Jordskælv på øen Ischia ved Napolibugten

En jordrystelse fandt sted den 21. august 2017 på øen Ischia kl. 20.57 lokal tid. Jordskælvet er bedømt til styrke 4 på Richterskalaen, og indtil nu er en person meldt omkommet, mens flere ligger under ruinerne af flere huse, der er faldet sammen. Jordskælvet har vækket øens indbyggere, men betragtes son en lokal begivenhed.

Den 45 kvadratkilometer store og 800 meter høje vulkanø Ischia(den grønne Ø) ved Napoli i Syd – Italien ligger ca. 30 kilometer sydvest for Napoli og er dannet af tuflag – forvitret vulkansk aske – i forbindelse med opløftning af undergrunden ved udbrud fra øens gamle vulkaner, der har mange gamle kratere. Vulkanen Epomeo på øen har et smalt magmakammer – med flydende magma (lava) befinder sig under øen og opvarmer undergrunden og danner varme kilder.
Det seneste vulkanudbrud på øen fandt sted i februar 1302 e. Kr.f. efter at have været i ro i ca. 1000 år og var eksplosivt. Øens indbyggere blev overrasket, da et nyt krater med en diameter af 500 meter åbnede sig midt i tæt beboede egne, og mange dyr og mennesker omkom ved bl.a. svovldioxidgasudslip. Pimpsten(surt lavaskum) og askeskyer hævede sig, og glødende lava strømmede ud.
Siden har der ikke været vulkanudbrud, men jordskælv og jordrystelser fra tid til anden.
Det værste jordskælv fandt sted den 28. juli 1883 og dræbte 2213 af øens beboere. Skiftende hævninger og sænkninger af jordens overflade beviser, at magma bevæger sig under jordoverfladen.
Copyright: Henning Andersen
www.vulkaneksperten.dk

image_print