Geotermisk varme…

Geotermisk gradient er graden af stigende temperatur i forbindelse med stigende dybde i Jordens ‘s interiør. Væk fra tektoniske plade grænser, er det 25-30 ° C per km dybde i det meste af verden. [1] Strengt taget, geo-termisk nødvendigvis refererer til Jorden, men konceptet kan anvendes på andre planeter. Jordens indre varme kommer fra en kombination af restvarme fra planetariske tilvækst (ca. 20%) og varme, der produceres ved hjælp af radioaktivt henfald (80%). [2] De store varmeproducerende isotoper i Jorden kalium-40 , uran-238 , uran-235 og thorium-232 . [3] I centrum af planeten, kan temperaturen være op til 7.000 K og trykket kunne nå 360 GPa . [4], fordi meget af varmen er leveret af radioaktivt henfald, forskere mener, at tidligt i Jordens historie, før isotoper med kort halveringstid var blevet udtømt, ville Jordens varmeproduktion have været meget højere. Denne ekstra varmeproduktion, der var det dobbelte af i dag på omkring 3 milliarder år siden, [2], ville have øget temperaturgradienter i jorden, øge satserne for kappe konvektion og pladetektonik , og tillader produktion af vulkanske bjergarter som komatiites , der ikke er dannet i dag.

Temperaturen inde i Jorden stiger med dybden. Meget tyktflydende eller delvist smeltet sten ved temperaturer mellem 650 til 1.200 ° C (1.202 til 2.192 ° F) påstås at eksistere overalt under jordens overflade på dybder på 50 til 60 miles (80 til 100 kilometer) [ redigér ], og temperatur ved Jordens centrum, næsten 4.000 miles (6400 km) dybe, skønnes at være 5650 ± 600 kelvin . [6] [7] Varmen indholdet af jorden er 10 31 joule .

En stor del af varmen menes at være skabt af henfald af naturligt radioaktive grundstoffer. Det anslås, at 45 til 90 procent af varmen slippe ud fra Jorden stammer fra radioaktivt henfald af elementer i kappen. [8]

Heat af virkninger og kompression frigivet under den oprindelige dannelsen af Jorden ved tilvækst af in-falder meteoritter .

Heat udgivet som rigeligt tungmetaller ( jern , nikkel , kobber ) ned til Jordens kerne.

Der er ingen hæderlige videnskab at antyde, at nogen væsentlig varmen kan være skabt af elektromagnetiske virkninger af magnetfelter involveret i Jordens magnetfelt , som foreslået af nogle moderne folkemusik teorier.

Varme kan genereres på tidevands kraft på Jorden, som den roterer, og da jorden ikke kan flyde som vand, det komprimerer og fordrejer, genererer varme.

 


image_print