Ol Doinyo

Denne vulkan hæver sig 2.890 meter over havets overflade (ligger på 2.75S og 35.90 E)og tilhører den Midtafrikanske gravsænknings vulkankompleks, der alle ligger på en åbningszone, d. v. s. hvor kontinentalpladerne trækker sig fra hinanden.

Vulkanen er speciel, idet den spyr sort tyndtflydende lava ud, hvis hovedindhold er Carbonatitminerale, der igen indeholder grundstoffet niobium. Dette niobium er et gråligt metal, som ligner jern. Et andet grundstof, der befinder sig i Carbonatit er Molybdæn, der her findes 20 gange mere end i andre bjergarter, et grundstof der bruges til kampvogne og kanoner som stål. Et andet problem, der gør Ol Doinyo problematisk er, at lavaen i denne vulkan indeholder over 50% kalk. Dette er før set i vulkaner, bl.a. ved vi, at Vesuv har et kalkholdigt lag over sit magmakammer, der giver ekstra gasindhold i smelten, og det skyldes, at vulkanen ligger ved havet. Her ser vi en så godt som konstant udstrømning af kalklava – tyndtflydende – og fyldt med calcium og natrium. Nærmest sort blæk ligner det eller snarere sort mudder, hvis farve skyldes, at lavaen er kold, d.v.s. dog ca. 600 grader Celsius, d.v.s. halvt så varmt som almindeligt lava. Den er næsten konstant i udbrud og siden 1960 er 1,5 millioner kubikmeter lava sivet ud fra bjergets indre.
Krteret er 300 meter bredt og fladbundet, men med en lille udbrudskegle i midten, hvorfra der står skyer i vejret at vulkanske gasser..

Ol Doinyo Lengai er en af de mange vulkaner i den Østafrikanske Gravsænkning, der er 6000 kilometer lang og danner en åben brudzone, der trækker sig fra hinanden, hvoraf mere end 30 vulkaner er virksomme. På Volcanoworld er der et fint kort over vulkanen…..

3117_full

Ol Doiinyo Lengais udbrud i 1955 gjorde specielt vulkanen kendt for sit aske- og sodium og carbonate blandede lavaudbrud.

Denne vulkan er speciel, idet den spyr sort tyndtflydende lava ud, hvis hovedindhold er Carbonatitminerale, der igen indeholder grundstoffet niobium. Dette niobium er et gråligt metal, som ligner jern. Et andet grundstof, der befinder sig i Carbonatit er Molybdæn, der her findes 20 gange mere end i andre bjergarter, et grundstof der bruges til kampvogne og kanoner som stål. Et andet problem, der gør Ol Doinyo problematisk er, at lavaen i denne vulkan indeholder over 50% kalk. Dette er før set i vulkaner, bl.a. ved vi, at Vesuv har et kalkholdigt lag over sit magmakammer, der giver ekstra gasindhold i smelten, og det skyldes, at vulkanen ligger ved havet. Her ser vi en så godt som konstant udstrømning af kalklava – tyndtflydende – og fyldt med calcium og natrium. Nærmest sort blæk ligner det eller snarere sort mudder, hvis farve skyldes, at lavaen er kold, d.v.s. dog ca. 600 grader Celsius, d.v.s. halvt så varmt som almindeligt lava. Den er næsten konstant i udbrud og siden 1960 er 1,5 millioner kubikmeter lava sivet ud fra bjergets indre.
Krteret er 300 meter bredt og fladbundet, men med en lille udbrudskegle i midten, hvorfra der står skyer i vejret at vulkanske gasser..

Ol Doinyo Lengai er en af de mange vulkaner i den Østafrikanske Gravsænkning, der er 6000 kilometer lang og danner en åben brudzone, der trækker sig fra hinanden, hvoraf mere end 30 vulkaner er virksomme.

image_print