Anmeldelser af bogen “Mod Vesuv jeg øjet vender”

Lektørudtalelse af Helle von Nordheim
Henning Andersen er tydeligvis fascineret af og fortrolig med vulkaner. Han har set, at det er en fascination, han deler med H. C. Andersen, der på sine italienske rejser så og beskrev såvel Etna som Stromboli, men havde Vesuv ved Napoli som sin absolutte favorit, ligesom bogens forfatter.

H. C. Andersen beskrev flere steder sine indtryk af vulkanerne. Han skildrer bl.a. i sin dagbog malende og veloplagt den absolut risikable bestigning af Vesuv, han foretog i februar 1834 sammen med bl.a. Henrik Hertz på den første italiensrejse. Indtrykket er også skildret i breve og er ligeledes vandret ind i såvel romanen “Improvisatoren” som i erindringsværket “Mit livs eventyr”.

Henning Andersen har samlet en række af disse vulkanskildringer, hvor han finder dem i hele forfatterskabet, og kæder dem sammen med sin egen såvel oplysende som indlevende tekst om såvel H. C. Andersen som vulkanerne.

Bogen er velillustreret med primært H. C. Andersens egne udtryksfulde tegninger fra stederne. Det er et lille værk om en niche i det store forfatterskab, ingen tvivl om det, men på sine præmisser et udmærket udspil om også denne side af digteren.

——————————————————————————–

Anmeldelse af Frank Juel Pedersen
Forfatteren, Henning Andersen, som deler efternavn med vor berømte H. C. Andersen, har begået endnu et pragteksemplar af en spændende vulkanbog. Man får fortalt om mindre kendte sider af vor store forfatter, nemlig hans passion for de sprudlende vulkaner og Italien.

H. C. Andersen var som sædvanlig til stede hvor tingene skete og oplever at gå på glødende lava og betragter røgen fra Vesuvs top. Med citater fra H. C. Andersens breve og bøger iblandet Henning Andersens viden og begejstring, kan man helt indleve sig i det vulkanske, Andersenske univers.

Tegningerne af H. C. Andersen, der pryder bogen, er med til at give fortællingen glød.

Jeg giver “Mod Vesuv jeg øjet vender” min varmeste anbefaling!

image_print