Bromo

Bromo i midten af Tengger Calderaen, 2.329 meter over havet på Østjava, består af en slaggekegle med et aktivt krater indeni.

Bromo er den ene af fire nye vulkaner, som har bygget sig op på bunden af den store Tengger-Caldera på Øst – Java. Navnet Bromo betyder: Ild eller Brahma, og sagnet beretter, at for mange år siden ville et stort uhyre gifte sig med en prinsesse, og for at vinde hendes hånd, forlangte kongen, prinsessens far, at han på én nat skulle fjerne et stort bjerg, der lå foran paladset, uhyret kunne ikke nå det, og han kastede redskaberne på jorden og løb bort, da solen stod op. Derfor ligger resterne nu tilbage som de mindre vulkaner inden i den store.

Om selve Bromos dannelse hedder det, at et helligt kongepar ikke kunne få børn, og for at opnå det, bad de Ildens Gud om hjælp, og betingelsen var, at de skulle ofre et af børnene til Ilden. Da de nu fik 25 børn på rad og række, glemte de deres løfte til guden, der blev vred, og svarede, at de ikke havde glemt deres løfte. De ofrede nu det yngste af deres børn, og her dannedes den nye vulkan Bromo, hvorfra en stemme sagde: ”Vend hjem med fred. I har holdt jeres løfte, men husk at bringe mig et offer en gang om året”. Indtil for 100 år siden ofrede man et barn til Ildguden i vulkanen. Nu nøjes man heldigvis kun med høns og riskager…

Bromo producerer tyktflydende lava og konstant står der gas- og dampskyer op af dens krater. Mange eksplosive udbrud, dog ikke af plinisk(se minileksikon) karakter.

3089_full

Denne vulkan tilhører Subduktionsvulkantypen. Se ordet subduktion i minileksikon.

3089_2_full

 

3089_3_full

image_print