Kap Verde

Kap Verde-øerne er alle opbygget ved vulkansk virksomhed fra bunden af Atlanterhavet ved gentagne lavaudbrud igennem mange millioner år.
Øerne ligger også på det, som vi kalder en ”hot-spot”, et varmeområde i Jordens kappe, hvor en ekstra hed opstrømning bringer magma (lava) mere eller mindre konstant til vejrs. Eksempelvis ligger Island, Hawaii-øgruppen og De Kanariske Øer også på sådanne hotspots. Man må endvidere sige, at i mange tilfælde bringer en hotspot magma (lava) op fra dybere dele af jordens kappe, og det ser ud til, at hotspotten forbliver på samme sted, mens havbundspladen eller Nubia-lpladen oven over flytter sig over mod Afrikas vestkyst med nogle få cm om året.

Også Hawaii-øerne, Island og Azorerne er tydelige eksempler på en hot-spot. Man kan i det store og hele sammenligne det med en vandhane, som mere eller mindre konstant bringer lava – ud igennem tuben istedet for vand.

Fogo – Ildbjerget – er en typisk lagdelt(strato)keglevulkan, som er opbygget af skiftevis mængder af lava og løse udbrudsprodukter gennem årtusinder. Det er samtidig med også en caldera, d.v.s. en enorm kratergryde i toppen af vulkanen, som er dannet i forbindelse med voldsom udtømning af magmakammeret under et eksplosivt vulkanudbrud, hvorved vulkanen kollapser og synker ned i det delvis udtømte magmakammer. I bunden af denne vandfyldte kratergryde er siden hen ny næsten 3000 meter høj vulkan bygget op gennem årtusinder af sine egne udslyngede udbrudsprodukter.

Det sidste udbrud i Fogovulkanen var i 1995. Det begyndte med et rødt skær fra toppen af vulkanen, og næste dag åbnede en sprække sig, hvorfra røde lavafloder begyndte at strømme ned, og der faldt aske over det meste af øen. Befolkningen blev evakueret. Da krateret er åbent mod øst strømmer lavastrømmene som regel også ud i den retning. Fra 1500 – tallet til 1760 var Fogo konstant i mindre udbrud, og om natten sås det røde ildskær fra vulkanen som et fyrtårn ude fra havet.

Alle de andre øer er også dannet og bygget op fra havbunden ved undersøisk vulkansk virksomhed, men indtil 1995 har der ikke fundet udbrud sted. Så Fogo betragtes som sikkerhedsventilen for hele området.

Ikke destomindre så holdes Kap Verdes vulkaner under opsyn af vulkanologer.

Kap Verdeøerne er alle vulkaner fra havbunden, men en er aktiv nemlig Fogo som består af en enorm bjergkegle i en stor caldera med mange udbrud fra sprækker og revner i flanken, f.ek.s. i 1951 og i 1995.

image_print