“Kæmpe vulkan truer det meste af Europa”

Kæmpe vulkan kan true det meste af Europa

Af Berit Hartung Onsdag den 4. januar 2012, 06:46 Updated: Søndag den 16. september 2012, 02:58
Hvis en undersøisk vulkan ved Bonn i Tyskland går i udbrud, kan den sprede aske i et område helt fra Monaco til Malmø.
Tonsvis af magma og aske på et gigantisk område i den nordlige del af Europa. Masseødelæggelser, evakueringer og i værste fald sænkning af den globale temperatur, fordi asken forhindrer solens stråler i at nå jorden.
Perspektiverne er til at tage at føle på, hvis den tyske vulkan under søen Laacher tæt på Bonn går i udbrud.
Der går omkring 10.000 til 12.000 år mellem, at monster-vulkanen går i udbrud. Det er over 12.000 år siden, at det skete sidst, så derfor siger unavngivne vulkaneksperter til den britiske avis Daily Mail, at det snart kan ske igen.
Eksperterne har svært ved at forudsige, hvor vidtrækkende konsekvenserne bliver, hvis vulkanen går i udbrud, men det er givet, at den sydlige del af Danmark vil kunne mærke det.
Eksperterne sammenligner et eventuelt nyt udbrud med det, som kom fra Mount Pinatubo på Filippinerne i 1991. Det førte til enorme ødelæggelser og ligefrem en sænkning af den globale temperatur med 0,5 grad, da den udspyede 10 milliarder tons magma, 20 milliarder tons svovldioxid og 16 kubikkilometer aske.
Vulkan-eksperter mener, at vulkanen under Laacher-søen stadig er aktiv og de kuldioxid-bobler, der kommer op gennem vandet, er udtryk for en ‘afgasning’ i magma-kammeret under vandet.
Denne artikel var trykt i B.T.

image_print