Galeras

Den 4300 meter høje keglevulkan Galeras i det sydlige Columbia og tæt ved grænsen til Ecudaor, var i udbrud 2009. Vulkanen består af flere mindre bjergkegler, som er opbygget af udbrudsmaterialerne ved vulkanens mange udbrud igennem århundrederne.

To kæmpemæssige krateråbinger – såkaldte calderaer – er dannet ved stærkt eksplosive udbrud for henholdsvis 40.000 og 560.000 år siden.

Provinshovedstaden Pasto med 450.000 indbyggere grænser delvist op til Galeras østlige skråninger.

I 1993 omkom seks vulkanforskere og 3 turister, idet de kravlede ned i selve Galeras-vulkanens krater for at udforske den rumlende vulkans udsivning af gasser. De vidste godt, at der kunne komme eksplosioner med mellemrum, men de tog ikke situationen alvorligt nok, og de havde heller ikke hjelme på, hvilket faktisk var årsagen til de uheldige omstændigheder, da de blev ramt af pludseligt udslyngede glødende store stenblokke.

Galeras har haft mange kraftige udbrud igennem tiderne siden 1525, hvor vi har årstallene skrevet ned af spanierne. Typisk for denne vulkan er, at vulkanens udbrud er eksplosive og kortvarige, hvilket bl.a. må ses som et resultat af at Columbias 15 vulkaner ligger, hvor tre kontinéntalplader støder sammen – Nazcapladen – Den Caribiske og den Sydamerikanske kontinentalplade, og hele dette kompleks tilhører ”The ring of fire” eller ”Ildringen”, som omkranser Stillehavet hele vejen rundt, hvor vi finder hovedparten af jordklodens 2500 vulkaner, som må betragtes som sovende og virksomme fra tid til anden. Disse vulkaners lavatyper – udbrudsprodukter – dannes ved varmeopstrømninger fra jordens kappe – som befinder sig uden om jordens magnetfelt – og resultatet bliver dannelsen af en mere sejtflydende sammensætning end i de vulkaners lavatyper, der dannes ude i oceanerne som f.eks. Hawaii og på Island.

Det er underskydningen af den østlige Stillehavs-plade Nazca-pladen, der her dykker ned under
det Syd-amerikanske kontinent der skal ses som årsag til vulkandannelsen.

Dette har igen ført til dannelsen af en af verdens højeste bjergkæder – Andeskæden og dens højeste vulkan: “Nevados Ojos del Salado”.

Et meget voldsomt udbrud fandt sted i vulkanen Neva del Ruiz i 1985, hvor 23.000 indbyggere døde ved at en mudderstrøm væltede ned over byen Amero. Denne opstod ved at store snemasser smeltede på vulkanens øvre flanke og der dannedes muddestrømme i kølvandet.

Så der er grund til at betragte denne vulkantype med respekt, hvilket også ses ved den konstant overvågning af vulkanerne i regionen.

Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen. Se ordet subduktion i minileksikon.

image_print