000 m
høj sky af vanddamp til vejrs. Den vulkanske aktivitet spredte frygt i de
nærliggende områder. Quitos 1,4 millioner innbyggere blev advaret af seismologer om, at lavamængden inde i Pichincha var øgende, og at der var fare for et udbrud. Man troede
imidlertid ikke dengang, at et større utbrud skulle være nært forestående.

Et større udbrud fandt så sted om morgenen den 1 september, lokal tid, og sendte en
askesky opp i en højde af 3.500 meter i vejret. Et nyt jordskælv indtraf igen. Dette var det tredje
større inden for de seneste 8 dage. Jordskælvet blev lokaliseret til en dybde af l,7 km. Mindre
jordskælv forekom hele tiden. Indbyggerne langs med Cristal-floden og i Lloa blev informeret om
askenedfald. Fumarole(d.v.s. røgudvikling)virksomhed i vulkanen tog til, og et nyt krater åbnede sig.

17.september 1999
Det er tåget i områderne rundt omkring Quito. Mindre eksplosioner høres. Dampsøjlen kan ses fra
den andre siden af bjergryggen imellem byen og vulkanen. Beredskapen opretholdes på GUL.

Dagen i går var rolig, men efter foregående dagers askeutdbrud, som til tider dækkede hele Quito, hovedstaden i Ecuador, med aske og støv, så har chefen for det Geologiske Institutt givet udtryk
for, at man må igangsætte en kampange med henblik for evakuering af de områder som kan blive mest udsat
under et større udbrud. Der er imidlertid delte meninger blandt myndighederne om i hvor stor
udstrækning evakuering og andre tiltag skal foretages, og man har tilkadlt internasional
ekspertise for at bedømme risikoen fra vulkanen Guagua Pichincha.

19.september 1999
Aktiviteten er øgende. Efter endnu en phreatisk eksplosion rejste sig en søjle af damp nu mere end 4.000 meter i vejret
over vulkanen, og rystelser forekommer til stadighed.Ordet phreatisk betyder, at høj søjle av damp, støv, aske og sten bliver
blæst flere hundrede meter op i luften. Denne type
af udbrud menes at opstå, når store mængder
af grund eller overfladevand kommer i kontakt
med varme sten eller lavamasse i en vulkansk
krateråbning, og dette bliver konstant omdannet til
damp. Denne tager med sig alt den møder
på sin vej op igennem åbningen.

Mængden af lava i vulkanens indre skal have været øget de sidste par dage. De pulveriserede stenmasser, som kommer ud sammen med dampene og asken tyder imidlertid på, at det hovedsageligt er ældre stenmasser
som følger med. Først når man finder glasstumper som små millimeter lange tynde tråde, også kaldet ‘Pelées hår’,
vil man ændre alarmen til ORANGE, da det vil være et tegn på at nye masser er på vei
op fra det indre i vulkanen.
Trykket inde i vulkanen skal være taget til i de sidste tre dage og det ser ud til, at lavaen prøver å finde et
svagt punkt, hvor den kan slippe ud. Fra vulkanen skal der gå en såkaldt tektonisk sprække,
Quito-sprækken, som strækker sig 40 kilometer sydover, tværs ind igennem Quito by.Man mener
dog, at det er mest sandsynligt, at lavaen vil slippe ud igennem toppen på vulkanen. Lad os håbe det bliver tilfældet.
Alarmen, som nu står på GUL betyder nu at muligheden for et udbrud indenfor de nærmeste
uger eller måneder nu er realistisk. Alarmberedskapet for Guagua Pichinchas har vært GUL i et helt år nu. ORANGE, som er næste stigning, indikerer risikoen for et udbrud indenfor nogle dage eller uger, og RØD
indikerer udbrud imellem 24 timer og nogle dage.
Det er først og fremest områderne på vulkanskråningene som er udsat. Risikozonen består af
7.400 hektar med skove og langdbrugszoner, og disse regioner er inddelt i hele 90 distrikter og
med en befolkning på rundt 100.000.
Der har været udført store sikringsarbejder på skråningerne her for at hindre floder af
tidligere nedfaldet aske og regn i form af en såkaldt lahar eller mudderstrøm. I løbet af det seneste år er der blevet bygget 52 mure med henblik på at kunne modstå mudderfloderne, men man er endnu ikke
færdig med hele arbejdet. Disse er imidlertid ikke kun bygget for at kunne tage konsekvenserne
ved et vulkanudbrud, men ogs for at tage imod det regn- og smeltevand, som tager aske og andet
vulkansk materiale med sig fra vulkanen.

Fra avisen Diario La Hora
I løbet af det sidste års tid har man besøgt samtlige boliger i området for at informere indbyggerene om –
og udlevere materiale med det formål, at beboerne bliver klar over konsekvenserne i tilfælde af et udbrud.
Alle bør derfor vide, at dersom alarmen bliver sat til RØD, så må man finde ly i nærmeste beskyttelseszone og sørge for, at de har mad og vand nok der.
Man har vurderet, at hele 90% af husene skulle være i stand til at tåle vægten ved eventuelt nedfald af aske.
Man har i tillæg tilbudt hjælp til nogle af de fattigste af distrikterne hvor man ved, at hustagene vil brase
sammen under vægten af askeregnen, som ganske hurtigt vil have en vægt svarende til 1 tons
pr. kvadratmeter pr. hustag.
Man er nu i fuld gang med at afmærke evakueringsruter ud af hovedstaden Quito, i tilfælde
af, at omstændighederne skulle forværre sig. I første omgang vil man dog bede befolkningen holde sig inden døre og afvente nærmere ordre, for at undgå panik og danne trafikpropper på vejene.
I mellemtiden strides myndighederne og geologer om udviklingen af den tiltagende virksomhed i vulkanen.
Nogle vil foretage sig noget nu mens andre vil se tiden an. Imidlertid er man kommet frem til, at al form for information
der kommer og som skal gives offentligheten – SKAL først forinden igennem de offentlige myndigheder for at undgå at
unødige landets rygter skal opstå.
Blandt befolkningen på skråningerne er der mange ældre, som har boet og levet der det meste af deres liv.
En 79 årig veteran siger, at han ikke vil flytte ud uanset hvad der kommer til at ske.”Jeg ved ikke hvorfor
de pludselig siger at der er farligt nu”,siger han. ‘”Nu har vulkanen rumlet og buldret og vækket os mange nætter, og endnu er der ikke sket noget”. Andre sætter sin lid til helgener, deriblant
‘den hellige jomfru’, og så går de i kirken og lægger blomster ned foran hende.

I Quito er man begyndt at beskytte monumenter og andre historiske bygningsværker. I Det
Historiske Center vil man dække væggene med plastik, og man vil i kommunestyret idag
drøfte beskyttelse for mindst 200 andre bygninger.
Efter de sidste dages aktivitet er salget af gasmasker i Quito blevet mangedoblet. Det som
berører mange er hvordan de skal beskytte børn imod følgerne af askeregn, som vil falde over byen.
En gruppe på 30 læger ved Metropolitan Hospitalet har givet råd til befolkningen.
Ifølge specialisterne kan vulkansk aske medføre problemer i øjnene og munden. På små børn
kan det også føre til fordøjelsesproblemer. Små børn advares imod at bruge maske,
og under ingen omstændigheder må man dække næse eller mund på babyer. Her kan man hænge
et tyndt fugktigt dække mindst 30 cm fra barnet. Astmatiske eller allergiske børn bør få ekstra
mediciner og i det hele taget beskyttes på andre måder.

25.september 1999
Institute Geofisico informerer om at aktiviten de sidste 24 timer i vulkanen er taget til.
Jordskælvene kommer nu med gennomsnitlig 2 for hvert minut lørdag morgen. Jordskælvenene kommer fra dybder fra 3 til 4 kilometer under vulkanens top, og der er fortsat stærk svovllugt i området.
En ny phreatisk eksplosion fandt sted kl.22.00 lokal tid i går aftes. Til trods for det sene
tidspunkt kunne flere beskue udbruddet. Der har vært høj seismisk aktivitet det sidste
døgn med ialt over 500 større og mindre jordskælv. I dag til morgen nåede røgsøjlerne fra vulkanen op i 1500 meters højde.
26.september 1999

Om morgenen idag søndag fandt en stor eksplosion sted i vulkanen. Den blev efterfulgt af
stærk støj, i lighed med lyden fra en jetmotor, som vækkede beboerne i Lloa. Pludselig strømmede en mudderstrøm(lahar) ned igennem Cristal – flodens bækken og vækkede beboerne der.
Askenedfadlet var synligt i Manabi, hvor det lagde sig som et fint lag ovenpå vegetasion og køretøjer.
De sidste 24 timer blev der registreret 1300 jordskælv alle såakldt vulkan-tektoniske skjælv, alle vest for toppen, og 1 til
4 km nede i dypet. Svovllugten var intens.
27.september 1999
“Få vulkaner i verden ville have ladet være med at eksplodere hvis de kunne opvise en lignende seismisk aktivitet og opstigning af lava, som det har været i Guagua Pichincha de sidste dage..” udtalte direktøren ved det Geofysiske Insitut, Señor Hugo Yépez.
Sådan som vulkanen opfører sig i øjeblikket med opstigende lava, og hvis det fortsætter sådan de næste par dage, vil det betyde, at et større udbrud er undervejs. Magma(lava) er sandsynligvis i færd med
at udvide sig imellem 3 til 4 km nede i vulkanen, noget som må antages at være åsagen til de sidste par dages mange jordskælv.
. Spørsmålet drejer sig nu om hvor stærk, den prop er, som i øjeblikket hindrer lavaen i at komme højere op. Man agter at flyve over vulkanen for at se, om der er nogen forandringer i krateråbningen. En anden faktor som sandsynligør et snarligt udbrud er, at gasserne nu strømmer ud i større mængder end før, og at den indeholder mere helium. Dette betyder, at magmaen(lavaen) nærmer sig jordens overflade.

28.september 1999
ORANGE ALARM

Kl.19:30 lokal tid i går aftes blev der erklæret Orange Alarm
Evakueringen af Lloa begyndte i går aftes efter at alarmen blev sat til Orange.
Antallet af jordskælv steg fra 2 til 3 i minuttet i løbet af dagen i går, og beredskabet er øget. Man forventer et vulkanudbrud af Vulcanotypen, d.v.s. med kraftig udslyngning af store glødende lavastenblokke store mængder af gasser – eller et plineansk udbrud, hvor en kraftig udbrudssky slynger høje gas og askesøjler med pimpsten ud i enorme mængder og afsluttende med hede askelaviner, der som ildtornadoer bevæger sig fra vulkanen og ud i oplandet.

vulkansk udbrud – – og pliniansk
Skoleklasserne får fri, og skolerne lukkes og folk i udsatte områder bliver bedt om at sikre sig en madvare-reserve for 5 dage. Befolkningen bliver nu gjort opmærksom på hvilke områder som er risikofyldte, og hvilke som ikke er det. Evakueringsruter bliver også offentliggjort. Orange alarm
betyder at et udbrud kan ventes indenfor nogle få dage eller uger.
29.september 1999

Nerverne stod på højkant i Quito i går da der gik rygter om rød alarm….
Kl.22.30 i går aftes, dansk tid, begyndte evakueringen af Lloa, på Pichinchas vulkanskråning.
Omkring 2.500 bønder nægtede tirsdag at blive evakueret og hævdede, at de ikke kunne forlad deres ejendomme. Ikke desto mindre så prøvde enheder fra civilforsvaret, Røde Kors, politi,
brandfolk og militæret at overtale dem og advare dem om den fare, som de befandt sig i ved at køre igennem området med højtaler-biler. De blev opfordret til at lade alt blive tilbage og redde livet
istedet – og bevæge sig væk fra området så hurtigt som muligt. Lloa, som ligger 8 km fra det truende vulkankrater er det første af de mindre bebyggelser, som er i risikozonen,
og som nu evakueres lidt efter lidt, mens alarmen fremdeles står på orange, før den bliver RØD.
(Diario LaHora, Ecuador )

Inden for den orange prikkede linje er der størst fare for pyroklastisk strøm,(glødende askelaviner) inden for den blå, lidt mindre.Den orange zone rundt om vulkanen, inklusive det meste af Quito (blått) er den farligste
zone at befinde sig i i tilfælde af et større udbrud. Den stærke orangefargede flod, Rio Blanca, er
den som man regner med vil føre lahar (d.v.s. mudderstrømme)med sig ned over mod kysten.

30.september 1999
Onsdag nat ved et-tiden blev indbyggerne i Quito vækket af en kraftig svovllugt. Samtidig
blev byen indhyldet i tåge, hvorefter en klæbrig masse begyndte at lægge sig på hustage og biler.
Flere blev grebet af panik, og stod op for at se om udbruddet nu var i gang.Hundene i
området hylede og katte hoppede forskræmte fra hustag til hustag. I løbet af morgentimerne var man
flere steder i gang med at rydde gader, parkeringspladser, butiksvinduer osv for aske. Bilejere
mødte en bil dækket af en sej grønagtig masse, som lignede den cement man bruger til at dække husfasaderne med inden man maler dem.
(Diario Hoy Digital)
Videre meldes at 400.000 skoleelever er berørte af de lukkede skoler. Alle, undtagen børn
under 5 år opfordres nu tilat gå med vådt lommetørkle for munden under askenedfaldet. Et større udbrud i går førte til at flere distrikter i Quito blev dækket af 2,5 cm lavastøv. Dette skabte naturligvis problemer, og mindst et sygehus er nu begyndt at evakuere
pacienterne, for som de siger, at de kan jo ikke drive sygehus i 2,5 cm lavastøv. Myndighederne
afventer geologernes udtalelser før de øger beredskapen til RØD.
Offentlige kontorer, flere private selskaber og banker har overført personalel til landets forretningscenter, byen Guayaquil, men der er det umuligt å få hotell-værelser, da alt er fyldt op.
1.oktober 1999
Et nyt jordskælv fandt sted i nat, lige efter kl.02.00, med 3.7 på
Alfred Richters skala. Dette afspejler aktiviteten inde i vulkanen, siger ekspertene. Igen måtte skræmte indbyggere tape vinduer mod gas og fugtiggøre lommetørklæderne som de gik med for munden. I går
lagde man sidste hånd på evakueringsplanene for Quito, hvori indgår planer for fremskaffelse
af ferskvand når byens egen vandforsyning eventuelt bliver ødelagt.
En gruppe eksperter fløj i går over vulkanen, og observerede at kraterkanterne flere steder var
faldet sammen. Samtidig var antallet jordskælv i vulkanen gået ned fra 2.180 dagen før, til bare 480
i går. Flere af disse mindre jordskælv fremkommer ved at store stenblokke i vulkanens indre løsriver
seg fra kratervæggene og falder ned. Der er stadig nogle få indbyggere tilbage i de mindre landsbyer på vulkanens skråningher Lloa, Mindo og Nono.De foretrækker at være tilbage for at passe på deres husdyr så længe som muligt.

Bønder henter ned dyrene sine fra Lloa området (Diario Hoy Digital)
Byerne Esmeraldas og Quinindé lider allerede under følgerne af askenedfaldet. Blanco-floden
er blevet en mudderelv, og døde fisk flyder rundt. Ferskvand bliver nu derfor indført i store tanke.
2.oktober 1999
I byen Lloa, på vulkanskråningen mod Quito, patruljerer 60 soldater den øde by efter at 1500 indbyggere blev evakueret. De skal sørge for at ingen er tilbage og samtidig med passe på, at ingen benytter sig af anledningen til at rane de tomme huse og forretninger. De sidste 12 timer blev der bare rapporteret om 60 jordskælv imod 60 i timen for nogle dage siden.
Ifølge geologen Mario Ruiz er det 4 ting som kendetegner et forestående udbrud:
dels antal af registrerede jordskælv, mængden af frigivet energi, udvidelse av væggene/vulkanens flanke eller kuppel
og mængden af svovl. Når det gælder vulkanen Pichincha så steg antal af jordskælv fra 71 til 3202 pr. døgn
de sidste 15 dage, og dette foranledigede ORANGE alarm. Hvor mange jordskælv skal der så til for at sætte alarmen til RØD? Antallet har ikke så stor betydning igen, det er styrken i dem som tæller.
Det kan være bare 300 svage jordskælv, når et udbrud kommer og da er det andre faktorer som tæller. Omvendt kan det bare være et eller to jordskælv med stor styrke.
.
Ved udbruddet 27. oktober i 1660, som varede i 15 dage, falt der aske ned over byen og omegnen
i hele 3 dage. Asken nådede en dybde af 30 cm i byen, og 80 cm ude på markerne!
Man har i dag bekendtjort de bedste tilflugsmuligheder for befolkningen men har glemt dyrene. 80% af den evakuerede befolkning fra Lloa er bønder med husdyravl som den viktigste næringsvej.Vandtilførselen
i området er sikret, da man har bygget et net af lukkede vandrør, som bliver uberørt af
askenedfaldet. I tillægg til dette vil store presenninger blive lagt over vandreservoarerne i god tid.

Hvert familiemedlem bør have en lille kuffert ved hånden, som er let at bære og som er
imprægneret sådan, at aske ikke sætter sig fast på den. Indholdet skal bestå af et tæppe, klæder,
en kniv, en fløjte (i tilfælde sigtbarheden bliver for dårlig, og man kommer væk fra hverandre),
en flaske vand, medicin, en lanterne, et håndklæde, et 5 meter langt tov og penge, identitetskort og andre dokumenter. Kufferten skal bare bruges i tilfælde af evakuering
Flere af indbyggerne i Lloa har været nødt til at sælge ud af sine ejendele og har oplevet at i sådanne situationer, er der altid nogen som skal tjene på andres nød. Priserne på kvæg har derfor bare
været ca 50% af det, som man ellers kunne opnå at få. Nogen har ikke haft råd til at sælge, men
er alligevel tvunget til det, da de ikke har mulighed for at se til dyrene. Det er de store opkøpere
som sørger for det meste af handelen
3.oktober 1999
Arbejdere rundt om i byen var lørdag optaget af at opstable sandsække for at opbygge volde, som skal kunne modstå mudderstrømmene. Det regner meget i Quito i tid af året (De har 2 meter nedbør i året) og et regnskyl efter et større askenedfald vil automatisk føre til store mudderstrømme. Hvis ikke aske fra hustage fjernes
omgående, vil senere regnskyl øge vægten og få hustagene til at brase sammen. Flere gader i Quito går
stejlt op over skråningerne mod Pichincha og vil blive ramt af eventuelle mudderstrømme.

Mange steder forbereder man sig nu på et større udbrud og specielt i Quitos nordlige
bydele er man igang med at indkapsle husene i store plastiktæpper og presenninger med det formål at undgå aske på væggene. Supermarkederne er delvis udsat for hamstring, men da man for nogle dage siden ændrede alarmen fra GUL til ORANGE, var der hamstring flere steder. Frivillige
brigader renser nu alle vandløb og ledninger i gader og på pladser for at hindre oversvømmelser. Hundredevis af huse har tapet deres vinduer ind, og skorsteine/piper er indnkapslet i plastikposer.
Frivillige installerer alarmapparater på skoler i området således at civilbefolkningen i forvejen kan blive varskoet inder udbruddet kommer.

4.oktober 1999
Militæret evakuerede 80 mennesker fra Nono i går, uden at borgermesteren blev informeret, noget
som skabte reaktioner. Militæret hævdede imidlertid, at disse familier boede i en risiko-zone,
og at de ikke ville være istand til at hjælpe dem hvis der kom et større udbrud. I tillæg har
det regnet kraftig, og man er banke for mudderstrømme. I Nono bor der ca. 1000 mennesker.
(Diario La Hora)
5.oktober 1999
Til trods for store askeskyer som væltede op af vulkanen mandag, besluttede videnskabsmændene
i går at ændre alarmberedskapen til GUL. Vulkanforskere vurderer nu, at vulkanen har igangsat et langsomt
udbrud af lava, som kan vare i måneds- eller årevis og det tyder igen på, at der ikke vil komme en større eksplosion.Typen på lavaen som kommer op nu kan naturligvis ændre sig og blive mere gasholdig
og føre til en eksplosion, som da bliver den første siden 1660. Indbyggerne i Quito
må lære at leve med en ustadig vulkan.
7.oktober 1999

I går krævede vulkanen Guagua Pichincha sit første offer, idet en ældre mand døde af åndedrætsbesvær
efter et 5 timer langt askenedfald, som slap over 5.000 tonn aske ud over på Quitos indbyggere.
”’Dette er forfærdeligt. Det brænder i øjne og i halsen. Hvordan skal vi kunne leve med
dette i månedsvis?”!’ sagde en indbygger, som løb igennem Quitos gader med maske for mund
og næse. Røde Kors har behandlet dusinvis af mennesker med åndedrætsbesvær. Myndighederne
har anbefalet ældre personer, og dem som lider af astma til at flytte ud af Quito indtil
vulkanen falder til ro igen.
Lokale myndigheder advarede i går indbyggerne om hurtigt at skylle aske væk, som havde hobet sig op på
gader og sideveje, da blandingen af aske og vand ville blive til en cementlignende substans, som ville tætte igennem byens afløbssystem. Kraftige regnskyl i går eftermiddag gjorde myndighetene fortvildet over situationen.

Tirsdag aften lukkede Quitos lufthavn, og den forblev lukket onsdag. Alle flyafgange, både
indenlandske og udenlandske blev annulleret. Over 200 arbejdere fejede om onsdagen aske bort i lufthavnen. Myndighederne siger, at der ikke bliver tale om nogen flyafgange før asken holder op med at falde og start og landingsbanerne er rene igen.
Kl 14.09 i går, onsdag fandt en større phreatisk eksplosion sted. Askeskyen nåede 15.000 –
18.000 meters højde og ‘a reduced displacement of 36 cm2’. Udbruddet kunne observeres
i Lloa, men i Quito kunne man ikke se noget på grund af vejret og opdagede ingenting før
askefallet begyndte ved halv femtiden..
Mindst 23 mennesker som var i færd med at feje aske i hjemmet, eller på kontorer, fik alvorlige skader på grund af sammenstyrtning af hustage og vægge.
Flere andre blev behandlet på sygehusene for åndedrætsbesvær, hvoraf nogen alvorlige.
(Diario Hoy Digital)
200.000 TONs aske faldt over Quito igår. Dette tilsvarer 1 mm nedfall på et område på
6 x 44 kilometer!. Myndighederne beder folk samle asken i bæreposer og sække for at undgå at ødelægge kloakkanlæggene. Senere på
dagen meldes det at askeskyen bredte sig ud i en længde på 220 km, og var 100 km bred og
rakte mindst 8.000 meter opp i atmosfæren.
Partikler fra vulkanen skal have faldet ned så langt borte som i Tulcan, og andre områder ved
grænsen til Colombia, og noget skal være båret ud til kystområderne. Et mindre jordskælv skal
have ramt et område nord for Quito i går, men det skal ikke have haft tilknytning til vulkanen.
Fredag 8.oktober 1999
‘Et fantastisk skuespil’, blev det sagt om gårsdagens udbrud, som vækkede alle i
Quito præces klokken 7.06 om morgenen, var dagens samtaleemne. Selv om gårsdagens
udbrud, som var det andet i denne uge bare var 50% så stort som det i tirsdags, fortonet det sig
langt mere utrolig da himlen inden udbruddet var skyfri, og udbruddet kunne betragtes fra
flere steder i byen.
Ifølge Det Geologiske Insitut sendte udbruddet en søjle af aske og damp som gik hele
13.000 meter til værs! Udbruddet varede i 10 minutter, og blev efterfulgt af flere små udbrud
den næste times tid.

Skræmte og forbløffede indbyggere så på skuespillet fra verandaer, vinduer og gader. De
som ikke hørte om det på radio eller TV, vågnede ved at andre råbte : ‘Se på den enorme sky der!
Så nydelig den er!”. På en morgen med tindrende blå himmel som baggrund var der mange
som vågnede op til noget man før bare havde set på billeder fra Nagasaki og Hiroshima. Mange
vækkede deres børn for at de skulle se noget som man næppe ville få muligheden til igen (og det må vi
så håbe for dem der bor i Quito).
Godt og vel to timer senere kom der kratigt nedfald ag aske. Dog ikke så stort som tirsdag, men fortsat
nok til at man må feje og tørre. Denne gang var asken derimod ikke så klæbrig som sidst,
men mere lig talkum eller pudderagtig. Så frem med kost og plastsække igjen.

Lørdag 9.oktober 1999

Guaguamaníá er et nyt udtryk man har fået i Quito. Dagens udgave af Diario Hoy Digital
indeholdt et ekstra indlæg om vulkanen i forgårs, og oplaget var bortrevet på få timer. I tillæg
var mindst 500 ‘sælgere’ i aktivitet i Quitos gader, med tillægget om vulkanudbruddet. Dette
fik de på trykkeriene for 5.000 Sucres, og solgte dem igen omgående for det dobbelte.
(Noget godt kommer der ud af vulkanudbruddet også.

Søndag 10 oktober 1999
Livet i Quito har længe været fuldt af modstridende følelser. Følelser som
svinger imellem frygten for en eneste stor og alt udslettende eksplosion og den overvældende forestilling, som naturen nu engang fremviser, når den slipper sin indestængte energi fri i form af de fantastiske
skyformasioner, der danner sig på en krystallklar blå himmel en tidlig morgen over Quito. Men ikke bare
i Quito. De sidste to dage har Tungurahua sluppet aske ud over egnene rundt omkring vulkanen
ja helt til byen Ambato.
4 personer er hidtil døde, enten direkte eller indirekte som følge af udbruddet sidste tirsdag,
da mere end 1.million tons aske falt ned over Quito indenfor en radius på 15 kilometer.
Et paradoks var det måske, at man samtidig satte alarmen ned fra Orange til Gul, i en
by som så ud som en ørkenby dækket af aske, og med maskeklædte indbyggere overalt.
Onsdag 13.oktober
Internationale eksperter hjælper til med oprydningen af den 3 kilometer lange start- og landingsbane i lufthavnen. Siden
i går har 400 militære – og civile hjulpet til med oprydningen. Maskiner og støvsugere
fortsætter til torsdag eftermiddag. Indenrigsflyruter må bruge flyvepladsen fra klokken 10 til 16 hver dag.
Hvor meget denne indskrænkning har kostet flyselskaberne, er det umuligt at udregne på nuværende tidspunkt. Al anden trafik er omdirigeret til Guayaquil.
(Diario Hoy Digital)

17.oktober 1999
Trolleybussene i Quito er gjort klar, hvis der kommer et større udbrud. Rigtignok kom 16 ud af 50 busser ude af drift
under askenedfaldet den 5.oktober, men systemet kollapsede ikke totalt. Askestøvet ved udbruddet
den 5. oktober, trængte ind i bussernes elektriske system, og dette førte til kortslutninger. Det har man nu så taget konsekvensen af og fået udbedret. Værre
er det med el-ledningerne, der giver strøm til busserne. Ved askenedfald klæber asken sig til ledningerne og hindrer strømførselen
til antennerne igennem ledningerne til trolleybusserne.
Ecuador begynder nu at få reklamasioner fra de internasionale blomstermarkeder, da
lukningen af Quito lufthavn har ført til en op til 6 dages forsinkelser i leveringerne. Dette vil
betyde store tab for eksportørerne, da man regner med, at der tilsammen skulle have været sendt
12.000 æsker med blomster, til US – dollars 50 pr stk. Dette har givet et tab på rundt regnet 4 millioner
danske kroner daglig.
19.oktober 1999
Nu tilbage til tilstanden i forrige uge. Mandag morgen blev der registreret en ny stor phreatisk eksplosion, og dette blev efterfulgt af jordskælv og rystelser ved gassudslippet igennem vulkanens krater. Både lyden
af udbruddet og lugten af svovl var stærk. Røg – og askeskyen nåede en højde af 2.500 m
da dagen gryede, mens der den foregående dag kunne oppvise en røgsky steg til hele 10.000 meters højde.
advarer alle mot å komme for nær vulkanen, da den uten varsel kan gi fra seg nye utbrudd.
. Et nyt krater skal have dannet sig mandag på siden af vulkanen som vender imod Quito.
21.oktober 1999
Tanken om at Guagua Pichincha og Tungurahua, der ligger125 km længere sydpå, begge skulle eksplodere
samtidigt er højst usædvanlig men ikke utænkelig. Et nyopstået krater på Guagua Pichincha vulkanen bevirker, at man
forventer en ny aktiv udbrudsperiode her. I 1902 da Mt.Pelee på Martinique eksploderede, var der et lignende udbrud på naboøen Guadeloupe et par dager før, og man troede da at Mt.Pelee ville
give sig. Den gang tog man fejl.
Teknikerne på det Geofysiske Insitutt bekræfter i går, at et nyt krater vil blive dannet, og det
betyder, at man iløbet af de næste par dage kan forvente et eksplosivt og kraftigt utbrud, med tilsvarende askenedfald
over Quito, som fandt sted både den 5. og 7. oktober. Der sker store bevægelser inde i vulkanen, hvilket har resulteret i 470 jordskælv i de sidste 48 timer.

Når både Reventador og Tungurahua er i medierne, så må jo også Guagua Pichinca være med. Dog er der meget som tyder på,at de seneste dages øget aktivitet først og fremst skyldes heftig regnvejr, fordi regnen siver ned i undergrunden og kommer i kontakt med den vulkanske jordvarme,
hvilket fører til et stigende damptryk nede i vulkanens indre.
Instituto Geofisico melder alligevel idag om 6 LP jordskælv i de sidste døgn, 3 VT-jordskælv og 3
eksplosioner, henholdsvis kl. 20.56, 21.15 og 21.54 om aftenen den 3.november. Den
kraftigste eksplosionen var den sidste af dem. Denne efterlod sig en ny fumarole i den sydlige del af krateret som nu også består af en nydannet lavakuppel – eller dome – lavaprop – og meget fint røg og kraftig svovllugt førtes med. Vulkanen Guagua Picchinchas virksomhed viser, at der er tale om en længere periode af konstant aktivitet i de par år den var aktiv. Vi går nu frem til år 2001 hvor der den 29. november på IG’s seismiske data viste at en ca .20.minutter lang phreatisk eksplosion begyndte på Guagua Pichincha den 26.november ved middagstid.. Overskyet vejr hindrede synlige observationer, men en sky, der hovedsagelig bestod af gasser og aske dannede sig.Sammenhængende jordskælv blev registreret resten af dagen. Den forrige eksplosion fandt sted den 25. maj i år. 21.mars 2001
Instituto Geofísico rapporterer at der den 18.mars kl. 21.45 lokal tid, kom et udbrud fra
Guagua som sendte en askesky op i 5.800 meters højde. Sidste uge har der vært et større antal
jordskælv end ellers i denne tid, specielt af typen LP-jordskælv. Mindre stenskred på siderne af vulkanen i toppen af keglen viser, at trykket stiger inde i vulkanen.

Vi går nu tilbage i tiden og følger vulkanens langsome stigende udbrudsrytme og samtidig med følger befolkningens dagligdag og samliv med vulkanen. De vænnede sig til den truende vulkan og affandt sig med et.

18. januar 2001
Guagua Pichincha har haft mindre seismiske rystelser, under 100 om dagen, under oppresningen af
den 9. lavakuppel. I løbet av ugen fra den 7. til 13. januar har imidlertid LP-jordskælvene været af
større styrke og ligget dybere og blevet registreret på jordskælvsmålere, som ligger 10 kilometer fra krateret.
I går blev der rapporteret 5 LP jordskælv i 4-6 kilometers dybde.
En af vulkanologerne ved Instituto Geofísico, rapporterede via radioen om morgenen den 14. januar at
et nyt krater så ud til at blive dannet i den 9. kuppel. Han meldte endvidere, at han ville flytte sig nogle
hundrede meter vest for observationsposten for at tage billeder.Under dette faldt han 200 meter ned i
krateret, og døde lige efter af hovedskaderne. Det tog hele dagen at nå frem til stedet, bl.a.
på grund af dårlige klimatiske forhold som hindrede brug af helikopter. Flere vulkanologer, civilforsvaret, politi og Røde Kors, samt nogle familiemedlemmer var med til redningsforsøget,
og en af hans familiemedlemmer pådrog sig så store skader, at han også døde senere.
31.august 2000
Seneste døgn havde 735 LP-jordskælv og 204 stenskred. Lidt mindre end de foregående dage, og den 9.
kuppel er begyndte at vokse frem af undergrunden. Hvad der er blevet af den 8. kuppel ved ingen. Satellitbilleder viser ingen
askesky , men det er meget overskyet i området, og det Geofysiske Insitutt anslår askesøjlen til at nå op i ca. 5.000 meters højde.
27.august 2000
De tektoniske jordskælv i den nordlige del af beviser, at magma i undergrunden
er i bevægelse, og presser på i det indre af vulkanen. Fortsatte skjælv og steinskred indtræffer som
følge af, at den 8. kuppelen fortsætter å vokse – og det har den gjort i mange måneder. Hva
dette med tiden vil føre til, står så tilbake å se, men det er tydeligt, at man forventer mere nu
end bare et lille udbrud når den 8.kuppel endelig sprækker. I øvrigt har der ikke været
nogen særlig afvigelse fra den almindelige aktivitet i de sidste måneder.

4.juni 2000
Den 8.kuppelen som dukket opp efter utbruddet 17.desember vokser fortsatt. På det nåværende tidspunkt har den nådd en diameter på 350 meter, og er større enn de to som førte til eksplosjonene i oktober og desember i fjor.

2.juni 2000
Vi fortsætter med overvågingen af Guagua Pichincha – vulkanen og tager med nyheder omhvis aktiviteten skiller
sig ud fra de fænomener, aom vulkanen udsender som det nu efterhånden er blevet dagligdags for beboerne i Quito at opleve.
Der blev i går meldt om 168 LP jordskælv det seneste døgn foruden VT jordskælv.
LP-jordskælvene kom fra dybder mellem 1 og 5 kilometer under jordens overflade, mens VT- jordskælvene
blev målt til bare 0,1 – 1,0 kilometers dybde. Fortsat strømmer der altså glødende stenmasser op inden i vulkanen, og VT-
jordskælvene forårsagede 76 stenskred uden på vulkanens kegle. 2 tynde røgsøjler kunne man iagttage i løbet af dagen.
.Den 8. kuppel fortsatte med at vokse, og i løbet af maj måned er også den seismiske aktiviteten
fortsat i vækst.

23.april 2000
Påsken har forløbet rolig, og lørdag var antallet af LP-jordskælv nede i 58, og 32 steinskred fra den
nu ‘historiske’ 8. lavakuppel, som dog ikke ser ud til at ville bryde sammen.Til trods for jordskælvenei sidste uge,
og ændringen af jordrystelser i samme periode, har de faktisk samme størrelsesorden nu, som
de har hatt i mars og april. Fumaroleaktiviteten har aftaget, og en avis skrev i dag at
gas- og dampsøjlen over vulkanen nu kun nåede hele 5 (fem) meter til vejrs…
Dette ser virkelig ud til at blive en fortsættelsesroman…

19.april 2000
Igår var det ned igjen – rene børskurser – 143 LP-jordskælv og 58 stenskred.
Derimod blev der registreret flere LP jordskælv med kun 2 i magnituder, som desværre ikke siger noget os noget på nuværende tidspunkt, men det ændrer sig nok snart.
På den anden side så er der blevet registreret adskillige almindelige jordskælv i området rundt omkring
Ungui-åsen. Tre jordskælv henholdsvis klokken. 23.30, 23.36 og 23.56 mandag aften og alle med styrke
over 3.0 på Richters skala.
Kraftigt regnvejr, der har forårsaget 15 dødsfald i Quito, kan også være årsaken
til seismiske signaler rundt kl. 14.00 lokal tid tirsdag nær ved krateret i toppen af vulkanen. Disse kan skyldes
mudderstrømme der vælter nedover skråningerne af vulkanen.
Tirsdag morgen dannede fumarolene i ‘Hestesko-krateret’ – fordi krateret har form af en hestesko, èn stor fontæne på over 1.500 m
med en gråagtig farve. I 1981 krateret – som blev dannet det år- var fumarolene ikke over 20 m. Eftersom fumarole-
aktiviteten er høj og jordskælvene stærke og kraftige, tyder dette på store bevægelser
under vulkanen, så vi fortsætter overvågingen. Pudsigt nok ser det ud til, at aviserne i
Ecuador nu har mistet interessen, da der ikke er skrevet noget i en tid.

18.april 2000
Gårsdagen kunne oppvise 704 LP-jordskælv, 8 forskellige typer af jordskælv og 40 stenskred. En mindre
eksplosion fant sted tidligt om morgenen søndag. Fumarolene nåede en højde på 500 meter. Mandag kl. 09.16 blev der registreret et jordskælv på 3.7 på Richets skala. Epicentret blev
lokaliseret nær ved Ungui, i den sydvestlige del af Quito.
Jordskælvet kunne ikke uden videre knyttes til Guaguas aktivitet, og bekræfter istedet, at der
foregår store bævegelser i magmakammeret længere nede i jorden. Måske har Guagua
endelig tenkt aig at visehvad den vil – i påsken?
17.april 2000
440 LP-jordskælv, 7 forskellige skælv, 1 VT-skjelv og 40 steinras. I tillæg tre eksplosive udbrud henholdsvis klokken
20.48 lørdag aften klokken .2.37 og 7.48 søndag morgen. Det var resultatet af sidste døgns aktivitet,
og den er som de seneste dage – over det som har været gældende i første halvdel af april måned.
Det sidste udbrud var større end normalt, med en reduksion (displacement) på 11,6 cm² og som betegnes som moderat. Vejret i Quito-området præges i øjeblikket af heftige regnskyl, og det er ikke muligt at observere området rundt omkring vulkanen. Høj fumaroleaktivitet fandt sted specielt under regnskyllene.
Stenskred skal iføgle avisen Diario La Hora være forekommet hyppigt i week-enden, og stein-
massene som er rullet ned over fjeldsiderne har holdt temperaturer oppe til 500 °C. Aske- og dampskysøjler er også observeret, med en højde på omkring 2.500 m over vulkantoppen.
Man hælder nu til den opfattelse, at der KAN komme en større eksplosion i løbet af
de nærmeste uker, så vi fortsætter med overvågingen af vulkanen Guagua Pichincha her i Ecuador.

4.april 2000

Guagua Pichincha fortsætter som i de foregående dage, altså rolig. To små udbrud fant sted
i går, begge forholdsvis små. Men selv om vulkanen nu virker
rolig, så var det alligevel 581 LP-jordskælv, 2 VT jordskælv, 7 blandede og 51 steinskred.Visuelle observasioner var i går ikke muligg grundet dårligt vejr.
(Diario La Hora)

3.april 2000
19 mindre eksplosioner i går, hvoravf udbruddet kl. 16.31 sendte en røj- og
gas-søjle 1.500 meter op i luften. Et andet udbrud kom op i 1.000 meters højde. Det er øget med mange små eksplosioner, men ellers ingen ændringer i opførelsen til Guagua Pichincha. Man antager at eksplosionerne forårsages af, at vand kommer i kontakt med den glødende magma under den 8.lavakuppel,
og at dette medvirker til at den gradvis brydes ned. Sidste døgn blv der rapporteret
525 LP-jordskælv som netop viser denne type ændringer.
(Diario La Hora)

29.marts 2000
I løbet af de seneste dage har vulkanen Guagua Pichincha haft en stigning i den seismiske
aktivitet. Dette gælder specielt LP-jordskælv, som skyldes magma som bevæger sig op fra
jordens indre til vulkanens øvre dele. Dette fører igen til at lavakuppelen, som i øjeblikket sidder som en fast prop i vulkantoppen, stadig vokser efter som trykket indvendig stiger. Guaguas
magma er sejjt og tyktflydende, og kølner hurtigt af når den kommer i kontakt med luften udenfor,
og dette fører til at kuppelen stadig fornyes, men også slår sprækker. Temperaturen på denne
lavamasse er godt 1000° Celsius, når den når jordens overflade igennem vulkanen.
Rapporten for tirsdag 28.mars lyder på 701 LP-jordskælv, 23 blandede og 21 stenskred som følge af at kuppelen vokser. To mindre eksplosioner fandt sted. Så er det bare at vente og se om stigningen af jordskælv skulle være en slags forvarsel om, at den 8.kuppel
nu langt om længe har tænkt sig at komme op.
27.marts 2000
Vulkanen Guagua Picnincha fortsætter med små dtbrud af gas og aske med formindsket kraft,
noget som absolut ikke antyder mængden af den opsamlede energi i dens indre. 5 udbrud
fandt sted i går. Derimod kunne der meldes om hele 531
LP-jordskælv , 3 VT jordskælv, 4 blandede og 8 stenskred. En søjle af lyserød røj nåede opptil mellem
2.500 og 3.000 meters højde og drev nord over. Nogen opringninger til aviserne kunne fortælle om et
fint askenedfald i de nordlige deler av Quito, specielt i bydelen ‘Mariana de Jesus’.
(Diario La Hora)

22.marts 2000
Guagua Pichincha vil ligsom ikke rigtig give sig og sidste døgn fremviste den 225 LP-jordskjælv , 1 VT-skælv og 11 blande samt 21 steskred, altsammen en følge af, at den 8.kuppel fortsættermed at vokse. Snak om at gå svanger længe! Nu er det næste 3 måneder over tiden…. Et mindre udbrud fandt sted i går morges. Stormskyer hænger over vulkanen og umuliggør observasioner. Svovllugten er igenstærk. Den seismiske aktivitet er for tiden høj, men energien i dem er lave og tyder ikke på noget umiddelbart, men en vulkan er nu engang en vulkan, så da så. Vi fortsætter derfor med at følge Guagua Pichincha fra dag til dag.
(Diario La Hora)

21.marts 2000
I de sidste par dage har Guagua Pichincha vist en stigning i udslip af gas og aske, og man antager dette skyldes sprækkedannelser i den 8.kuppel. Dette kan da betyde at den er i færd med at sprække op og løsne sig i forbindelse med, at presset inden i og fra nu vil få den til at kollapse, og et udbrud kommer. Der er dog delte meninger om dette i Quito, så vi må bare vente og så se hvad som sker. Imidlertid viste gårsdagens rapport 6 mindre udbrud.
Der fandt 427 LP-jordskælv – 11 blandede og i alt 58 steinskred sted som følge af, at nyt materiale blev presset ud igennem kuppelen. Det meste af det udvendige sten-materialet skred ned mod Cristal-elven.

18.marts 2000
Vulkanen Guagua Pichincha øger dampen lidt igen og viser at der fremdeles kommer nyt
vulkansk materiale, magma, op igennem det indvendige af vulkanen – til de øvre dele. 318 LP-jordskælv igår, og 13 blandede og 4 VT-
jordskælv og 27 stenskred – og den 8 kuppelen vokser lidt til. Tre mindre udbrud fandt sted i går. Fumaroleaktiviteten var igen intens, med højder på 2 kilometer og ved et utbrud faldt der aske ned i en radius på 700 m rundt om krateret. Ikke det helt store altså, men der er fortsatt liv i Guagua …..

17.marts 2000
I går blev der registreret en mindre eksplosion kl.17.28 lokal tid. 266 LP-jordsælv, 4 blandede, 4 VT-jordskælv og 19 tilfælde af stenskred var gårsdagens resultat.
Man kunne i går observere fumarolene på kraterbunden, og disse nåede højder på 700m. Svovlugten holdt sig også i går højt. På den anden side viste målinger af svovldioxid
bare 58 tonn/dag. Ellers så går det stort set som normalt og vi må bare vente videre
og se hvad Guagua nu finder på, eller om den er træt og omsider går til ro.
13.marts 2000
Distrikterne Los barrios Palmira, Las Palmas, Urauco og San José, er landregioner, som grænser
op til vulkanen Guagua Pichincha, foretog i går en evakueringsøvelse under ledelse af
Civilforsvaret, 911- gruppen og i samarbejde med Det Geofysiske Institut. 420 mennesker
deltog i øvelsen, som viste at de var forberedt på en hver nødsituasion som følge af
vulkanen Guaguas aktivitet.
Kl. 10.00 om formiddagen 10h00 lød sirenerne i højrisikoområderne, og der blev erklæret alarmberedskap i Lloa og en del af Quitos øvre bydele. Indbyggerne begyndte at forlade
området med små handtasker eller håndkufferter i hænderne. Lastbiler fra Civilforsvaret stod
klare, og andre køretøjer blev rekvireret fra befolkningen.
Koordinatorene i hvert distrikt opnåede et fuldstændigt samarbejde med indbyggerne, som
også fulgte alle direktiverne, som de fik. Man stod samtidig i kontakt med Det Geofysiske Institut
og Rådmanden i Quito. Øvelsen varede i en time, og bragte de evakuerede til Cinto, hvor man
mente at risikoen ville være mindre.
I barrio de Las Palmas gik det derimod ikke så godt. 30 indbyggere her kunne ikke
evakueres på grund av et stenskred som spærrede vejen ud af området. En traktor blev øjeblikkelig rekvireret fra en af de fastboende, som efter en stund løste problemet. Indbyggerne har
nu bedt Quitos bystyre om at stille tungt maskineri permanent til disposision for at undgå
at mulige askelaviner for fremtiden under et større udbrud skal spærre flugtvejen for dem, inden de kommer i sikkerhed. Havde dette været virkelighed, ville det have været tragisk.
Det Geofysiske Institutt har fået en rapport om hændelsen, og må foretage visse tilføjelser i evakueringsplanerne for fremtiden. Og i mellemtiden venter man videre på sammenbruddet af den 8.kuppel, som nu ser ud til at have overlevet sig selv. I hvert fald alle de foregående 7 kupler.

9.marts 2000

Ovenstående bilder viser 2 tidligere udbrud, fra hvert sit krater på toppen av Guagua
(Diario La Hora)

Intet nyt er godt nyt siges det, men følgende melding fra Quito idag tyder do på at ikke
alt er vel, selv om Guagua Pichincha øjensynlig holder sig i ro for tiden.
De sidste dage har vulkanen vist en ustabil virksomhed, hvilket har ført til usikkerhed om hvornår et nyt stort udbrdu vil finde sted og om hvor vidt det vil bli større end det forrige.
Uanset er det vanskeligt at definere, fordi man ikke kender mængden af energi som har samlet
sig inde i vulkanen og som vil blive sluppet løs under et udbrud. Faktisk er det ikke muligt at sige noget om vulkanen kommer til at falde i søvn og sove i flere hundrede år efter et forventet udbrud.
Til trods for tvivlen, så er det i hvert fald sikkert at vulkansk materiale fortsætter med at komme op i vulkanen, hvilket de daglige LP-jordskælv viser. Derfor fortsætter også kuppen å vokse, som
følge af det pres som stadig stiger inde i toppen på vulkanen. Så går man altså og venter på at
dennee større kuppel med ukendt energi indhold vil kollapse en af de nærmeste
dage eller uger, som den gjorde den 4. oktober i fjor. Dengang kunne indbyggerne i Quito
‘forlyste’ sig med et af naturens under, da vulkanen dannede en enorm paddehatagtig sky mod
den blå himmel bagved.
Indenfor de senest 24 timer, var der to 2 gasudslip i vulkanen. Derefter 2 VT-jordskælv og 279 LP jordskælv samt 66 tegn på faldende sten og blokke fra toppen på vulkanen. På grund af dårlige vejrforhold var det ikke muligt at kunne betragte bunden af krateret. Svovllugt og brag fra vulkanen var moderat. Og så venter vi bare videre……
(Diario La Hora)

4.mars 2000
Guagua Pichincha er forholdsvis rolig i øyeblikket, og godt er det, for det er problemer
nok ellers i Ecuador. Nordøst for Quito, i provinsen Imbabura, regner det for fuld kraft.
De siste dager er 7 kommuner afskåret fra omverdenen, og byen Ibarra melder om
ødelagte veje og andre afdelinger i hele provinsen.
Samtidig har vi hørt her, at højerebeliggende områder i det mellemste af Ecuador være ramt
af hård tørke og mange dyr er døde på grund vandmangel. Flere og flere steder
melder man nu også mangel på fødevarer. .
Alt tyder på at det vil komme en ny kraftig eksplosion fra vulkanen Guagua Pichinca i nær framtid, ifølge
det Geofysiske Institut. Luftfartsdirektoratet har derfor bestemt sig til at være godt
forberedt til at tage imod vulkansk askenedfald i lufthavnen i Quito, Marshal Sucre.
Man har derfor anskaffet sig to store ‘støvsugere’ med høj kapacitet, samt en vand-
kompressor som vil muliggjøre en hurtigere rengøring af start og landingsbanerne. I god tid i forvejen (?)
vil de kontakte 500-600 personer som kan møde op og fjerne asken fra flyene og fra
flypladsen. Det har hidtil været en operasion som har tatget 4 dage men med den
erfaring man nu har fået regner man med at bruge mindre tid. Samtidig ønsker man også
at bygge endnu en lufthavn i området, for at kunne have en god reserve i baghånden.
(Diario La Hora)

3.mars 2000
Jo da, vulkanen Guagua Pichincha pruter videre. Selv om vi ikke opdaterer daglig, noget som skyldes
alt for stor aktivitet andre steder, så følger vi med hele tiden. I går blev Guagua domineret af et vandsprut på 200 meters højde, mens fumaroleaktiviteten var lav, ikke mere end 30 meter i de tre kratere
som nu længe har ‘kogt over’, nemlig ”hesteskoen”, der blev dannet i 1981-krateret og las Alineadas. Svovludslippet var betydeligere, med ca. 200 meter høje søjler. Sidste døgn blev der rapporteret 267
LP-skjelv (bevegelse av vulkansk masse) 19 hybride (oppstrømmende gass) og 83 tilfælde
av stenskred, forårsaget af væksten af den 8. kuppel (indre og ytre steinras). Også denne gang
førte det til skred ned mod Cristal-elven (se billede ovenfor). 4 mindre eksplosioner førte til nye sprækkedannelser i kuppelen, med displacement på hhv 3x 1 cm² og et med 2,3cm² (måleenhed
i seismografen til at måle styrken på eksplosionene). Kuppelen har vokst 20 meter i højden.
(Diario La Hora)
29.februar 2000
Guagua Pichincha sætter op dampe igen, bogstavelig talt. Sidste døgn kunne den fremvise
401 LP-skjelv (se ordbok), 98 hybride skælv og der blev registreret 87 stenskred inde i toppen af vulkanen. Vandsprøjten stod op fra fumarolene, i 2.000 meters højde og svovlgas med en
blåagtig farve 300 meter. Som følge af denne spruttende vand- og gasslækasion er det
vanskeligt at observere bunden af krateret, og dermed kunne se hvorvidt den 8.kuppelen nu
har tænkt sig at kapitulere eller fortsætte med at vokse over alle grænser. Vi fortsætter med at vogte over vulkanen.
(Instituto Geofisico)

25.februar 2000
Hvad enten det skyldes, at Mayon er eksploderet, eller at man trænger til at forny
interessen om Guagua Pichincha i Ecuador, så har i alle fald Det Geofysiske Institutt
sendt ut en ny advarsel:
‘Mugligheden for at Guagua Pichincha nu kan komme med et meget kraftigt utbrud, er nu til
stede’, ifølge geologen Hugo Ye’pez ved instituttet. ‘Vulkanen har nu igen begyndt at vise signaler
på seismisk aktivitet, og det er muligt, at man nu når som helst kan vente en ny og større
eksplosion’. Han henviste til eksplosionenen i oktober, og mente at den næste ville blive ligeså
eller større end dem, der fandt sted dengang..
Man lægger vekt på, at den 8.kuppel, som nu har vokset fortløbende (med pauser) helt siden
nytår, er endnu ikke kollapset. De foregående 7 blev ødelagt med mindre end en uges
mellemrum. Den 8. er nu en af de største som er dannet nogensinde her. Ved en
eksplosion nu, af den størrelse man frygter, vil danne pyroklastiske askelaviner og også udslynge
store mængder af vulkanske stenmateriaer. Han minde os os, at indbyggerne i Quito i oktober blev tvunget
til at gå med gasmasker hele tiden.
Magma fortsetter med at strømme op i de øvre deler af vulkanen, hvilket kan bevidnes ved de øgende antal
LP-skjelv, som betyder en opad stigende flydende masse – magma – vanddamp og andet
vulkansk materiale. De sidste timer blev der rapportere omt 267 LP skjelv, 11 hybride og 60
indvendige stenskred ras fra den nu store 8.kuppel. Disse skred forekommer ved at lavakuppelen vokser, og
fører til skred af den udvendige del af selve lavakuppelen – altså en størknet masse.

19.februar 2000

En mindre eksplosion blev registreret torsdag aften, med et displacement på 1.8 cm,
som anses for å være moderat. Flere små eksplosioner fulgte de næste to timer, samt i går eftermiddag. Sidste døgn blev der registreret 380 LP skjelv, 21 hybride og 97 stenskred. Fumaroleaktiviteten var meget stor. En enkelt fontæne nåede hele 1500 meter i vejret.
Eftersom aktiviteten de sisdte dage har vist en ændring i forhold til før, med flere mindre
eksplosioner og udbrud, samt at den 8.kuppel igen fortsætter med at vokse, og nu har en betydelig størrelse, gør at man er forberedt på at noget mere kan indtræffe og når som helst. Men som før, er vulkaner lige uforutsigelige, så vi må bare vente og se. I Quito er man spændt på hvilken indvirkning vejret fremover da vil have på et udbrud og på vindretningen, som vil bestemme størrelsen på
et eventuelt askenedfald.

18.februar 2000
Antall af LP-skjelv fortsætter med at stige, sidste døgn med 355, og desuden 80 indre steinskred. Den 8.kuppel fortsætter med at vokse uden at eksplodere, og er nu større end den søndre væggen i den sænkning den ligger i, den som bliver kaldt ‘la herradura’, eller ‘hesteskoen’ på dansk
Vi følger nøje med hver dag.
16.februar 2000
4 eksplosioner sidste døgn, samt 314 registrerede LP skjælv, 8 VT og 18 hybride skælv. I tillægg hele 74 signaler om indre skred. Fumarolene blæser damp 200 meter i vejret, men sigbarheden hindrer observasioner af den 8.kuppel som ikke ser ut til at ville sprække.

13.februar 2000

Tre mindre udbrud fandt sted i går nat, og der blev rapporteret om 133 LP jordskælv og 15 stenskred. Fumaroleaktiviteten var derimod kraftig, og nåede 1200 meter op, med flere fumaroler samtidig.
Ved et af utbruddene i går morges, rakte gas- og askeskyen 1300 meter til vejrs og havde en
blåagtig grå farvetone.Ellers er udviklingen som vanlig, men den 8.kuppel fortsætter fremdeles
med at vokse.
25.januar – 12.februar 2000
I denne periode har Guagua opført sig svært så pænt, med LP-skælv fra 50-250 daglig,
2-21 hybride skælv, 0-18 VT og fra 19-98 stenskred pr. dag. Nogle få askeudslip af mindre
styrkegrad og betydning og omtrent normal fumarole-aktivitet. Aviserne i Ecuador har derfor heller ikke
haft nogen form for nyhedsmeldinger. Det er nu andre ting som overskygger vulkanen. Nyt diagram
med opdateringer følger i midten af måneden.
Les forhistorien – året 1999 , klikk her!

Geologisk Institut informasjon om Guagua Pichincha

Diario Hoy Digital, Quito (spansk)

image_print