Mount Rainer

Mount Rainer, U.S.A., er en af Cascade vulkanerne og ligger i Staten Washington, er 4.392 meter over havet og den højeste vulkan i bjergryggen.

Mount Rainer er en lagdelt stratovulkan – en subduktionsvulkan, som de andre langs U.S.A.`s vestkyst, hvor Stillehavsbundpladen presses ned under vestkysten. Selve keglen er dannet for 730.000 år siden, og den højeste af Nordamerikas vulkaner.

Dertil bør siges, at det er en af de farligste af vulkanerne i Cascadebjergkæden, bl.a. fordi den er dækket af sne og is, og den tætte befolkning i oplandet gør, at det næste udbrud vil skade mange beboelser på forskellige vis, bl.a. med dels mudderfloder – lahars – hvor mange tætte byer ligger i skudlinjen, og dels askeregn og glødende askelaviner. En mudderstrøm er i sin tid strømmet mere end 100 kilometer væk fra vulkanen. Lavatypen er andesitisk, og det sidste udbrud fandt sted i 1814.

3115_full

Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen. Se ordet subduktion i minileksikon.

3115_2_full
Moun Rainer, U.S.A., er en af Cascade vulkanerne og ligger i Staten Washington, er 4.392 meter over havet og ligger på 46.58N og 121.75W.
Mount Rainer er en lagdelt stratovulkan – en subduktionsvuljkan, som de andre langs U.S.A.`s vestkyst, hvor Stillehavsbundpladen presses ned under vestkysten. Selve keglen er dannet for 730.000 år siden, og den højeste af Nordamerikas vulkaner. Dertil bør siges, at det er den farligste af vulkanerne i Cascadebjergkæden, bl.a. fordi den er dækket af sne og is, og den tætte befolkning i oplandet gør, at det næste udbrud vil skade mange beboelser på forskellige vis, bl.a. med dels mudderfloder – lahars – hvor mange tætte byer ligger i skudlinjen, og dels askeregn og glødende askelaviner. En mudderstrøm er i sin tid strømmet medre end 100 kilometer væk fra vulkanen. Lavatypen er andesitisk, og det sidste udbrud fandt sted i 1814

3115_3_full

image_print