Nevado del Ruiz – en skrækkelig historie…i 1985.

Et par dage før katastrofen, havde en colombiansk geologistuderende, José Luis Restrepo, kommet til Armero på en opgave. Efter at have spillet billard, blev han tilbage til sit hotel på omkring 22.50, da mudderfloden ankom. Hans erindring om disse hændelser blev beskrevet af Dr. Barry Voight og er så levende, at den fortjener at blive fortalt::
“Vi hørte ikke nogen form for alarm, selv når asken var faldende, og vi var på hotellet … vi havde tændt for radioen … Borgmesteren talte og han sagde, at ingen skulle bekymre sig, at det var en regn af aske, at de ikke havde indberettet noget fra specielt fra vulkanen, så vi kunne bevare roen i vores huse. Der var en lokal radiostation, og vi lyttede til det, da el og lys pludselig gik ud og omkring femten sekunder senere, begyndte vi at høre støj i luften, som om noget kom væltende imod os.

Præsten fra Armero havde talt i en højttaler [omkring 6: 12:00] og havde sagt, at der ikke var behov for at forlade Armero … Da vi gik ud, stod bilerne og svajede og kørte folk ned . Der var totalt mørke, det eneste lys, blev leveret af biler..

Vi løb og var ved at nå et hushjørne, da en flod af vand kom ned igennem gaden.

Vi vendte skrigende om tilbage mod hotellet, en tre-etagers bygning med terrasse, bygget af cement og meget robust ..

Pludselig hørte og så jeg noget i retning af skum, der kommer ud fra mørket. Det var en mur af mudder, der nærmede sig hotellet, hvis mure og vægge begyndte at knuses fra mudderstrømmene. Tagpladen brækkede, hele bygningen blev ødelagt og brød i stykker. Da bygningen var lavet af cement, tænkte jeg at det ville modstå, men da mudderstrømmen var fyldt med store sten og kom i sådan en overvældende måde, nærmest som en mur af traktorer, jævnedes byen med alt. En bus der var parkeret foran hotellet, brød i brand og den eksploderede, så jeg dækkede mit ansigt og tænkte, det er her jeg dør nu en frygtelig død ..

Der var en lille pige, som jeg troede var halshugget. Hendes hoved blev begravet i mudderet .En dame fortalte mig, ‘”se, pigen flyttede et ben “. Så jeg bevægedede mig hen imod hende, men mine ben sank ned i mudderet,der var varmt, men ikke brændende, begyndte jeg at hive den lille pige ud, men da så jeg, at hendes hår med hovedet var fanget og jeg kunne umuligt få hende ud, da hun var klemt for fast under stenblokkene. Da synets jeg, at verden og naturen var urimelig”. – Fra A. Scarth (1999)

________________________________________
Hvad gik galt?
Da redningsfolk ankom til Armero den 14. november, blev de mødt af en forfærdelig scene. De fandt sammenfiltrede masser af træer, biler og lemlæstede spredt ud over hele et hav af gråt mudder. Sårede overlevende lå stønnede i smerte, mens arbejdere forsøgte febrilsk at redde dem. I alt blev omkring 23.000 mennesker og 15.000 dyr dræbt. Yderligere 4500 mennesker blev såret, og omkring 8000 mennesker blev gjort hjemløse. De anslåede omkostninger ved katastrofen er en milliard dollar, eller omkring en femtedel af Colombias bruttonationalprodukt.
Dette er en tragedie, der kunne have været afværget. Nevado del Ruiz havde tjent en stabil menu af mindre jordskælv og damp udbrud i 51 uger før den November 13 udbrud. Den igangværende aktivitet var lige nok til at holde folk nervøse, men ikke nok til at overbevise myndigheder, at vulkanen, der en reel trussel mod de samfund, der omgiver vulkanen. Da Colombia ikke havde udstyr til at overvåge vulkanen, eller geologer dygtige i at bruge dette udstyr, kunne ekspertise kun komme fra andre lande. En videnskabelig kommission, og nogle journalister besøgte krater i slutningen af februar, og snart efter en rapport af den vulkanske aktivitet først dukkede op i avisen La Patria i begyndelsen af marts. I juli blev seismografer opnået fra flere lande til at overvåge jordskælv, der ville hjælpe med at planlægge flytning af stigende magma under vulkanen. Penge blev opnået fra Unified nationer for at hjælpe kortlægge de områder, der blev anset for at være i den største risiko. Den resulterende rapport og vulkanske farer kort blev afsluttet den 7. oktober, men kun ti eksemplarer blev uddelt. På baggrund af rapporten, erklærede National Bureau of Geologi og Mines (INGEOMINAS), at en moderat udbrud ville producere “… en 100 procent sandsynlighed for mudflows … med stor fare for Armero … Ambalema, og den nederste del af floden Chinchina. ” Men nogle embedsmænd afviste rapporten som “alt for alarmerende” og myndigheder har ikke lyst til at evakuere folk, indtil de var sikret nødvendighed. Løbende jordrystelser begyndte under vulkanen den 10. november. Det fik en gruppe af forskere at besøge krater den 12. november. Men de så intet, der tyder eminente fare, og at de ikke anbefaler en evakuering. De 23.000 mennesker, der ville dø den følgende dag ville understrege en tragisk fejl, der førte til den anden mest dødbringende udbrud af det tyvende århundrede.

image_print