Unesco

Ifølge World Heritage-konventionen, “naturarv” betegnes såvel biologiske og geologiske landområder såsom levesteder for truede planter og dyrearter og områder af værdi af både videnskabelige og æstetiske årsager.

Yellowstone (USA)

I en lang naturlig skov i Wyoming, Yellowstone National Park dækker mere end 9.000 kvadratkilometer. En imponerende samling af geotermiske fænomener kan iagttages som omfatter mere end 3.000 geysere, fumaroler og varme kilder.

Hawaii vulkaner National Park (Big Island, Hawaii)

To af de mest aktive vulkaner i verden, Mauna Loa og Kilauea har med deres udbrud skabt et konstant skiftende landskab, og nye lavastrømme afslører overraskende geologiske formationer. Sjældne fugle og endemiske arter findes her, samt skove af gigantiske bregner.

Hawaii Volcano National Park er et område af enestående naturskønhed. Den konstante vulkanske aktivitet i Kilauea har sat gang i den moderne vulkanforskning. Parken her består af subtropiske regnskove.

Lipariske Øer (Italien)

De Lipariske Øer leverer et fremragende bevis på en vulkans opbygningsfase af en vulkanø foruden den altid igangværende vulkanske virksomhed med sine udbrudsfænomener. Siden det 18. århundrede har øerne dannet grundlag for vulkanforskning med de to typer vulkanaktivitet –nemlig den Vulkano-typeagtige og Strombolianske(se minileksikon). Webstedet stadig fortsætter med at berige området vulkanologi undersøgelser.

De arkæologiske områder af Pompeji og Herculaneum. (Italien)

Da Vesuv brød ud den 24. august 79 e.Kr.f. opslugtes de to blomstrende romerske byer Pompeji og Herculaneum, såvel som de mange rige villaer i området. Siden midten af det 18. århundrede er disse delvis blevet afsløret og ggjort tilgængelige for offentligheden. Langt udvidet den kommercielle byen Pompeji i kontrast til de begrænsede, men bedre bevaret resterne af de feriested af Herculanum.

Sangay National Park (Ecuador)

Med sin enestående naturskønhed og to aktive vulkaner og parken vises hele spektret af økosystemer, der spænder fra tropiske regnskove til gletschere, med slående kontrast mellem sneklædte bjergtoppe og skove på sletterne.

Galapagos-øerne (Ecuador)

Beliggende i Stillehavet omkring 1000 km fra det sydamerikanske kontinent ligger disse 19 øer og det omkringliggende hav-reservat er blevet kaldt et unikt “levende museum og præsentation af udviklingen”. Placeret på sammenstrømningen af tre havstrømme er Galapagos er en “smeltedigel” af marine arter. Den igangværende seismiske og vulkanske aktivitet afspejler de processer, der dannede øerne. Disse geologiske processer sammen med den ekstreme isolation af øerne, førte til udviklingen af usædvanlige dyrs liv – såsom leguanerne, kæmpeskildpadden og andre typer har inspireret Charles Darwin’s teori om udviklingen efter hans besøg i 1835.

Vulkaner i Kamchatka (Rusland)

Dette er et af de mest fremragende vulkansk regioner i verden med en høj koncentration af aktive vulkaner, en række forskellige vulkantyper. Samspillet mellem aktive vulkaner og gletschere former et dynamisk landskab af stor skønhed.

Lord Howe Island (Australien)

Et bemærkelsesværdigt eksempel på isolerede oceaniske øer, født af vulkansk aktivitet mere end 2000 m under havet, disse øerkan prale med en spektakulær topografi og er hjemsted for mange endemiske arter, især fugle.

Macquarie Island (Australien)

Macquarie Island (34 km lang x 5 km bred) er en oceaniske ø i det sydlige Ocean, der ligger 1500 km sydøst for Tasmania og cirka midtvejs mellem Australien og det antarktiske kontinent. Øen er den udsatte rest af den undersøiske Macquarie Højderyg, hvor den indo-australske tektoniske plade mødes med Stillehavspladen. Det er et område af stor geofysisk forskning, da det er det eneste sted på jorden, hvor bjergarter fra jordens kappe (6 km under havbunden) kan ses over havets overflade.

Central Eastern Regnskov Reserver (Australien)

På Australiens østkyst ligger disse vulkanske formationer med et stort antal sjældne og truede regnskovs` arter af international betydning for videnskab og derfor bevarelse.

Heard-og McDonaldøerne (australsk territorium)

Heard-og McDonald-øerne er beliggende i den sydlige Ocean, cirka 1700 km fra det antarktiske kontinent og 4100 km sydvest for Perth.

Tongariro National Park (New Zealand)

Bjergene i hjertet af parken har kulturel og religiøs betydning for Maori folket og symboliserer den åndelige forbindelse mellem dette samfund og dets miljø. Parken indeholder aktive og uddøde vulkaner, en række forskellige økosystemer og meget naturskønne landskaber.

Mount Kenya National Park (Kenya)

Mount Kenya, 5199 m, er den anden højeste bjergtop i Afrika. Det er en gammel uddød vulkan, under hvis på aktivitet 3.1 – 2.6 millioner år siden har opbygget vulkantoppen til 6.500 m. Der er tolv gletsjere på bjerget. Mount Kenya er et af de mest imponerende landskaber i Østafrika

Lake Turkana nationalparker (Kenya)

De mest saltholdige af Afrikas store søer, Turkana er et enestående laboratorium for undersøgelse af plante-og dyrearter. De tre nationalparker tjener som en slags mellemlanding for vandrende vandfugle og er vigtige ynglesteder for Nilekrokodillen, flodheste og en række giftige slanger

Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

En stor koncentration af vilde dyr kan findes i det store og perfekte vulkankrater i Ngorongoro. I nærheden, ligger et andet krater Empakaai, med en dyb indsø, og den aktive vulkan af Oldonyo Lenga i nærheden. Udgravninger foretaget i Olduvai Gorge, ikke langt herfra der, har ført til opdagelsen af en af menneskets første forfædre, Homo habilis.

Kilimanjaro National Park (Tanzania)

Det højeste punkt i Afrika, Kilimanjaro er en vulkansk massivet 5963 meter høje der står, isolerede, over de omgivende sletter, med sine snedækket peak truende over savanne. Bjerget er omgivet af bjerget skov, og mange pattedyr, hvoraf mange er truede, lever i parken.
Virunga National Park (Den Demokratiske Republik Congo)

Virunga National Park (dækker et areal på 790.000 ha) omfatter et udestående mangfoldighed af levesteder, der spænder fra sumpe og stepper til snowfields af Rwenzori ved en højde på over 5000 m, og fra lava sletterne til savannahs på skråninger af vulkaner. Mountain gorillaer findes i parken, nogle 20000 hippopotamuses lever i floder og fugle fra Sibirien tilbringe vinteren der.

Kahuzi-Biega National Park (Den Demokratiske Republik Congo)

Et stort område af primære tropiske skove domineret af to spektakulære uddøde vulkaner, Kahuzi og Biega, parken har et mangfoldigt og rigelige fauna. En af de sidste grupper af bjerg gorillaer (bestående af kun omkring 250 personer) bor på mellem 2100 og 2400 m over havets overflade.

Luft og Tenere Natural Reserver (Niger)

Dette er det største beskyttede område i Afrika, der dækker ca 7,7 millioner hektar. Området betragtes som en beskyttet fristed er kun en sjettedel af det samlede areal. Det omfatter de vulkanske bjergarter massivet i luften, en lille Sahelian lommen, isolerede, hvad angår dens klima og flora og fauna i Saharaørkenen af Tenere. Reserven kan prale af en enestående variation i landskaber, planter og vilde dyr.

Gros Morne National Park (Canada)

Beliggende på vestkysten af øen New Foundland, ligger parken med et sjældent eksempel på processen med kontinentale glidning, hvor den dybe ocean – skorpe og klipper af Jordens kappe ligger i den blå luft. Bevægelser af isbræer i istiden har dannet et spektakulært landskab, bestående af sletteomraader, alpine plateauer, fjorde, kolde dale, store klipper, vandfald og mange uberørte søer.

Teide National Park (De Kanariske Øer, Spanien)

Teide vulkanen er den højeste bjergtop i Atlanterhavet og verdens tredje højeste vulkan, med en højde på 7.500 m over havets bund. Vulkanen blev observeret fra havet af Columbus i 1492 i udbrud.

image_print