Truer en vulkan Europa i Tyskland?

Subject: Re: vulkan i Bonn
Date: Thu, 26 Jan 2012 11:39:46 +0100

Ekstra-Bladet skrev i forgårs:

Man har konstateret, at det bobler i søen Laacher, tæt på Bonn i Tyskland.

Den undersøiske vulkan under søen har ikke været i udbrud i mere end 12.000 år, men nu kan det ske.
Såfremt super-vulkanen går i udbrud, så vil det resultere i tonsvis af magna og aske vil blive spredt over et gigantisk område. Det kan medføre masse-ødelæggelser, evakueringer og måske ligefrem en sænkning af den globale temperatur, da asken vil hindre solens stråler i at nå jorden.
Eksperterne sammenligner et udbrud med det som kom fra Mount Pinatubo på Filippinerne i 1991, som betød enorme ødelæggelser og ligefrem en sænkning af den globale temperatur med 0,5 grad, da den udspyede 10 milliarder tons magma, 20 milliarder tons svovldioxid og 16 kublikkilometer af aske.
Vulkan-eksperter mener, at vulkanen under Laacher-søen stadig er aktiv og de kuldioxid-bobler, der kommer op gennem vandet, er udtryk for en ‘afgasning’ i magma-kammeret under vandet.
Læs mere på Daily Mail, der ligeledes har kort som viser, hvor langt væk asken vil sprede sig.
Det skal understreges, at alle de citerede eksperter hos Daily Mail er anonyme, hvilket måske kan få mere rationelle læsere til at vente med at sælge alle ejendele og flytte til den anden ende af verden

NB: Mit svar hertil er, at det er for tidligt at udtale sig mere konkret om situationen, idet ændringer i form af gasudsivninger i en gammel vulkans bjergmassiv hører til almindelige begivender.

Vi har ofte før set, at vulkaner, der har været i ro i årtusinder, kan give livstegn fra sig i form af små jordskælv og tiltagende gasudsivninger o.s.v. – uden at komme i udbrud. Vulkaner har det med at drille. Der skal ske mere før vulkanen kommer til udbrud.

Der er mange gamle vandfyldte kratersøer i Eifelområdet, som har været aktive for små 8 – 10.000 år siden.

Moder Jord gør hvad hun altid har gjort og spørger ikke os mennesker om lov. Truer en vulkan Europa i Tyskland?
Fakta om Eifel

Vi skal ikke så langt ned i Nordvest-Tyskland før vi kommer til Eifel – et gammel vulkansk landskab, hvor stærke vulkanudbrud fandt sted for ca. 10.000 år siden.

En såkaldt „hot-spot“ eller stationært varmeområde i jordens kappe har periodevis – men tilsyneladende uregelmæssigt – sendt varmt magma til vejrs mod jordens overflade i forbindelse med den pladeåbning eller „knæk“ i Europa, som kan følges ned gennem Rhingraven til Frankrigs gamle sovende vulkaner. Er pladebevægelsen gået i stå her, eller vil den igen fortsætte, kan vi ikke på nuværende tidspunkt sige så meget om, men en gang imellem ryster jorden i Nord-Vesttyskland, og der er varme under Eifel den dag i dag. Det betyder, at tyske vulkanologer holder området under konstant opsyn.

Kratersøer – Maar èr(tysk ord for sø) er små søer – også kaldet Eifels øjne – og regionens mærkevare. Disse cirkelrunde kratersøer i Eifel er overvejende opstået som følge af enkelte og kraftige gasudbrud. Kratersøerne er opstået inden for et geologisk kort tidsinterval. Magmaen har her været så sur – kiselsyrerig – i det, at der kun har fundet et enkelt, men stærkt eksplosivt udbrud sted.

Geo Zentrum Vulkaneifel (infocenter)
Infocentret “Geo-Zentrum Vulkaneifel” er et geovidenskabeligt center og central ko-ordinationsinstans for alle geologiske aktiviteter vedrørende Vulkaneifel. I centret redegøres der for de vulkanske aktiviteter, der fandt sted for mellem 10.000 til 600.000 år siden, og som har efterladt ca. 250 udbrudscentre i det vestlige Eifel.

Der wallende Born (geyser)
Midt i Vulkaneifel i Wallenborn, sydvest for Daun i en smuk dal, bliver den vulkanske aktivitet, der ligger lige under jordoverfladen, synlig på en speciel måde. Overalt i og omkring byen trænger der kulsyre (CO2) op til overfladen fra et magmakammer, der ligger i ca. 20 kilometers dybde. Denne vulkanske kilde er en enestående seværdighed i Tyskland.

Leksikon: Eifel, plateau i De Rhinske Skiferbjerge i Tyskland mellem Rhinen og Mosel. Eifel ligger i ca. 600 m højde og når i Hohe Acht op i 746 m. Eifel er opbygget af hercynisk foldede sandsten og skifre fra Devon, som i Tertiær og Kvartær blev gennembrudt af talrige vulkanske eksplosionskratere, Maare, der i dag rummer adskillige søer. Det yngste er kun 11000 år gammelt. Området er rigt på mineralkilder. Eifel er tyndtbefolket og dækket af store skove. I det nordvestlige Eifel er der i floddalene anlagt flere store opstemmede søer. Landskabet, kurbadene og de mange små byer i dalene, hvoraf en del er vinbyer, har gjort Eifel til et vigtigt turistområde. Motorbanen Nürburgringen ligger nær Hohe Acht.

Denne vulkantype tilhører hot-spot og spredningszonetypen

image_print