Ferdinandea

Ferdinandea-vulkanen eller Graham Bank var en ø i Middelhavet ca. midt mellem Sicilien og nærmere Tunesien i Nordafrika, hvis undersøieske vulkantop nu kun er ca. 6 meter under havets overflade. I juli 1831 skød den op af havets bølger for blot at forsvinde igen nogle måneder efter. Øen der dannedes ved det undersøiske vulkanudbrud blve 4 kvadratkilometer stor og en højde af 65 meter.

Englænderne tog først øen i besiddelse, og gav den navnet Gramham Bank, mens franskmændene kaldte den Julia, og italienerne Ferdinandea til ære for Napolis konge dengang og italienerne plantede det italienske flag på øen.

Alle landene ville eje øen grundet dens militære strategiske beliggenhed, men alle stridigheder blev løst, da øen i oktober 1831 sank i havet igen.

Italiens direktør for Geofysik og Vulkanologi, dr. Enzo Boschi udtalte for få år siden: ”Jeg er ved, at EU vil have øen med som medlem, og vi er sikre på, at øen igen en dag vil dukke op af havets bølger, da der er tale om uregelmæssige gasudsivninger syd for Sicilien i dette område”…

Fire gange i historisk tid er den undersøiske vulkan skudt op som en ø af havet sidst kortvarigt i 1863, men forsvandt igen. 1968 var der et udbrud, men det var ikke stærkt nok til at der dannedes en ø, og senest i 2002 var der vulkansk virksomhed under havets overflade i vulkanen.

Havet koger her fra tid til anden.

3088_full

Ferdinandea-vulkanen eller Graham Bank er en undersøisk vulkan, 19 miles syd for Sicilien, nær Tunesien, men toppen kun 10 meter under havets overflade, der i 1831 skød op af havets bølger for blot at forsvinde igen nogle måneder senere. Englænderne tog først øen i besiddelse, og gav den navnet Gramham Bank, mens franskmændene kaldte den Julia, og italienerne Ferdinandea til ære for kongen af Napoli dengang og plantede det italienske flag på øen.
Italiens direktør for Geofysik og Vulkanologi, dr. Enzo Boschi udtalte for ikke længe siden: ”Jeg er sikker på, at EU vil have øen med som medlem, og vi er sikker på, at øen igen en dag vil dukke op af havets bølger, da der er tale om gasudsivninger af forskellig mængde både nord og syd for Sicilien i dette område”…

Fire gange i historisk tid er den undersøiske vulkan skudtg op som en ø af havet.

3088_2_full

Spredningszonevulkantype. Se minileksikon.

image_print