Fortidens tanker…

De virksomme vulkaner inddelte man i to grupper, de aktive og de udslukte og igen vulkaner med rolige udbrud og eksplosionsvulkaner. Generelt vil en aktiv vulkans eksplosive fase kun være af kort varighed. Sædvanligvis, men ikke altid kommer der en advarsel i form af en indre torden af kort varighed, men selv i rolige perioder viser en vulkan ofte en røgsøjle – om natten et rødt skær. Stromboli i Italien lyser så konstant, at der ikke behøves noget fyrtårn her. Denne vulkan tjener et nyttigt formål.

Er der nu til dags nogen, der læser Bulwer –Lyttons bog: ”Pompejis sidste dage”? Vesuv har været i udbrud mange gange siden det store udbrud i år 79. e.Kr.f., senest i 1944, hvor lavastrømmen flød ned mod de allieredes hære.

Et meget ødelæggende udbrud fandt sted i 1902 af vulkanen Mount Pelee på den franske ø Martinique i Caribien, hvor byen St. Pierre med 30.000 indbyggere blev udslette på få minutter af en brændende hed sky af giftige luftarter på 800 – 900 graders Celsius rullede ned ad vulkanflanken og dræbte alle indbyggerne.

Hvad man har vanskeligst ved at forstå er, hvorfor menneskene fortsætter med at leve på vulkanernes skråninger og generation efter generation glemmer at ænse advarslerne om en kommende eksplosion. Dog har verdens selv skabt en atombombe som er i besiddelse af ligeså voldsomme og ødelæggende kræfter som en vulkan, og alligevel prøver vi på at leve videre med den., fordi vi ikke kan flygte noget sted hen. Måske er dette også sandheden for de mennesker, der bor på vulkanerne de flygter ikke, fordi de ikke har noget sted at flygte hen. Det ser dog underligt ud, at de dag efter dag fortsætter med at se op på bjerget og uden tvivl tænker på, hvornår den igen vil udspy sin frygtelige død? Troen på, at det går nu nok altsammen er der, og jorden er jo frugtbar og billig.

image_print