Ingrid Bergman og Ana Magnanis vulkanfilm…

Vulkansk er det perfekte ord til at beskrive den følelsesmæssige landskab Stromboli (1949), Ingrid Bergmans første film med den italienske instruktør Roberto Rossellini. Ikke alene er filmen sat på en isoleret ø i Det Tyrrhenske Hav med en aktiv vulkan, men den skandale, der opstod fra den efterfølgende produktion sendes rungende rystelser gennem Hollywood samfund. Bergman forelskede sig i hende, instruktør under optagelserne, forlod sin mand og datter Pia, og blev gravid, idet Rossellini en søn. Offentlighedens harme, pustet af nådesløs sladder klummeskrivere, hjalp ende Bergmans karriere i Hollywood i mange år og i høj grad skadet hendes image som den sunde svenske skønhed, der havde vundet en Best Actress Oscar for Gaslight (1944) og opnåede skærmen udødelighed som Ilsa, modsatte Humphrey Bogart er Rick, i Casablanca (1942).

Bergmans forhold til Rossellini begyndte, da hun så to af hans film, inspirere hende til at skrive et brev. Ifølge hendes selvbiografi, Ingrid Bergman: min historie, læse noten, “Kære Mr. Rossellini, jeg så din film Åben By [1946] og Paisan [1946], og nød dem meget, hvis du har brug for en svensk skuespiller, der taler. engelsk meget godt, hvem der har ikke glemt sin tyske, der ikke er meget forståeligt på fransk, og som på italiensk kender kun “Ti Amo” Jeg er klar til at komme og lave en film med dig. ” Brevet blev sendt til Rossellini opmærksomhed på Minerva Film i Italien, men kort tid efter leveringen studiet blev ødelagt i en brand. Mærkeligt nok, var Bergman notat fundet intakt i asken og leveres til Rossellini.

Ingen var mere overrasket end Bergman at modtage et svar til hende halvt seriøse forslag. “Kære Fru Bergman,” Rossellini svarede. “Jeg har ventet i lang tid, før du skriver, fordi jeg ville være sikker på hvad jeg vil foreslå dig. Men først og fremmest må jeg sige, at min måde at arbejde på er meget personlig. Jeg kan ikke udarbejde et scenario, som, Jeg tror forfærdelig begrænser omfanget af det arbejde … Jeg starter ud med meget præcise ideer og en blanding af dialoger og intentioner, der, som tingene går på, vælger jeg og forbedre. ” Direktøren fortsatte med at beskrive handlingen i Stromboli (arbejdstitlen var efter Storm), der skildrer forholdene for Karin Bjiorsen, en litauisk krig flygtning, som gifter sig med en italiensk fisker for at undslippe en begravelse lejr: “Hun fulgte denne mand, er sikker hun havde fundet en usædvanlig skabning, en frelser … i stedet for hun er strandet i denne brutale ø, alle rystet op af opkastning vulkan, og hvor jorden er så mørkt og havet ligner mudder mættet med svovl. ” Ulykkelig i hendes nye liv og ude af stand til at passe sammen med øboerne, Karin bliver desperate for at flygte efter at lære at hun er gravid. En fyrmester indvilliger i at hjælpe hende, hvilket fører hende ud af byen og over bjergtoppen, hvor de er truet af et vulkanudbrud. I den dramatiske beslutning til historien, revurderer Karin hendes handlinger og vender hjem til sin mand.

Den egentlige optagelserne til Stromboli på en primitiv ø med ingen moderne bekvemmeligheder vist sig at være en fysisk udmattende oplevelse for Bergman og hendes medarbejdere. Det var også frustrerende for en skuespiller vant til at arbejde med Hollywood fagfolk. Nu var hun handler med amatører, som sjældent kendte deres linjer eller hvornår de skal levere dem. “Så for at løse det,” Bergman skrev i sin selvbiografi, “Roberto tilknyttet en streng til en af deres store tæer inde i deres sko. Så stod han der, holde denne flok strygere, og den første han ville trække, at streng og én mand talte, og så ville han trække en anden streng og en anden mand talte. Jeg havde ikke en streng på min tå, så jeg vidste ikke, da jeg skulle til at tale. Og dette var realistisk film! Dialogen blev aldrig færdig , eller der aldrig har været nogen dialog. Jeg troede jeg var ved at blive skør. ”

For Bergman, som allerede var gravid ved dette punkt, var det sværeste scene at skyde hende klimatiske følelsesmæssige opdeling på toppen af krateret. I As Time Goes By: The Life of Ingrid Bergman, skrev biograf Laurence Leamer, “Ingrid fik den ene muldyr, og hun og Roberto og filmhold af sted til vulkanen Den muldyr kæmpede opad, springe over de mindre kløfter, ridser. for fodfæste på det sorte grusede overflade. Roberto havde kameraet oprettet nær kegle af vulkanen. For hendes scene gå op til vulkanen, bar Ingrid tynde sandaler, ringe beskyttelse mod den sorte lava sand, så varmt som tjære tag på en sommereftermiddag … Roberto var som regel glad for hurtig tager, men han øvede denne scene igen og igen. Gentagne gange Ingrid kæmpede opad, gennem røg og stanken af svovl. Hun var gennemblødt af sved … Når Ingrid og andre vendte tilbage til landsbyen ved middagstid, var de til fods. For at spare tid, havde de gled 2.000 meter ned ad bjerget på deres bagdele. Deres ansigter var sort og sved-stribede. ” Men de ville vende tilbage til vulkanen flere gange ud scener og en produktion udøvende, Lodovici Muratori, blev til sidst overvundet af den røg, og døde af et hjerteanfald.

I første omgang Rossellini planlagt at filme Stromboli med Anna Magnani (hans elskerinde på det tidspunkt), indtil Ingrid Bergman ind i billedet. Men han stadig insisterede i sin kontrakt med RKO, at han ikke ville direkte Stromboli medmindre studiet også finansieret en film med Magnani. Så RKO produceret Volcano (1949), instrueret af William Dieterle og stjernespækket Magnani som en prostitueret fra Napoli, der vender tilbage til sin fiskerby på en ø tæt på Stromboli. Filmen selv ender med en lignende vulkanudbrud.

RKO Studios (under ejerskab af Howard Hughes) var utilfreds med Rossellini sidste 117 minutter nedskæring på Stromboli og udgivet den i en drastisk nedskæring udgave (81 minutter) i USA De fleste kritikere panorerede filmen (i nogle byer blev boykottet af religiøse grupper ), vælger at fokusere i stedet på den skandaløse bag-the-scenes forholdet mellem Bergman og Rossellini (parret var lovligt gift i 1950). Publikum, der deltog Stromboli ud af nysgerrighed, fandt filmen både deprimerende og decideret un-erotisk. Set i dag, dog Stromboli er helt klart en central film i både Rossellini og Bergman karriere, der repræsenterer en unik fusion af dokumentarisk form med Hollywood-melodrama. Den barske landskab i vulkanøen giver en virkelig spektakulær indstilling, og den scene, hvor Karin overholder de fiskere at fange tun på havet er en af de mest visuelt bemærkelsesværdige sekvenser i italienske film. Bergman og Rossellini ville gå videre til filmen yderligere fem film sammen med Viaggio i Italia (alias Voyage til Italien, 1953) generelt betragtes som deres bedste samarbejde.

Producer / Instruktør: Roberto Rossellini
Manuskript: Roberto Rossellini, Sergio Amidei, Gian Paolo Callegari, Renzo Cesana, art Cohn
Cinematografi: Otello Martelli
Film Redigering: Jolanda Benvenuti, Roland Gross
Original musik: Renzo Rossellini
Principal Medvirkende: Ingrid Bergman (Karin Bjiorsen), Mario Vitale (Antonio), Renzo Cesana (præsten), Mario Sponzo (The Lighthouse Keeper).
BW-107. Lukket billedtekster.

af Jeff Stafford

image_print