Huila

Den 5350 meter høje keglevulkan – Huila – og den højeste af Columbias 15 vulkaner – gik den 15. april 2009 i udbrud. Vulkanen er sneklædt med en over 10 kvadrat – kilometer gletscher af is og sne på toppen, og henimod 18.000 mennesker er nu evakueret fra de omkringliggende dale, som er beregnet til at ligge i vulkanens risikozone for bl.a. mudderstrømme, der ofte opstår ved snesmelting af vulkantoppen – og blandingen af aske og udrbudsproduktrer kan danne en dødelig coktailblanding, som på få minutter kan opsluge alle former for bebyggelser i de omkringliggende dale.

Mange små vulkanske jordskælv har de seneste døgn rystet hele egnen, hvilket er bevis på opstigende magma(lava) inden i vulkanen.

Huila var i udbrud i februar i år og i 1994, hvor jordskælv og udbrud fik enorme mængder af sten og mudder til at begrave dale og byer.

Columbias vulkaner ligger i den nordlige del af Andesbjergkæden, hvor tre tektoniske plader mødes(se pladetektonik i minileksikon) og danner underskydninger – subduktion – hvilket igen giver ophav til de eksplosive vulkaner, vi finder ovenover på jordens overflade i regionen.
Vulkanen Nevado del Huila i Columbia – den højeste i landet – 5350 meter – rører på sig. Den har en forræderisk måde at dræbe på, hvilket finder sted på den måde, at sneen smelter på vulkantoppen af varmen nedefra fra kraterets indre – og mange små jordskælv, er tegn på, at magma(lava) presses op nedefra – får smeltet sne til vand til igen at blande sig med grusbunker berstående af løse udbrudsprodukter – og der opstår mudderfloder – strømme – lahars – på indonesisk lahars – som vælter ned over landsbyer i dale og slugter. Disse mudderfloder har nu dræbt 10 personer i et område, hvor der pludselig væltede mudder ned igennem dalen – og beboede områder er nu evakueret. 20 huse og 5 broer er forsvundet i mudder og slam.

I Columbia omkom i 1985 23.000 mennesker som følge af et vulkanudbrud ved musdserstrømmer over byen Amero, der lå ca. 40 – 50 kilometer fra vulkanen Nevado del Ruiz. Svovldioxidgasser siver også ud igennem vulkanens krateråbning – ca. 10.090 tons pr. Døgn – og dette plus at vulkanen nu konstant ryster med bittesmå jordskælv er tegn på, at lava presser sig opad igennem vulkanens hals eller kraterrørsystem nedefra.

Denne vulkan var i udbrud i 1555 – 2007 og nu i 2008 og er på toppen dækket af en 13 kvadratkilometer stor isbræ – gletsjer. Columbia ligger, hvor tre tektoniske plader(se Pladetektonik i minileksikon) mødes, den Nazca – Caribbean og den Sydamerikanske Plade – altså underskydninger, hvor neddykningen af de tre plader sammen med den varme opstrøm nedefra danner mere sur – kiselsyrerig – lava, der igen giver en mere eksplosdiv form for vulkanaktivitet også.

Columbia har 20 vulkaner.

Også vulkanen San Cristobal – i Nicaragua – har været i udbrud for 2 døgn og ligger 110 kilometer fra hovedstaden Managua er i udbrud, dog i mindre grad nu, men med svage jordskælv.

De to vulkaner har intet med hinanden at gøre, men er et resultat af ”Moder Jords” utrættelige kræfter for dels at ødelægge, men også genskabe sig selv, fordi uden den indre jordvarme og vulkaner havde vi intet levende liv på jorden, idet vanddampen er den vigtigste vulkanske gasart – og 90% af al vulkansk gas er vanddampe, som har skabt havet i verdens oceaner og den ligeså u-undværdlige luft i jordens atmosfære, så intet levende liv på jorden uden vulkaner. Hurra for dem. De burde være vores venner og ikke fjender”.

Citat: Henning Andersen
Vulkanekspert

image_print