Vulkaner er både døren til underverdenen og en gave.

Vulkaner er adgangsdøren til underverdenen, der ikke kun former og opbygger jordens overflade, men præger også menneskenes religion og kulturer.

Mange fattige mennesker i vulkanernes skygge beder de vulkanske kræfter om et bedre liv.

Engang udtalte en risbonde ved en truende vulkan: ”Jeg føler mig tryg og sikker her. Det er min pligt at blive her. ” ”Vulkanens kongedømme vokser sig større og større”, fortsætter han og kigger mod vulkanens rygende bjergtop.

Vulkanerne er et bevis på selve livet i beboernes øjne. Den vulkanske aske gøder jorden, og man kan i tropiske egne høste tre gange i en sæson. Vulkaner er også i religionerne eet trækplaser på mere end en måde. De varsler om politiske ændringer og sociale fornyelser. Man kan sige, at vulkanerne fungerer som en smeltedigel, hvor mysticisme, det moderne liv, Islam. Hinduismen og andre religioner blandes.

Hvis vulkanologerne advarer om at vulkanen eksploderer om kort tid, vil de stædige beboere, som betragter vulkanen mere som et levende væsen end et naturfænomen, ofte protestere og smilende sige: ”Ja det siger de kloge, men en tåbe som mig kan ikke se, at der er noget at frygte.”

Ved Tobasøen på Sumatra hævder visse ebboere, at det første menneeske på jorden steg ned fra himlen på en aktiv vulkan, og hos Tenggerfolket på Javas østlige del, kaster hinduerne penge, grønsager og levende høns og geder ned i den rygende vulkans krater.

Men det, som engang blev betragtet som gudernes vrede, anses nu som en gave. Klipper, aske og stenstykker, som udslyngedes i voldsomme udbrud, bliver senere brugt til at bygge hoteller, restauranter og huse med. Her anses det for givet, at menneskenes tåbelige handlinger ofte udløser naturkatastrofer.

Vulkaner er gudernes troner og repræsenterer naturens stærkeste kræfter, som både kan give og tage liv.

 


image_print