Taal bulletin fra Philippinerne.

Taal seneste bulletin:

Taals udbrud fortsætter sit eksplosive udbrud. Man er nu i fuld gang med at evakuere knapt en halv million mennesker, der bor i zone 2, der strækker sig i en radius af godt og vel 17 kilometer fra vulkanen. Det forventes at kraftigere eksplosioner kan forekomme inden for de nærmeste døgn. Jorden ryster konstant også i Manila, der ligger 60 kilometer fra vulkanen. De forholdsvis svage  konstante jordskælv er reaktioner på magmabevægelser ind i vulkanen. 

Trusselsniveauet lyder nu på: dels tsunamis – bølger i kratersøen men også pyroklastiske askelaviner, der som hede ildtornadoer med en temperatur fra 300 – 500 grader kan bevæge sig fra vulkanen og ud i landskabet med en fart af flere hundrede kilometer i timen. Taal har før præsteret denne type udbrud, hvilket er normalt for denne type vulkaner.

Det er det farligste  lige nu, hvis udbrudssøjlen i form af aske og damp  over vulkanen kollapser og danner sådanne glødende laviner, der som pyroklastiske askeskyer spreder sig med raketfart udover jordens overflade og er øjeblikkeligt dræbende. Det er sket mange gange før i lignende vulkanudbrud.

Kilde: Mariton Bornas, chef for PHIVOLCS. The Philippine Institute of Volcanology and Seismology.

image_print