Nevado del Ruiz

Byen Amero ligger i en bjergdal i Andesbjergene i Columbia. I det fjerne ligger vulkanen Nevado del Ruiz, der havde været rolig i over 100 år. Den snedækkede vulkantopbegyndte i 1985 at røre på sig. Forskerne kom dertil og udsendte varsler, som myndighederne ignorerede.

Den 13. november 1985 buldrede vulkanen højlydt, men sneen på vulkantoppen smeltede og sammen med vulkansk aske, der som mudder – lahar – (se minileksikon) væltede ned igennem dalene og satte kursen imod Amero, der lå

Journalist Roben Tyler var i byen Amero, da katastofen indtraf i november 1985, hvor en vulkansk “lahar” – mudderlavine ødelagde og begravede byen. Han skrev i Sunday Times 14. juni 1987:

“Muren af mudder var 50 meter høj, da den midt om natten braste ind i den panikslagne by. Man var begyndt at evakuere folk, men for sent. Den opslugte 23.000 mennesker. Mange blev skyllet væk, mens de søgte at komme op på højereliggende områder. Det var umuligt at afgøre om klumperne i mudderet var mennesker eller kvæg. Alt strømmede hulter til bulter forbi, en traktor med hjulene op, en lastbil. Det var klart, at ingen kunne overleve, da de først blev fanget i mudderet”…

Et område på 36 kvadratkilometer blev begravet under høje mudderlag. Redningsarbejdet var et mareridt. Mudderet var for blødt til at bære redningsarbejderne. Mudderet kunne ikke bære deres udstyr. Den eneste mulighed for at redde ofrene var med helikoptor.

Det var kun dem, der blev trukket fri i løbet af de første tre til fire dage, der havde en chance for at overleve. Mange sad mere eller mindre fast og klemt mellem mudder, murbrokker træer og lignende. Da det internationale redningsarbejde blev sat i gang, var der kun ganske få i live. Der var ikke mange, som kunne overleve mere end nogle ganske få dage halvvejs begravet i mudder, sårede og uden mad.

De fleste overlevende bosatte sig i en ny nærliggende by, opført af regeringen. Hver eneste af dem havde mistet en slægtning eller en ven ved katastrofen, men alligevel gik der ikke lang tid, før den vulkanske jord kunne opdyrkes igen.

3116_full

Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen. Se ordet subduktion i minileksikon.

image_print